Dickensův David Copperfield ukazuje život bez příkras

Dickensův David Copperfield ukazuje život bez příkras - titulní obrázek

Román, při jehož psaní se Charles Dickens inspiroval svým vlastním životem, ukazuje životní pouť sirotka Davida Copperfielda.

Během svého života potkává lidi bezohledné a kruté, jako je například jeho nevlastní otec nebo ředitel sirotčince, kam je umístěn právě po roztržce s otcem. Potkává ale i dobrosrdečné lidi. I v nevlídném sirotčinci si najde přátele. Po neradostném dětství a nelehkém dospívání nakonec David nalezne štěstí.

Ze zlatého fondu literatury

David Copperfield David Copperfield

Charles Dickens

199 s DPH

Nedostupné

V době, kdy neustále vycházejí nové a nové knihy, se postupně na klasiku zapomíná a největší díla literatury se stávají pouze nutným zlem v podobě povinné četby. O to příjemnější je, když se některé nakladatelství začne klasickým dílům věnovat a snaží se je přiblížit i dnešním mladým čtenářům.

Díky nakladatelství Omega zde máme další dílo, které by rozhodně nemělo zůstat zapomenuto. Charles Dickens je jedním z nejvýznamnějších romanopisců své doby a literatury vůbec. Jeho díla patří dnes do zlatého fondu literatury. Jeho romány ukazují svět takový, jaký je. Bez jakýchkoliv příkras. Ne nadarmo patří k tomu nejlepšímu, co můžeme najít.

Lidská krutost a bezohlednost

Příběh Davida Copperfielda je jistou paralelou s Dickensovým životem. Autor sám pochází z nuzných poměrů a je již od útlého věku nucen vydělávat si na živobytí. Životní pouť sirotka Davida je plná emocí a ukazuje, jací lidé opravdu jsou – krutí a bezohlední. Naštěstí ovšem existují výjimky, a tak se David po neradostném dětství přeci jen dočká trochu toho štěstí.

V mnoha ohledech nalezneme právě v tomto příběhu převyprávěný Dickensův život bez příkras, přesně takový, jaký život je – mnohdy nespravedlivý. Autor předkládá čtenářům příběh plný emocí. Mnohdy se přistihnete při obavách, vzteku, ale i nevěřícnosti, jak zlí někteří lidé dokáží být.

Inspirace vlastním osudem

Zajímavé je rozložení jednotlivých postav a jejich vývoj. Mimo jiné i zde Dickens čerpal ze svého života. Postava Wilkinse Micawbera je inspirována jeho vlastním otcem. I díky inspiraci svým životem, který vždy nebyl úplně radostný, dostávají Dickensovy knihy neopakovatelnou atmosféru. Té může dosáhnout pouze někdo, kdo si na vlastní kůži prošel podobným osudem.

Kniha, která dokáže pohnout srdcem každého čtenáře, by neměla chybět v žádné knihovničce. Protože právě Davidův osud ukazuje pravou povahu lidí. A na tu by neměl zapomenout nikdo z nás.

Mohlo by vás zajímat

David Copperfield - Charles Dickens Nedostupné

4.5 z 5 hvězdiček

pevná vazba

Román, při jehož psaní se Charles Dickens inspiroval svým vlastním životem (jeho rodiče se ocitli ve vězení pro dlužníky a Dickens si...

Líbil se vám článek? Sdílejte ho s přáteli!

Sdílet 0 Sdílet

Nejnovější články