Lisa See

Lisa See*Paříž, Francie, 1955

Lisa See je americká spisovatelka a novinářka, která částečně pochází z Číny. Právě tato asijská oblast se zásadně promítla do její tvorby, která zahrnuje mimo gejš a čajových lístků také určité jedinečné kouzlo exotiky. Už samotné tituly jako Tajemství hedvábného vějíře (2008) a Čajová dívka z Kolibříkové ulice (2017) podnítí Vaši představivost.

Narodila se v Paříži, avšak vyrůstala v Los Angeles. Žila s matkou Carolyn, profesorkou angličtiny a také spisovatelkou. Mnoho času trávila rovněž s otcovou rodinou pocházející z Číny. Právě tam také převážně situuje svá díla. Své první vzpomínky zachytila v knize, již věnovala svému stoletému čínskému dědečkovi. V titulu Na zlaté hoře: Stoletá odysea mé čínsko-americké rodiny (1995) popsala mimo jiné dědečkovy těžké životní podmínky. Tato kniha se brzy stala bestsellerem a také podkladem pro operu i film.

Jednou něco vidět je lepší než o tom stokrát slyšet. Jednou něco udělat je lepší než to stokrát vidět.

Sběr materiálu v Čínské čtvrti přinesl záhy první román Flower Net (1997), jenž byl rovněž bestsellerem a získal nominaci na prestižní cenu Edgar Award. Přízeň čtenářů i kritiky zajistila dvojice detektivních románů The Interior (2000) a Dragon Bones (2003). Tyto romány spolu s pilotním dílem Flower Net tvoří trilogii Red Princess.

Následovaly její dnes nejslavnější romány, které máme dostupné v českém překladu, zejména přelomový historický román Tajemství hedvábného vějíře.

Popisuje různé osudy žen a dívek a nebojí se být kontroverzní. Nahlédněte třeba do uzavřeného společenství korejských potápeček (2019), které se tak hojně vyskytují v křížovkách! Zjistěte, jakým šokujícím krokem vyřeší otec dvou dcer-vášnivý hráč své finanční potíže v Šanghaji (2009)!

Každý, kdo říká, že ženy nemají vliv na rozhodnutí mužů, dělá obrovskou a hloupou chybu.

Seznamte se se životem žen v izolované provincii, které vynalezly vlastní písmo, vyšívají vzkazy na kapesníky a malují dopisy na vějíře. Zde jsou ženy a dívky jednou velkou rodinou. Tamní přátelství trvají po celý život a udržují dívky nad vodou i během hladomoru či osobních starostí v domluveném sňatku a mateřství.

Nebo vyrazte do odlehlé čínské vesnice, kde se již po dekády pěstuje čaj podle staré receptury. Místní speciální čaj je totiž přímo osudový. Přivede nakonec výjimečný koláč Čajovou dívku z Kolibříkové ulice, adoptovanou sirotu, k jejím kořenům a skutečné matce? Autorka v tomto románu zachycuje vzácné etnikum z odlehlé jihozápadní Číny, kde přetrvávají drsné podmínky. Na konci 20. století ještě tamní lidé neznali vymoženosti moderní civilizace a jejich životem byl neobvyklý čaj pchu-er přezdívaný „zelené zlato“. Tato odrůda téměř upadla v zapomnění, ale možná také díky románu Lisy See se dnes opět těší mimořádné popularitě.

Lisa vystudovala univerzitu Loyola Marymount University, kde získala bakalářský titul v roce 1979. V 80. a 90. letech pracovala pro Publishers Weekly a psala články pro řadu tištěných médií, například Vogue, Self či More. Vytvořila přes desítku titulů, které byly přeloženy do 39 světových jazyků a sbírají jedno ocenění za druhým.

Dodnes žije v Los Angeles, kde se věnuje bohatým kulturním aktivitám. Čínsko-americká organizace žen ji jmenovala Ženou roku 2001.

Seřadit:

Co hledáte?

  • Zajímá vás

    • + Ukázat více
    • Ukázat méně

    Stav

    Dostupnost

    Vazba

    Formát audioknihy

    Míra poškození

  • Nakladatelé

  • Jazyk

    Hodnocení

    Knihy autora

    Seřadit:

    Co hledáte?

  • Zajímá vás

    • + Ukázat více
    • Ukázat méně

    Stav

    Dostupnost

    Vazba

    Formát audioknihy

    Míra poškození

  • Nakladatelé

  • Jazyk

    Hodnocení