Jako bychom dnes zemřít měli
Jako bychom dnes zemřít měli - Miloš Doležal Nedostupné

Kniha ( pevná vazba )

    • Produkt je vyprodaný.
E-shopové listy

Při zaslání zboží balíčkem

K nákupu nad 99 Kč dárek zdarma v hodnotě 19 Kč

E-shopové listy

Dobrá záložka 80 - Princovo rozjímání

Při zaslání zboží balíčkem

K nákupu nad 499 Kč dárek zdarma v hodnotě 19 Kč

Dobrá záložka 80 - Princovo rozjímání

Advent 1949, zasněžená mrazivá Vysočina, nedělní dopoledne 11. prosince. V malém kostele v Číhošti se při kázání sedmačtyřicetiletého P. Josefa Toufara třikrát zakýval dřevěný oltářní křížek a zůstal zkroucen a vychýlen mimo těžiště. Pohyb křížku vidělo dvacet svědků. Následně se do rozbíhajícího církevního objasňování vlomila komunistická Státní… Přejít na celý popis

Darcy Coates: Šeptající mrtví Šeptání mrtvých zní jasně a zřetelně, zatímco vlastní minulost tone v němé mlze... Více informací

K tomuto produktu zákazníci kupují

Popis

Advent 1949, zasněžená mrazivá Vysočina, nedělní dopoledne 11. prosince. V malém kostele v Číhošti se při kázání sedmačtyřicetiletého P. Josefa Toufara třikrát zakýval dřevěný oltářní křížek a zůstal zkroucen a vychýlen mimo těžiště. Pohyb křížku vidělo dvacet svědků. Následně se do rozbíhajícího církevního objasňování vlomila komunistická Státní bezpečnost. P. Toufar byl zatčen, unesen a mučením jej příslušníci StB nutili lživě doznat, že vše podvodně sestrojil. Toufarova mučednická smrt zhatila připravovaný inscenovaný monstrproces, nezastavila však otevřený útok komunistického aparátu proti katolické církvi. Autor této knihy se zdaleka nespokojil s tím, že by začal vypravovat životní příběh kněze Josefa Toufara (1902 až 1950) dnem jeho příjezdu do Číhoště. Dosud stál hlavní aktér příběhu stranou, nikde nebylo možné dočíst se, z jakých pocházel poměrů, co jej vedlo k rozhodnutí stát se knězem a jak dlouhá cesta vedla k vysvěcení. Základní pohnutkou k sepsání díla nebylo vyvrácení či potvrzení toho, zda se křížek skutečně v adventním čase roku 1949 tajemně zahýbal, ale naléhavá touha pochopit, kdo Josef Toufar byl a co všechno v jeho údělu předcházelo dějství poslednímu. Léta pátrání, shromažďování dokumentů, snímků i svědeckých výpovědí tvoří opěrný systém díla. Miloš Doležal nepojímá obsáhlý životopisný portrét patera Toufara jako chladné historické pojednání, nechybí v něm bezprostřednost ani humor, a přece ani o krok neustoupí požadavku na absolutní dokumentární věrnost, každou uvedenou informaci opírá o konkrétní nálezy v archivech a osobní svědectví pamětníků. Kniha Jako bychom dnes zemřít měli se skládá ze dvou rovnocenných částí, textové a obrazové. Vzniklý celek je také důkladně vyvedenou kronikou života jedné části Vysočiny v první polovině minulého století, krajiny, jež v sobě nese stigmata hrdinů a mučedníků. Spolu s autorem, pamětníky i fotografiemi putujeme po místech dnes zbořených, zatopených, či zjizvených necitelnými zásahy do krajinného profilu z dob komunismu. Ne náhodou říká básník a historik Zbyněk Hejda, že Miloš Doležal Vysočině vrací její paměť. Kniha roku 2012 v anketě Lidových novin.

Sdílet 0

Nakladatel
Nová tiskárna Pelhřimov
Rozměr
146 x 207 x 31
jazyk
čeština
Počet stran
446
datum vydání
18.10.2012
isbn
978-80-7415-066-1
Vazba
pevná vazba
datum dotisku
29.07.2019
ean
9788074150661

Hodnocení a recenze čtenářů Nápověda

4.9 z 5 9 hodnocení čtenářů

5 hvězdiček 4 hvězdičky 3 hvězdičky 2 hvězdičky 1 hvezdička

Přidejte své hodnocení knihy

  • 5 z 5 hvězdiček Anonym registrovaný uživatel

    Strašně silný příběh, který vás na dlouhou dobu zasáhne. Ten jeho osud nepochopím, je to opravdu hrozné

    Kniha, Nová tiskárna Pelhřimov, 2012, 9788074150661

  • 5 z 5 hvězdiček Petra Špačková registrovaný uživatel

    Tuhle knihu jsem dostala k Vánocům a jsem ráda, protože si myslím, že bych po ní asi sama nesáhla. Je opravdu dobře zpracovaná a po jejím přečtení máte pocit, jako byste P. Toufara znali osobně. Až do takové míry byl autor schopen jeho život přiblížit. Co se týče závěru, je pro mě naprosto nepochopitelné jednání tehdejších vyšetřovatelů, a je mi z něj opravdu smutno.

    Kniha, Nová tiskárna Pelhřimov, 2012, 9788074150661

  • 5 z 5 hvězdiček MoniKa K. registrovaný uživatel

    Příběh muže, který byl vinný pouze tím, že byl ve špatnou dobu na špatném místě. Příběh faráře J. Toufara je v této knize opravdu velmi silný. Autor se drží faktů a vypráví životní příběh bez nějakých svých emocí, i přesto mě tato kniha velmi zasáhla. Pan Toufar byl farář, který byl lidský, dovedl naslouchat, sdružoval lidi, přesto, nebo možná právě proto byl minulým režimem potrestán za zdánlivě bezvýznamný pohyb křížku. Zpětně však na celý případ upozornili mnohem více. Opravdu silný příběh.

    Kniha, Nová tiskárna Pelhřimov, 2012, 9788074150661

  • 5 z 5 hvězdiček Zita Kolářová registrovaný uživatel Zakoupil produkt

    Naprosto neskutečná kniha. Panu Doležalovi patří každopádně veliký dík za zpracování obou knih. Osud pátera Toufara byl neskutečně silný.

    Kniha, Nová tiskárna Pelhřimov, 2012, 9788074150661

  • 5 z 5 hvězdiček Marcela Hofnerová registrovaný uživatel Zakoupil produkt

    Úžasná knížka, snad poprvé jsem měla možnost nahlédnout do celého života pátera Toufara. Autor se nezabývá pouze číhošťským zázrakem, ale mapuje prakticky veškeré životní cesty této osobnosti. Knížka je pro dokreslení i bohatě ilustrovaná.

    Kniha, Nová tiskárna Pelhřimov, 2012, 9788074150661

  • 5 z 5 hvězdiček Martina Bernatová registrovaný uživatel

    Tuhle knihu by si měl přečíst každý, aby si uvědomil zrůdnost a obludnost komunistické ideologie. Zasáhla mě a inspirovala k hledání dalších děl o páteru Toufarovi

    Audiokniha, Tebenas, 2016, 8594177770092

Vývoj ceny

Vývoj ceny Nápověda

Získejte přehled o vývoji ceny za posledních 60 dní.

Maloobchodní cena Minimální prodejní cena: 0 Kč Nápověda
Další knihy autora

Další knihy autora

Všechny knihy autora

Všechny knihy autora