Tam, kde kvetou Černooké Zuzany, číhá smrt

Tam, kde kvetou Černooké Zuzany, číhá smrt - titulní obrázek

Tessa Cartwrightová je jedinou přeživší obětí sériového vraha, který před téměř dvaceti lety pohodil její polomrtvé tělo do hrobu, kde se nacházely ostatky neidentifikovaných, již nějakou dobu zesnulých dívek. Když Tessu našli, byla hlína kolem ní porostlá žlutočernými květinami, díky čemuž ji později v médiích nikdo neoznačil jinak, než jako "Černookou Zuzanu".

Za masovou vraždu "Černookých Zuzan" byl tehdy odsouzen muž, který na svůj osud dodnes čeká v cele smrti. Jeho poprava se blíží a Tessa se konečně odhodlává přiznat, že si není jistá, zda poslala na smrt správného člověka. Od jeho odsouzení, tedy v době, kdy již dávno seděl ve vězení, ji totiž kdosi pronásleduje a sází Černooké Zuzany na místa, která mají význam pouze pro ni.

Je pravý vrah stále na svobodě, nebo má pouze někdo velmi zvrácený smysl pro humor a rozhodl se Tesse za cosi mstít? Dokáže Tessa za pomoci právníků osvobodit nevinného muže, nebo se konečně podívá do očí člověku, který její život nevratně a navždy proměnil na místo plné symbolů a hrůz?

Bolestné vzpomínky

Když byla Tessa ještě Tessie, její život se změnil. Hrůzy, které si prožila si umí představit málokterá šestnáctiletá holka. Své trauma si nese v srdci celým životem a ani dnes, o skoro dvacet let později, se nemůže podívat na žlutočerné květiny, aniž by jí žaludek ztěžkl bolestí, nebo nedej bože ucítit arašídové máslo bez hnusné pachuti žluči a slz deroucích se do očí.

Tessa žije naoko normální život. Je dnes svobodnou matkou a úspěšnou umělkyní. Nikdy jí však nepřestalo vrtat hlavou, že forenzní důkazy proti muži, kterého svou výpovědí odsoudila k smrti, byly pouze nepřímé a že možná pyká za zločiny, které ve skutečnosti nespáchal.

Dvě napínavé dějové linie

Knížka je postavena na pravidelném střídání dvou časových období s odstupem necelých dvaceti let. Jedna pokrývá události těsně po tom, co byla Tessie nalezena polomrtvá v hrobě plném květin. Chodí na terapii a nic není jako dřív. Všichni na ni koukají s těžko skrývanou zvědavostí jako na přírodní úkaz. Jen Lydia, Tesiieina nejlepší kamarádka se zvídavou myslí a bezprostřední upřímností, je jí tou správnou oporou.

Černooké Zuzany Černooké Zuzany

Julia Heaberlin

319 s DPH

Nedostupné

V současnosti je Tessa již dospělá matka samoživitelka, která svou dceru Charlie vychovává podle svého nejlepšího vědomí, i když sama žije v neustálé úzkosti. Ze všech sil se jí snaží chránit před svou minulostí, ale nyní, když se případ "Černookých Zuzan“ znovu otevírá, je jejich pečlivě budovaná osobní bublina vystavena zatěžkávací zkoušce.

Jedna linka je napínavější než druhá a sotva se přiblížíte k něčemu hmatatelnému, co můžete brát jako vodítko, jak to všechno tehdy vlastně bylo, přijde střih, ocitáte se o dvě desetiletí jinde a máte v hlavě zase parádní guláš. Popisné pasáže i věty zůstávající pouze myšlenkami v hlavě hlavní protagonistky jsou perfektně vyváženy dialogy, které příběh posouvají směrem k rozuzlení.

Slušný spád vám nedá spát

Obsah jednotlivých kapitol spolu krásně souzní, nic se nezadrhává, krátké kapitoly jako by urychlovaly už tak slušné tempo. Autorka nic zbytečně nenatahuje a poskytuje přesně tolik informací, abyste si dokázali představit, že všechny aktéry příběhu skutečně znáte a ztotožnili se s jejich cíli.

Bolestná pravda vás udeří jako blesk z čistého nebe a vy se nestačíte divit, jak vám to všechno mohlo unikat. Autorka do knihy vložila množství překvapení a zajímavých prvků. Ačkoli při čtení máte často pocit, že tohle odněkud znáte a na každé stránce čekáte zradu, Černooké Zuzany mají jisté kouzlo, které je dělá jedinečnými.

Černooké Zuzany jsou tak čtivé a napínavé, že vás budou neustále vábit, abyste všeho nechali a vrátili se do života dívky, jejíž srdce tluče nevídaně pomalu. Knížka má nepopiratelné charisma, které je vidět už na první pohled, ale uvnitř navíc skrývá mnohovrstevnatý příběh, který vás nadchne stejně jako fotogenický zevnějšek.

Černooké Zuzany mohu bez výčitek doporučit všem milovníkům thrillerů a odložených případů. Pátrání hluboko v minulosti, vrtání se ve vzpomínkách, které by měly zůstat uzamčeny hluboko v paměti a trocha té forenzní vědy – to je, zdá se, recept na úspěch v oblasti detektivky.

Mohlo by vás zajímat

Černooké Zuzany - Julia Heaberlin Nedostupné

3.9 z 5 hvězdiček

pevná vazba

Když jí bylo šestnáct, byla Tessa Cartwrightová nalezena na poli v Texasu, polomrtvá mezi pohozenými kostmi a jen se záblesky toho, jak...

Líbil se vám článek? Sdílejte ho s přáteli!

Sdílet 0 Sdílet

Nejnovější články