Obraz Doriana Graye v době vydání pobouřil společnost

Obraz Doriana Graye v době vydání pobouřil společnost - titulní obrázek

Klasický psychologický román, fantastický příběh aristokrata, jemuž kouzelná moc umění propůjčila věčnou krásu a mládí. Dorian Gray zůstává stále dvacetiletý, jeho podoba na plátně ale stárne a zrcadlí jeho hříchy.

Klasická literatura, pojem známý všem čtenářům ještě ze základní školy, kdy jsme byli nuceni vybírat si povinnou četbu. Jedni klasiku milují a vynášejí do nebe a druzí zatracují a nejraději by ji nechali upálit na hranici. Pro obě tyto kategorie čtenářů vzniklo pod záštitou Knihy Dobrovský nové nakladatelství Omega, které se zaměřuje na vydávání klasických děl předělaných do moderního kabátku. Díky tomu si najde tato literatura cestu i k mladším čtenářům, kteří na ní nebudou hledět s takovým despektem.

Kontroverzní román

Obraz Doriana Graye Obraz Doriana Graye

Oscar Wilde

179 s DPH

Nedostupné

Obraz Doriana Graye byl původně publikován pouze jako novinový příběh, který se posléze Oscar Wilde rozhodl přepracovat a přidat několik kapitol, aby nová verze mohla být vydána knižně. V době vydání způsobil autor tímto dílem řádný rozruch. I díky tomu se Oscar Wilde stal takovým autorem, jakého ho známe dnes. Jeho díla jsou základem moderní literatury a představují inspiraci pro nejednoho současného autora.

Malíř Basil Halward namaluje obraz své múzy, krásného Doriana Graye. Při jednom jejich sezení se Gray seznamuje s Halwardovým přítelem Henry Wottonem, který dává Grayovi nahlédnout do nejtemnějších tužeb lidské duše. Wottonovy názory na život Doriana naprosto uchvátí a nechává se strhnout do života plného erotiky, alkoholu a drog.

„Ti, kdož objevují v něčem krásném ošklivý smysl, jsou zkažení a přitom neokouzlují. To je nedostatek. Ti, kdož objevují v něčem krásném krásný smysl, jsou lidé s kulturou. Pro ty je naděje. A vyvolení jsou ti, pro něž něco krásného znamená jenom krásu." (úryvek z knihy)

Rozklad osobnosti

Oscar Wilde vytvořil jedinečné dílo, ve kterém se střetávají naprosto odlišné světy. Mistr žánru skvěle kombinuje umění, morálku a skutečnost v jedinečném mixu, který dokázal pobouřit tehdejší Anglii. Kritika, která se na Wilda snesla, byla skutečně ostrá a nechyběly slova jako morbidní, nestoudný nebo nechutný.

Románové dílo s hororovými prvky a tématy, na které tehdejší společnost nebyla ani v nejmenším připravena, dává nahlédnout do nejčernějších koutů mysli každého z nás. V obrazu Doriana Graye nejde ani tak o děj, jako spíš o pohled na vývoj hlavního představitele. Rozklad jeho duše, kdy i ty největší slabosti dříve nebo později vyplují na povrch.

Byť je knize více než 120 let, je až podivující, kolik toho může dnešnímu čtenáři nabídnout. Není proto divu, že kniha se nachází na seznamech povinné četby. Navíc díky nakladatelství Omega kniha dostala nový kabátek a může se stát ozdobou nejedné knihovničky.

Mohlo by vás zajímat

Obraz Doriana Graye - Oscar Wilde Nedostupné

4.3 z 5 hvězdiček

pevná vazba

Klasický psychologický román, fantastický příběh aristokrata, jemuž kouzelná moc umění propůjčila věčnou krásu a mládí. Dorian Gray...

Líbil se vám článek? Sdílejte ho s přáteli!

Sdílet 0 Sdílet

Nejnovější články