Nesmrtelná klasika – Tři oříšky pro Popelku

Nesmrtelná klasika – Tři oříšky pro Popelku - titulní obrázek

Bylo nebylo, na jednom bohatém statku žila macecha s dcerou Dorou a nevlastní dcerou Popelkou, která měla věčně tvář umouněnou od popela…

Jednou dostala od čeledína Vincka tři lískové oříšky, které mu spadly přímo do klína. Tyto oříšky byly kouzelné a z umouněné Popelky se stala krásná princezna, do které se zamiloval samotný princ ze zámku. Popelka mu však utekla, ale při útěku ztratila střevíček. Princ se rozhodl, že krásnou neznámou dívku najde a rozjede se po jejích stopách. Happy end? Myslím, že konec každý zná a není potřeba žádná nápověda.

Pohled do zákulisí

Tři oříšky pro Popelku Tři oříšky pro Popelku

Miroslav Graclík, ...

239 s DPH

Nedostupné

Pokud někdo z vás nezná pohádku Tři oříšky pro Popelku, tak se právě narodil, protože tento fenomén patří již čtyřicet let ke stálicím české kinematografie. Jak je možné, že právě tato pohádka je tak úspěšná? Nejenom touto otázkou se zabývá dokumentární kniha od dvojice autorů Miroslava Graclíka a Václava Nekvapila.

Kniha je rozdělená do tří částí. V té první se seznámíme s historií Popelky vůbec. Věděli jste, že první filmová Popelka vznikla v roce 1922? A že měl pohádku původně režírovat někdo jiný, a ne Václav Vorlíček? A že se pohádka měla původně natáčet v létě? Dozvíte se řadu informací, o kterých jste neměli ani ponětí.

Druhá část patří rozhovorům. Václavu Vorlíčkovi je věnována velká část, přece jen on je stvořitelem filmové Popelky a patří mu velká zásluha na tom, že se z Popelky stala filmová lahůdka. Kromě rozhovoru s režisérem se dočtete, co si myslí herci o svých kolezích, jak prožívali filmování, jaké byly nesnáze.

Rozhovory a zajímavosti

 

Trochu se mi nelíbila otázka, která zazněla v každém rozhovoru, zda Libuše Šafránková měla vztah s Pavlem Trávníčkem. To mi trochu zavánělo bulvárem, který se do této knihy vůbec nehodil.

Třetí část obsahuje profily nejen herců a tvůrců, ale i dabérů. Např. profil Petra Svojtka, který daboval Pavla Trávníčka. Proč byl princ namluvený jiným hercem? To se zde dozvíte také a vysvětlení je více než úsměvné.

Kniha je obohacena o fotografie z natáčení jak v černobílé kvalitě, tak i v barevném provedení. Už jenom prohlížení těchto obrázků navodí sváteční respektive vánoční atmosféru. Kniha je velmi dobře provedená a dozvěděla jsem se mnoho zajímavých informací. Pokud máte rádi pohádku Tři oříšky pro Popelku, určitě ji doporučím dál. 

Mohlo by vás zajímat

Tři oříšky pro Popelku - Miroslav Graclík, ... Nedostupné

4.2 z 5 hvězdiček

pevná vazba

Romantický příběh udělal z křehké a krásné Libuše Šafránkové už navždy Popelku a z charismatického Pavla Trávníčka prince. Jak nesmrtelný...

Líbil se vám článek? Sdílejte ho s přáteli!

Sdílet 0 Sdílet

Nejnovější články