Když Rodinnou čest ohrozí zakázaná láska

Rodinná čest je napínavý román, který pojednává o drsném střetu dvou kultur – svobodomyslné západní a tradiční muslimské, která se řídí zvykovým právem.

Touha po svobodě

Áfija Sattárová je nadané děvče ze severu Pákistánu. Má sen. Chce vystudovat medicínu a pak ve své domovině pomáhat ženám, které tam nemají zrovna ideální podmínky. Její bratr Šáhid už nějakou dobu studuje ve Státech a tak se zdá, že všechno půjde jako po másle.

Rodina Áfiju podporuje, tedy kromě jejího nevlastního džíhádistického bratra Chálida. Strýc, který sponzoruje jejího bratra, teď podpoří i ji. Amerika je pro ni jako sen. Ženy jsou tu svobodné a nežijí ve stínu svých mužů, nemusí se zahalovat a mají právo na svůj názor.

Brzy této „nemoci“ začne podléhat i ona, zamiluje se totiž do bratrova spoluhráče squashe Guse. Áfija je zpočátku velmi opatrná, svůj vztah úspěšně tají, dokud někdo na školní stránky nepověsí fotku, kde se ona a Gus drží za ruce.

Rodinná čest

Střet muslimských a západních hodnot

Muslimská kultura považuje každou ženu, která si před svatbou s někým něco začala, za nečistou. Taková žena pošpiní i pověst své rodiny, a proto, v rámci očištění jména, může být i zabita. Šáhid dostal Áfiju na starosti a má na ni dohlížet. Ve chvíli, kdy se o fotce dozví, jsou sourozenci zároveň pozváni zpět domů, kde jejich zhrzený nevlastní bratr Chálid pomalu a jistě rozjíždí svůj plán, jak jim oběma dát na zapamatovanou.

To se mu zpočátku nedaří, protože za Áfijou stojí celá rodina. Potom se ale najednou začnou na internetu objevovat další fotky… Áfija je nucena bojovat se svým bratrem, americkým přítelem i sama se sebou. A brzy se ukáže, že to bude boj o holý život.

Věrohodnost

Lucy Ferriss, autorka románu, strávila spoustu času studiem muslimské kultury, nějakou dobu v ní i žila, proto je její dílo autentické a podává obraz života lidí, o nichž toho zase tolik nevíme.

Lucy navíc nechodí kolem horké kaše a veškeré události a důležité momenty popisuje velmi realisticky. Nejednou jsem se při čtení musel zastavit a zamyslet se nad tím, co čtu, než abych prostě pokračoval. Při čtení knihy máme navíc i tu výhodu, že jeden příběh vidíme z několika úhlů pohledu – ať už se jedná o Áfiju, Šáhida, Chálida, jejich matku nebo třeba Šáhidovu trenérku.

I když příběh není šťastný, nese určité poselství, nutí nás zastavit a zamyslet se nad tím, co máme a co nám připadá samozřejmé. A dále také zvážit, kdo a jestli vůbec v tomto ostrém střetu kultur představuje dobro nebo zlo.

Multikulturní i rodinné problémy

Na knize je sympatické i to, že se „netočí“ pouze kolem ústřední hrdinky, ale naopak umožňuje vhled do života ostatních lidí, se kterými se Áfija ve svém příběhu potkává. Áfija je nadaná devatenáctiletá muslimka, jejímž snem je vystudovat medicínu. S tímto cílem odjíždí do Ameriky a drží se ho, dokud nenarazí na spolužáka svého bratra, do kterého se zamiluje. Budoucnost jejich vztahu ale není zrovna růžová.

On je žid a Američan, ona muslimka z Pákistánu. Srdce si ale nenechá poroučet, a tak se vztah dál rozvíjí. Po odhalení její fotky na školním webu musí bojovat se svým bratrem, který má strach o ni a svou rodinu, ale i se sebou. V jejím nitru totiž svádějí souboj její city a přísná výchova. Šálid svou sestru nadevše miluje a musí na ni dohlížet, což se mu zpočátku daří. Nebo si to aspoň myslí.

Je úspěšným hráčem squashe a rychle přivyká americkému životu. Sám si užije milostný románek s Američankou, ale on je přece jen muž a má jiné postavení. Po odhalení fotky se v něm stupňuje úzkost a panika, neví, co má dělat, a hledá řešení. Oba žijí dvojí život a ani jeden to o tom druhém neví. Snaží se najít řešení velkého skandálu, ale každý z nich má jinou představu o tom, jak na to.

Obohacující příběh

Rodinnou čest považuji za zajímavé a obohacující čtení a autorku obdivuji, že se pustila do takto citlivého tématu a na jednom životním osudu velmi umně ilustrovala nerovnost a nesvobodu, se kterou musí řada lidí ve světě žít. Zároveň předvedla, že i jiné kultury žijí plnohodnotný a bohatý život podobně jako my.

V knize nepoukazuje pouze na kazy muslimské společnosti a pokud budete pozornými čtenáři, uvidíte i spoustu našich vlastních problémů. Sympatické je také zpracování knihy, kdy se příběh nesnaží čtenáře přesvědčit, že je něco dobře nebo špatně, ale nechává tuto volbu zcela na něm.

Mohu zcela upřímně říci, že podobnou knihu jsem ještě nikdy v životě nečetl. Pokud nehledáte kousek z červené knihovny a zajímají vás lidské příběhy a cizí kultury, knihu si rozhodně přečtěte. Myslím, že je svým tématem v současné době velmi aktuální.

Mohlo by vás zajímat

Rodinná čest - Lucy Ferriss Nedostupné

4.5 z 5 hvězdiček

pevná vazba

Jsou okamžiky, kdy se musí člověk rozhodnout, na které straně stojí. Když se totiž nerozhodne včas, nebude pak patřit nikam. Áfija...

Líbil se vám článek? Sdílejte ho s přáteli!

Sdílet 0 Sdílet

Nejnovější články