Úsměvná klučičí dobrodružství v Bylo nás pět

Úsměvná klučičí dobrodružství v Bylo nás pět - titulní obrázek

Legendární příběh knihy Bylo nás pět zná díky seriálovému zpracování snad každý. Knižní podoba má ale neopakovatelnou atmosféru.

My hoši, co spolu chodíme

Jak nám již samotný název knihy napovídá, tak kamarádů je opravdu pět. Hlavním hrdinou je Petr Bajza, syn majitele koloniálu, který se ujal role vypravěče. Jeho kamarády jsou lakomý a nafoukaný Antonín Bejval, Josef Zilvar z chudobince, Éda Kemlink, syn úředníka berního úřadu, který s sebou na výpravy bere psa Pajdu. Poslední je Čeněk Jirsák, ješitný kluk, který sbírá hříchy ke svaté zpovědi.

Bylo nás pět Bylo nás pět

Karel Poláček

129 s DPH

Nedostupné

Jsou to obyčejní kluci, kteří žijí na malém městě a touží po pořádném dobrodružství. Nenechají si ujít žádnou lumpárnu, kterou by mohli někomu vyvést. Jejich příběhy poukazují i na to, jak dříve děti trávily čas. I když nebyly bohaté, tak jim stačila dětská fantazie, aby si nějakou zábavu našly a měly tak šťastnější dětství.

Úsměvné příhody

Ani nemusím popisovat všechny jejich příhody, protože každý si jistě v knize našel tu svou, která mu utkvěla v hlavě. Mně se moc líbilo, když se Bajzovi snažili schovat před tetičkou a strýčkem pečenou husu. A pak se jim snažili namluvit, že budou mít k jídlu jen brambory.

Také mi přišlo moc milé, když do jejich městečka přijel cirkus, a nikdo nechtěl zůstat doma a nejít na jejich představení. V druhé polovině knihy Petr onemocní horečkou a blouzní. Má velice živé sny o cestě do Indie, na které samozřejmě nesměli chybět ani jeho kamarádi.

Vzpomínky na dětství

Co všechno spolu tito kluci prožili, jaká je čekala dobrodružství a jak to dopadlo s Petrovou nemocí, to si přečtěte v této prima knize. Díky Bylo nás pět si spousta lidí připomene své dětství. Kniha má již spoustu vydání s různými obálkami. Mně se líbí právě tato z nakladatelství Omega, protože je taková správně klučičí.

Titul se dočkal i televizního zpracování, a to v podobě šestidílného seriálu. Já jsem ovšem zastáncem četby, pokaždé se z ní dozvím více a mám lepší prožitek. Tato kniha by neměla chybět v žádné knihovně. Obdivuji, že se něco tak pěkného a radostného dalo napsat v koncentračním táboře.

Mohlo by vás zajímat

Bylo nás pět - Karel Poláček Nedostupné

3.9 z 5 hvězdiček

pevná vazba

Vypravme se do světa neuvěřitelných klukovských dobrodružství a fantazie. V malém městečku žije pět kluků - Petr Bajza, Antonín Bejval,...

Líbil se vám článek? Sdílejte ho s přáteli!

Sdílet 0 Sdílet

Nejnovější články