Hunger Games: Aréna Smrti rozsévá nebezpečí

Hunger Games: Aréna Smrti rozsévá nebezpečí - titulní obrázek

Hunger games neboli Hladové hry sice spadají do žánrového zařazení young adult (knihy pro mládež), to ovšem neznamená, že by po této knize neměla sáhnout i starší generace čtenářů.

Autorka této knihy Suzanne Collins tak dlouho přepínala televizní kanály z reality show na válečné zpravodajství, až se zrodil nápad. A z něj vzešlo literární dílo hodné zařadit se na seznamy povinné školní četby, například hned vedle Farmy zvířat. Lze jen souhlasit s výrokem Stephena Kinga: „Strhující kniha plná napětí. Nemohl jsem přestat číst“.

Přežít může jen jeden

Hunger Games Aréna smrti Hunger Games Aréna smrti

Suzanne Collinsová

299 s DPH

Nedostupné

Hunger games: Aréna smrti je první díl z trilogie již zmiňované autorky Suzanne Collins. Děj se odehrává v budoucnosti ve státě Panem, který leží na území dnešních Spojených států amerických. Hlavním městem je Kapitol, kde lidé žijí v blahobytu na úkor dvanácti krajů, ze kterých čerpají nejen nerostné bohatství, ale i zemědělské plodiny.

Každý rok pořádá město Panem zvrácenou reality show jako připomínku toho, že už se nikdy nesmí opakovat temné dny vzpoury občanů, která kdysi málem srovnala Panem se zemí. Do reality show jsou z každého kraje vždy vybráni dva splátci, jeden chlapec a jedna dívka.

Dohromady 24 dětí, které nedobrovolně bojují v Aréně na život a na smrt. Přežít může jen jeden a pro vítěze výhra znamená jistou slávu a bohatství. Vítěz už však nikdy nebude stejný jako před vstupem do Arény.

Hlavní postavou je šestnáctiletá Katniss Everdeen, která příběh svého neobyčejného života vypráví. Není to žádná typická hrdinka, která vše zvládne s přehledem. Je dost výbušná, na své okolí většinou nepříjemná, ale přesto má v sobě něco, co nelze přehlédnout a ignorovat. Osud jí do cesty přihraje spoustu nelehkých úkolů, se kterými se bude muset vyrovnat.

Budete se cítit součástí příběhu

Kniha se dočkala filmového zpracování. Musím se přiznat, že patřím k těm, kteří nejdříve viděli filmovou verzi. Film podle knižní předlohy se nikdy podle mě nemůže knize nikdy vyrovnat. Poslouží vám ovšem jako odrazový můstek k něčemu novému. Po sérii knih o Harry Potterovi jsem měla jasno, že literatura pro mládež už mi dále nemá co nabídnout. Přiznávám, spletla jsem se a nepřišla bych na to nebýt již zmiňovaného filmu.

Kniha vás už od prvních stránek vtáhne do děje a máte pocit, jako byste byli součástí toho všeho, součástí dvanáctého kraje, ve kterém Katniss žije. Součástí zvrácené reality show a nakonec i vítězem či poraženým. Na svědomí to má podle mě perfektně zvolená ich forma vyprávění.

Hlavní postava Katniss, která vypráví příběh, nám jako čtenářům umožňuje nahlédnout do nitra. Zlí jazykové by možná mohli namítat, že už nám zůstává skryto jednání a úmysly jiných postav, což si myslím (obzvlášť v aréně) dodává příběhu to správné napětí, když čtenář (stejně tak jako hrdinka) nemůže tušit, komu může věřit a komu naopak ne!

Připouštím, že na některé čtenáře by mohlo vyprávění celého příběhu působit obyčejně. Určitě v této knize nenajdete složitá souvětí či vtipné pasáže, příběh je prostě takový, jak se Katniss cítí. Vyprávění je nabité pocity hlavní hrdinky, chvílemi odhodlané, jindy plné strachů (spíše o druhé než o sebe samu). Ale hlavně je vyprávění prostoupené ochotou riskovat pro druhé, přátelstvím a nakonec i láskou.

Láska v pozadí

Co by to bylo za literární příběh bez lásky a přátelství? I v tomto bodě si myslím, že autorka určitě čtenáře nezklame. I když si hlavní hrdinka stále stojí za svým názorem, že láska není nic pro ni, a že by ani nikdy nebyla schopná přivést na svět dítě, vychovat ho, milovat ho, a pak žít s pocitem, že jednoho dne může právě její dítě jít do Arény bojovat na život a na smrt.

Snaží se samu sebe přesvědčit, že rodina a milující manžel není její osud. Ale jak to tak bývá, city nezastaví nikdo, ani Katniss Everdeenová. Jedním motivem lásky je vztah k její mladší sestře Prim. Provází nás celým příběhem a stává se základním kamenem celé série. Prim má v celém příběhu své zásadní místo.

Neméně zajímavými postavami jsou určitě syn pekaře z dvanáctého kraje Peeta Mellark a Katnissin přítel z dětství Hurikán, se kterým se učila lovit. Samozřejmě oba tito chlapci zastávají v hrdinčině životě významnou úlohu. A ať už se hlavní hrdinka staví k lásce jakkoliv, tomuto milostnému trojúhelníku se prostě nemůže vyhnout.

Hladové hry pro hladové čtenáře

Hunger Games mají opravdu co nabídnout ve všech směrech. Vzhledem k tomu, že existují další díly této série, je každému čtenáři od začátku jasné, že hlavní hrdinka Katniss vydrží až do konce příběhu. To však podle mého mínění neubírá knize na zajímavosti a s každou novou kapitolou vzrůstá požadované napětí, které s sebou hry přináší.

Velkým plusem jsou také svižné kapitoly, které nejsou nijak zdlouhavé. Někteří autoři podle mého názoru neumějí kapitoly v pravou chvíli ukončit. U Hunger Games ale na konci každé kapitoly hladovíte po další a další, tak stále otáčíte stránky a najednou zjistíte, že hry skončily.

Na závěr snad už jen nutno dodat, že se nejedná o další bezduchý bestseller. Titul je ojedinělým důkazem, že tu jsou pořád kvalitní autoři, kteří mají co nabídnout. Děti, které v knize umírají a vraždí bez důvodu, a bohatí a vlivní na druhé straně, kteří tomu přihlížejí. Kniha troufale a bez okolků nastavuje zrcadlo dnešní společnosti. Je to příběh, který se vám vryje do paměti a vyvolá spoustu otázek.

Mohlo by vás zajímat

Hunger Games Aréna smrti - Suzanne Collinsová Nedostupné

4.7 z 5 hvězdiček

kniha

Jmenuji se Katniss Everdeenová a posílají mne zemřít.V troskách bývalé Severní Ameriky se rozkládá země Panem s nablýskaným hlavním...

Líbil se vám článek? Sdílejte ho s přáteli!

Sdílet 0 Sdílet

Nejnovější články