Jeden milionář plus jedna matka samoživitelka, to je nová Jojo Moyesová

Jeden milionář plus jedna matka samoživitelka, to je nová Jojo Moyesová - titulní obrázek

Uběhlo jen několik měsíců od chvíle, kdy jsem se zatajeným dechem dočetla poslední česky vydaný román britské spisovatelky Jojo Moyesové s názvem Dívka, již si tu zanechal. Kniha ve mně zanechala tak hluboké dojmy, že jsem se nemohla dočkat dne, kdy si z knihkupectví domů ponesu další vyprávění z pera této výjimečné autorky.

Ke své velké úlevě se mi čekání neprotáhlo na příliš dlouhou dobu. Jojo Moyesová totiž přichází s novinkou Jeden plus jedna a jako obvykle svým čtenářům přináší poutavý příběh nečekané lásky, při němž nezůstane jedno oko suché.

Když princ potká prostou dívku

Ed Nicholls prožívá nejtěžší období svého života. Těžce nemocný otec umírá na onkologickém oddělení místní nemocnice a samotný Ed čelí obvinění ze zneužití interních informací vlastní společnosti, za což mu hrozí královská pokuta a pobyt za mřížemi. Kdysi úspěšný podnikatel tak končí zoufalý v místním baru, kde se doslova zpije pod obraz. Osud rozehrává svojí hru a Ed pod vlivem alkoholu během jízdy v taxi ztrácí své osobní věci včetně peněz.

Ani mladičká Jess Thomasová nemá na růžích ustláno. Manžel ji před několika lety opustil a poslední věc na světě, o kterou projevuje zájem, jsou jeho vlastní děti. Přestože si Jess našla dvě zaměstnání, aby dokázala uživit rodinu, stejně se neustále potýká s dlouhodobou finanční tísní. Aby toho nebylo málo, nevlastního syna Nickyho šikanuje parta místních grázlů a dcerka Tanzie, malý matematický génius, dostane příležitost navštěvovat prestižní školu, která by ji mohla změnit život. Škola Svaté Anny nabízí Tanzie velkorysé stipendium, přesto si Jess nemůže lepší budoucnost pro svou dcerku dovolit. A tehdy na podlaze v taxíku nachází Jess balíček bankovek...

 

Silná Jess a přerostlý Norman

V novinkové Jeden plus jedna Jojo Moyesová opět dokazuje svůj cit pro poutavé vyprávění. Ohromně čtivý příběh samoživitelky Jess, která se každý den musí zas a znovu prát s nepřízní osudu, vás vezme za srdce a jistě se od něj jen tak neodtrhnete. Přes veškerý neúspěch a existenční problémy se houževnatá Jess nevzdává a věří, že i na ni se jednou usměje štěstí. Postava Jess tak patří mezi typické hrdinky románů Jojo Moyesové. Tyto ženy za každých okolností bojují do posledního dechu a nikdy neházejí flintu do žita. Silné, uvěřitelně a dobře vykreslené postavy považuji za jedno z poznávacích znamení této britské autorky.

Věřím, že si Jess zaručeně oblíbíte a když zjistíte, že situace rodiny Thomasových se pomalu obrací k lepšímu, budete mít upřímnou radost. Pokud máte rádi domácí mazlíčky, jistě oceníte i jednu z dalších hlavních postav – psa Normana. Opravdu se mi líbily všechny pasáže, kde se přerostlý pes vyskytuje. Norman má ve vyprávění své důležité místo, jak napovídá samotná obálka knihy. Pejsek celý příběh příjemně oživuje a jistě to bude právě obr Norman, kdo vám nakonec vžene slzy do očí.

Víc než ženský román

Kromě sympatických postav kniha nabízí i zajímavý příběh, který čtenáře nutí k zamyšlení. Kdybychom se nacházeli téměř na samém existenčním dně a podařilo se nám najít větší finanční obnos, jak bychom jednali? Vrátili bychom nalezené peníze? Moyesová staví Jess do konfliktu morálky a vlastních problémů. Jak se nakonec Jess zachová?

Dále se autorka dotýká i závažných témat, jako je šikana a její další dopad na psychiku člověka. Mladý Nicky je pro svou odlišnost šikanován psychicky i fyzicky a jeho šikaně je v příběhu věnován značný prostor Jojo Moyesová se tak nikdy neomezuje pouze na klasický ženský román s veškerými jeho žánrovými klišé. V jejích knihách se vždy skrývá vážnější podtext a autorka díky tomu ženský román přibližuje i dalším čtenářům.

Milé zpříjemnění jarních dnů

Kniha se mi opravdu velice líbila. Novinka Jeden plus jedna je v pořadí pátou u nás vydanou knihou této autorky a rozhodně bych ji ráda doporučila všem čtenářům, kteří si voňavé jarní dny chtějí zpříjemnit pohádkovým příběhem o lásce dvou zcela odlišných lidí. Ačkoliv sama nepatřím mezi fanoušky ženských románů, Jojo Moyesovou jsem si zamilovala od samého počátku a nedám na ni dopustit. Každou její knihu se mi povedlo zdolat za jediné odpoledne a s Jeden plus jedna tomu nebylo jinak. Pokud stejně jako já ženské romány příliš nevyhledáváte, zkuste přesto dát Jojo Moyesové šanci. Upřímně věřím, že budete příjemně překvapeni.

Mohlo by vás zajímat

Jeden plus jedna - Jojo Moyes Nedostupné

4.7 z 5 hvězdiček

pevná vazba

Představte si, jak by mohl vypadat příšerný život: manžel vás opustil a rodině nepřispívá ani penny. Vašeho syna puberťáka šikanují a...

Líbil se vám článek? Sdílejte ho s přáteli!

Sdílet 0 Sdílet

Nejnovější články