Pokračování Milénia aneb Dívka v pavoučí síti

Snad nejočekávanější a nejdiskutovanější kniha roku Dívka v pavoučí síti od Davida Lagenrcrantze se dostala i k mojí maličkosti. Navázal autor na původní trilogii Milénium od Stiega Larssona, nebo se odklonil úplně mimo?

Lisbeth Salanderová počtvrté

Opět se setkáváme s investigativním novinářem Mikaelem Blomkvistem. Časopis Milenium má nové majitele a ti nejsou jeho osobě zrovna dvakrát nakloněni. Mikael je navíc vyhořelý a zvažuje ukončení působení u novin. V téže době se drsná punkerka a skvělá hackerka Lisbeth Salanderová nabourá do supertajného počítače NSA a stáhne si zašifrovaný soubor. Má k tomu zcela soukromé důvody...

Mikaelovy a Lisbetiny cesty svede znovu dohromady geniální švédský programátor Frans Balder, který pracuje na výzkumu umělé inteligence. Balderovi již v minulosti někdo jeho poznatky odcizil, a tak je na svoji práci extrémně opatrný. Přesto mu hrozí nebezpečí. Když se chce se svými podezřeními svěřit Blomkvistovi a vyjít s pravdou ven, někdo ho zabije. Jediným svědkem vraždy se stane jeho malý syn August.

 

Lagenrcrantz ve šlépějích Stiega Larssona

Když zloduši zjistí, že August je savant, autista s fotografickou pamětí a malířským nadáním, který dokáže s matematickou přesností namalovat vše, co viděl, snaží se ho zabít. A protože z řad policie unikají informace jak z děravého hrnce, rozhodne se Lisbeth, že vezme spravedlnost do vlastních rukou.

Co nejde na titulu přehlédnout je úžasně zpracovaný obal. Tentokrát se nakladatelství Host opravdu vytáhlo. Knížka je úžasně sametová a neonový hřbet doslova září a láká k přečtení. Obdivuji odvahu, se kterou se David Lagercrantz pustil do díla. Pokusit se navázat na tak kultovní knižní sérii, jakým Milenium bezesporu je, na to musí mít člověk pořádné sebevědomí. Autor sice přejal Larssonovy postavy, ale stvořil naprosto nový příběh. Nesnažil se přímo kopírovat původní styl, spíš se jím nechal volně inspirovat a to se mu vyplatilo.

,,Balder měl skutečně syna s vývojovou vadou, ačkoli v novinách i soudních protokolech stálo, že chlapec byl svěřen do péče matce. Ale ať je to jakkoli, teď se kluk ocitl tady a Jan ho nedokázal zabít, vlastně to ani nebylo potřeba. Bylo by to zbytečné, a navíc by tím porušil profesionální etiku. Když Jan dospěl k tomuto rozhodnutí, pocítil značnou a prudkou úlevu, ačkoli vlastní slabost by v něm měla vzbudit spíš podezření." (úryvek z knihy)

V knížce se dozvídáme další podrobnosti z Lisbethina dětství. Navíc je jí přisouzen zbrusu nový nepřítel, se kterým se může pustit do boje. Na příběhu je vidět, že si autor nechává prostor pro případné další pokračování. S touto knihou jsem zažívala kde co, jen ne nudu.

Zajímavá zápletka, výrazné, snadno zapamatovatelné postavy, akce střídala akci. Sice nedosáhla vysoké kvality předchozích dílů, ale rozhodně neudělala žádnou ostudu a je důstojným následovníkem odkazu Stiega Larssona. Dočkáme se i Milénia 5? Kdo ví...

Kdy Dívku v pavoučí síti rozhodně číst
- četli jste Milenium a toužili jste, aby příběh Lisbeth a Mikaela neskončil 
- máte rádi knihy o neobvyklých ženách, které se vzepřely pravidlům
- zajímáte se o počítače a šifrování

Kdy Dívku v pavoučí síti rozhodně nečíst
- nemáte rádi konspirační teorie
- divné punkerky s piercingem vám nahánějí husí kůži
- myslíte si, že hacker má něco společného s háčkováním

Mohlo by vás zajímat

3.8 z 5 hvězdiček

pevná vazba

Čtvrtý díl světového fenoménu Milénium Mikael Blomkvist a Lisbeth Salanderová opět spoluČasopis Milénium má nové majitele a jeho kritici...

312 Kč

Běžně 349 Kč

Na prodejně

Líbil se vám článek? Sdílejte ho s přáteli!

Sdílet 0 Sdílet

Nejnovější články