Líbali jsme se ukazuje, že láska mezi muži je v pořádku

CooBoo zase uhodilo hřebíček na hlavičku. Tenká kniha Líbali jsme se nám představuje neobvyklé téma homosexuality.

Netradiční vypravěči

Už mě opravdu nebaví pořád vychvalovat CooBoo, vymýšlet synonyma pro slova chvály a díků, že něco takového vydali... Nejinak je tomu ale i v případě titulu Líbali jsme se. Zpočátku čtenáře může překvapit volba zvoleného vypravěče. Nebo spíše vypravěčů.

Příběh vypráví osvícení duchové starší generace, kteří příběhy protkávají svými myšlenkami a vzpomínkami na minulost. S nadhledem komentují rozhodnutí hrdinů a snaží se ukázat, jak je nenávist k odlišnosti zbytečná, krutá, smutná. A nikdy z ní nevzejde nic dobrého, a to pro žádnou zúčastněnou stranu.

„Craig si vybavuje, jak vypadal ten den, kdy ho přišli navštívit, jeho tělo bylo neladící sbírkou modřin, jeho tradiční úsměv mu působil moc velkou bolest, aby si ho nasadil. Craig brečel – brečel přímo tam, v Tariqově obýváku a měl z toho hrozný pocit. Tariq mu říkal, že je to v pohodě, že je všechno v pohodě, že ho nezabili. Žebra se mu zahojí. Modřiny se vstřebají.“ (úryvek z knihy)

Tabuizované téma homosexuality

Příběh je inspirovaný skutečným příběhem Mattyho Daleya a Bobbyho Cancielliho, kteří se zúčastnili líbacího maratonu, aby ukázali světu, že dva líbající se kluci jsou v pořádku. Dva milující se kluci jsou v pořádku. Dvě duše, které se našly, jsou v pořádku. Že láska je v pořádku.

Autor píše velmi kvalitně, hodně umělecky. Přesah jeho myšlenek je možná pro čtenáře těžké pochopit, rozhodně se ale nejedná o oddechovou knihu. Ale získá si jej autorův nápad s netradičními vypravěči, spisovatelským talentem a srdcem, které do knihy dal, protože z ní přímo sálá.

Problémy, o nichž se nemluví

Občas se, kvůli závažnosti problematiky a neustálého soustředění, mohou objevit chvíle, kdy čtenář bude potřebovat knihu odložit. To je v pořádku. Musí si utřídit myšlenky, nabrat sílu ale hlavně mít bystrou, svěží mysl, aby mohl pojmout velikost a hloubku nelehkých otázek a myšlenek, které jsou schované v každé větě. Kniha se nevyhýbá ani tématu AIDS, které je stále aktuální, i když se o něm ve společnosti nemluví.

Knihu bych doporučila všem věkovým kategoriím. Nikdy není pozdě udělat první krok ke změně. Tento neotřelý, provokativní námět je osvěžující změnou v mnoha neustále se opakujících tématech. Tato kniha je perlou mezi ostatními. Skvost mezi černobílými tématy. Nebojte se jí. Každý si v ní najde něco a síla autorových myšlenek za to opravdu stojí.

Mohlo by vás zajímat

Líbali jsme se - David Levithan Nedostupné

3.9 z 5 hvězdiček

pevná vazba

Bestsellerový autor David Levithan napsal příběh založený na skutečné události – Harry a Craig, dva sedmnáctiletí kluci, se zúčastnili...

Líbil se vám článek? Sdílejte ho s přáteli!

Sdílet 0 Sdílet

Nejnovější články