Okuste 50 odstínů Christiana Greye

Trestuhodně svůdný, nebezpečně dráždivý, dominantní a přitom tak neuvěřitelně sexy. To vše a ještě mnohem víc si vybaví ženy po celém světě, když se řekne Christian Grey.

Padesát odstínů pohledem muže

V roce 2009 začala britská spisovatelka E. L. James pracovat na Padesáti odstínech. Zdaleka netušila, že právě tvoří jednu z nejúspěšnějších knižních sérií všech dob a že se postava Christiana Greye záhy stane jednoznačným sex symbolem 21. století. Všechny nadšené čtenářky Padesáti odstínů tak jistě potěší, že pan Grey k nám přichází osobně v podobě nového románu z pera  E. L. James.

Dostáváme tak jedinečnou příležitost znovu prožít smyslný příběh mezi nevinnou Anastasií Steeleovou a živočišným Christianem Greyem. Jak zmiňuje v úvodním věnování knihy Grey sama autorka: „Tuto knihu věnuji těm čtenářům, kteří o ni prosili... a prosili... a prosili.“ Pojďme se tedy podívat, zda jsme si opravdu vyprosili to, co jsme si přáli. 
 
Pokud jste četli Padesát odstínů šedi, ihned zjistíte, že dějově se ocitáme přesně na stejném místě, kde začínal první díl šedivácké trilogie – v kanceláři pohádkově bohatého, neodolatelného Christiana Greye. Záhy správně očekáváte nešikovný vpád mladičké Anastasie Steeleové, která přišla s panem Greyem udělat rozhovor pro univerzitní noviny. 

Jeden příběh, dva úhly pohledu

Po jejím odchodu si Christian o slečně Steelové nechává zjistit veškeré dostupné informace a vydává se do Železářství u Claytonů, kde si Anastasia při studiu přivydělává na živobytí. No, a dál už to asi znáte... Ano – Grey totiž do puntíku přesně kopíruje dějovou linii svého knižního předchůdce a dle mého názoru to vůbec není na škodu. Naopak mi právě tahle skutečnost připadá jako velice zajímavý nápad.
 
Ti z nás, kteří trilogii znají, se tak ocitnou v důvěrně známém světě, kde přesně vědí, co bude následovat. Nový Grey ovšem do příběhu vnáší čerstvý vítr. Jistě vám během četby Padesáti odstínů, které vypráví trochu naivní Anastasia, alespoň několikrát problesklo hlavou, co si asi tak myslí Christian? Jak vlastně Anastasií popisované situace vidí on? Proč vůbec jedná tak, jak jedná?
 
Jamesová se tedy vrací k momentům, během kterých se na scéně objevují jak Christian, tak Ana. Ovšem dané chvíle popisuje z pohledu Christiana a my vidíme příběh z obou stran. Kolik autorů svým čtenářům dopřálo na jednu situaci pohledy obou hlavních postav? Už pouze pro tento fakt považuji knihu za výjimečnou.

Temná minulost

Nezapomínejme, že se zde ale rovněž vyskytuje i mnoho zcela nových pasáží. V předešlých knihách jsme totiž sledovali Anu a veškeré dění kolem ní. Věděli jsme, že úspěšně ukončila univerzitu, nikdy neměla žádného partnera, na jedničku absolvovala pohovor do nakladatelství, odcestovala na několik dnů za matkou daleko od Christiana.... Co se ale mezitím odehrávalo v životě dominantního majitele Grey Enterprises Holdings pro nás zůstávalo velkou neznámou.
 
Když už se zmiňuji o životě Christiana Greye, nesmíme zapomenout na ústřední motiv celého příběhu, a tím je pochopitelně Greyových padesát odstínů šedi. Zasvěcení už v tuhle chvíli vědí, že se jedná o jeho temné dětství a tím poznamenané bouřlivé dospívání. Pro mne osobně byla Christianova krutá minulost tím největším lákadlem pro četbu nové knihy E. L Jamesové.
 
 
Filmový trailer Padesát odstínů šedi 
 

Osudové setkání

Zatímco něžná Anastasia Steeleová je dívkou z klidné fungující rodiny, Christian si jako klouček naopak procházel hotovým peklem. Při odhalování jeho traumatického dětství a popisu nočních můr, které ho provázejí i v dospělosti, nejedné čtenářce naskočí husí kůže. Jamesová Christianově minulosti věnuje zvláštní pozornost a svým fanouškům tak poskytuje cenný dílek do skládačky tohoto jedinečného příběhu. 
 

Pokud se nějakým nepochopitelným zázrakem stalo, že jste o Padesáti odstínech nikdy neslyšeli a kniha se vám pod ruku nedostala, vůbec nezoufejte. Tím se dostávám k další zajímavosti. Grey má totiž jednu obrovskou výhodu. K tomu, abyste si knihu mohli přečíst, ty ostatní nepotřebujete nutně znát.

Noví čtenáři tak klidně mohou začínat s Greyem a pro doplnění se až později dát do Padesáti odstínů. Tím pádem si nejdříve prožijete bouřlivou lásku z pohledu dominantního Christiana a až později se vžijete do mladičké a nezkušené Anastasie Steeleové. Ať už se rozhodnete tak či onak, určitě si tenhle příběh o osudovém setkání dvou naprosto odlišných jedinců patřičně užijete.

Moderní Kráska a zvíře

Co dodat závěrem. Kniha se mi opravdu líbila, a to hned z několika důvodů. Jednak je z ní každým coulem cítit nezaměnitelný styl E. L. Jamesové, který si oblíbily miliony a miliony čtenářů po celém světě a jenž vdechl život Anastasii a Christianovi i ve filmové podobě. Líbí se mi i samotná zápletka knihy, v níž se dominant posedlý kontrolou zamiluje do celkem obyčejného děvčete, které vnímá jako oběť pro ukojení svých zvrhlých potřeb.
 
Ana se ale od představ Mr. Greye zásadně odlišuje a záhy mu převrací veškeré priority naruby. Že by lék na jeho rozdrásanou duši nakonec netkvěl v dosud provozovaném životním stylu? Ve své podstatě mi příběh Christiana a Anastasie silně připomíná oblíbenou pohádku O Krásce a Zvířeti, jen v opravdu hodně moderním provedení pro dospělé. Zvíře se nakonec promění v prince a já se už teď těším na jeho proměnu v dalším pokračování, které snad E. L. Jamesová chystá. 
 

Mohlo by vás zajímat

Grey - E.L. James Nedostupné

4.0 z 5 hvězdiček

pevná vazba

Celosvětově úspěšná erotická sága Padesát odstínu šedi pokračuje! Prožijte známý milostný příběh tentokrát z pohledu neodolatelného...

Líbil se vám článek? Sdílejte ho s přáteli!

Sdílet 0 Sdílet

Nejnovější články