Krycí jméno Verity je příběhem odvahy

Elizabeth Weinová stvořila dvojici neúnavných a charakterních kamarádek, které žijí v krutých podmínkách druhé světové války. Díky odvaze a píli získají práci, o jaké se ženám v té době ani nesnilo. Jenomže pak se všechno zkazí.

Historické ladění

Příběh přenese čtenáře do roku 1943. Svět je právě uprostřed války a lidé neví, komu věřit. Vznikají tajné služby, odboje, šifrované vzkazy... Ale hlavně speciální letecké jednotky. O těch se díky této knize čtenář dozví nejvíce. Z pohledu Verity se mu bude před očima odvíjet životní příběh její nejlepší přítelkyně Maddie, talentované, skromné ženy, která si libuje v rozebírání motorů a velice rychle se vypracuje do pozice pilotky tajné organizace.

Společně s Verity mají speciální úkol. Ten je na dlouhou dobu rozdělí. Kniha Krycí jméno Verity je v první polovině spíše popisná, hlavní hrdinka se čtenáře snaží seznámit s problematikou druhé světové války, ale také s různými typy letadel, lokalizací letišť a dalších podrobností. Čtenář tak může lépe proniknout do příběhu, který je právě svým historickým námětem charakteristický.

Jak se žilo za války

První část je více záhadná, ale v druhé polovině autorka naváže na jisté detaily a vznikne geniálně promyšlený příběh. Kromě letectví najdete v knize nečekaně emotivní příběh dvou přítelkyň, které od sebe najednou odtrhla válka. Vypráví také o síle, odvaze a především utrpení všech obyčejných lidí, kteří se museli s válečným obdobím potýkat. Někdo více a někdo méně chrabře. 

Verity je nesmírně chytrá a silná žena, která musí sebrat zbytky svých sil a podívat se smrti do očí. Nelítostní nacisti nemají s vězni slitování a hrůzu nahánějící průběhy výslechů se čtenáři vryjí do paměti. Verity ale nikdy neztrácí důvtip a šarm, které neváhá použít jako svou poslední zbraň. Získá nakonec vytouženou svobodu? A splní svůj tajný úkol?

,,Lidé tu mizí pořád, někdy dokonce celé rodiny. Nikdo už o nich nikdy neuslyší. Jako by se po nich slehla zem. (...) Dům vedle vás je jednoho rána z ničeho nic prázdný, váš učitel nebo kamarád nepřijde do školy. (...) Zmizelou duši většinou pohltí soukolí nacistického stroje na smrt, jako když nebohou kachnu trefí vrtule bombardéru Lancaster - nezbude po ní nic, jen mráček peří vznášející se za letadlem, jako by ta živá křídla a tlukoucí srdce nikdy neexistovaly." (úryvek z knihy)

Knihu bych doporučila spíše čtenářům, kteří mají nějaké znalosti o problematice druhé světové války, jejím průběhu a mají chuť dozvědět se něco víc o kruté realitě této doby. Také lidem, kteří rádi čtou o historických zajímavostech či síle a odvaze lidí.

Mohlo by vás zajímat

Krycí jméno Verity - Elizabeth Weinová Nedostupné

4.1 z 5 hvězdiček

pevná vazba

11. října 1943 se nedaleko Paříže, v okupované Francii, zřítilo britské špionážní letadlo. Jeho pilotka a pasažérka byly nejlepší...

Líbil se vám článek? Sdílejte ho s přáteli!

Sdílet 0 Sdílet

Nejnovější články