Čas čarodějnic mísí romantiku, historii a napětí

Čas čarodějnic mísí romantiku, historii a napětí - titulní obrázek

Čas čarodějnic je prvotina Deborah Harknessové. Na stránkách sympatické knihy najdete příběh, který vás polapí. Pokud máte rádi toulky světovou historií a fandíte fantasy, není pro vás lepší volby!

Diana Bishopová je uznávanou historičkou v oblasti alchymie a zároveň profesorkou. Na práci má ráda řád a posloupnost, a to stejné oceňuje na svém životě. Přednášky, konference, bádání…Prostě má život pevně ve svých rukou. Nebo si to alespoň myslí, dokud nenarazí na podivnou alchymistickou knihu.

Ještě ten večer na schodech Oxfordské knihovny potká vysokého a neodolatelného profesora biologie Matthewa Clairmonta. Až k tomuto momentu příběh vykazuje známky klasického románu. Až na to, že Diana je čarodějnice ze silného rodu a Matthew upír, který toho už zkusil opravdu mnoho.

Svět upírů a čarodějnic

Čas čarodějnic Čas čarodějnic

Deborah Harknessová

399 s DPH

Nedostupné

Oba žijí ve světě, který vedle lidí obývají ještě další tři druhy – upíři, čarodějnice a démoni. Obzvlášť mezi prvními dvěma druhy panuje řevnivost, a proto by se také neměli stýkat. Diana se ale vymyká. Po tragické nehodě svých rodičů se v dětství zařekla, že své čarodějné síly nebude používat. Proto je neumí ovládat.

Matthew Clairmont je pro ni záhadou. Je šarmantní, zdvořilý a smrtelně nebezpečný… A zajímá se o onu podivnou alchymistickou knihu. A nejen on. Od chvíle, kdy ji kvůli svému výzkumu otevřela, prohlédla a zase vrátila do útrob Oxfordské knihovny, nemá klid. Sledují ji upíři, čarodějnice i démoni a Diana zjišťuje, že neví komu věřit. Ukazuje se, že její vlastní druh s ní má tajemné plány a minulost nakonec není taková, jak vypadá.

Epické souboje a ohnivé střety

V prvotině americké historičky a vysokoškolské profesorky Deborah Harknessové se podařilo zkombinovat nádherný román, přednášku z historie a fantasy příběh, který nemá obdoby. Upíři a čarodějnice, říkáte si, to už tu bylo tolikrát. Ale já jsem si skálopevně jistý, že nic podobného jste ještě nikdy nečetli.

Téměř po celou dobu sledujeme Dianu, Matthewa nebo oba dohromady, občas se příběh lehce odkloní, aby se mohly objevit nové postavy a zvraty, které okoření děj. Postav se do příběhu postupně vplétá mnoho, ale rozhodně se v nich neztratíte. Jsou osobité a mají své charakteristické rysy. Některé z nich budete od začátku milovat, jiným nebudete moci přijít na jméno.

Dokonale vykreslené postavy

Už samotný fakt, že se sejde čarodějnice s upírem, je dost zvláštní. Ale v porovnání se srážkou osobností Diany a Matthewa je to zcela nicotné. Autorka vykreslila postavy naprosto dokonale. Jste s nimi, když to mezi nimi jiskří a zpovzdálí je pozorujete, když prožívají něco, co ještě neumí pojmenovat.

Diana je silná a soběstačná žena. Už jako mladá studentka historie dokázala, že je schopná podávat excelentní výkony a nehodlá být řadovým historikem. Má ráda sport, miluje dobrý čaj a samozřejmě knihy. Rozhodně to není ten typ člověka, který by potřeboval, aby mu někdo podržel kabát nebo dveře, což se ale moc nelíbí Matthewovi.

Jak poznat upíra

Mužský hrdina z počátku není moc sdílný. Diana je ale kovaná historička, takže o něm zjišťuje, co se dá. S rýpáním neskončí, dokud se nedozví, že kromě vědeckého portfolia, které se za jeden život prostě nedá obsáhnout, je Matthew perfekcionista posedlý kontrolou.

Miluje víno, pochází z Francie a moc toho nesní. Postupně se z něj stává poměrně příjemný společník, i když má stinné stránky, které chtě nechtě nemůže před Dianou schovávat navždy. Jeho poslední výzkum jej neodvratně postrkuje k oné alchymistické knize a také k Dianě. 

Nepředvídatelný příběh

Na příběhu se mi nejvíc líbí, jak se všechno krásně a nenásilně proplétá a doplňuje. Při čtení si nejen užijete napínavý příběh, jak jsme vznikli, co nás tvoří a kam směřujeme, doplněný zakázanou přitažlivostí. Zároveň se ale dozvíte i spoustu zajímavých věcí z historie. 

Děj rozhodně není nalinkovaný, ale odvíjí se od problémů, na které hrdinové naráží. Občas se jim daří, až to vypadá téměř idylicky, jindy mají opravdu namále. Veškerá práce, kterou Diana a Matthew odvedou, má svoje opodstatnění. Rozhodně ale nemůžeme říct, že by došli k cíli. K tomu jim ještě schází spousta času a práce. Podaří se jim sice zodpovědět mnoho otázek, ale vyrojí se jich ještě víc.

Závěr knihy je proto otevřený dalšímu dílu, po kterém budete ihned po dočtení nedočkavě toužit. Čas čarodějnic mě zcela okouzlil. Nic podobného jsem nikdy nečetl. Příběh postav je tak skvělý, že k němu přilnete a určitě se párkrát přistihnete, jak přemýšlíte nad tím, jak to vlastně bylo. Pro ty z vás, kteří fandíte fantasy a zároveň máte rádi dobré romány, je tento titul jasnou volbou.

Mohlo by vás zajímat

Čas čarodějnic - Deborah Harknessová Nedostupné

4.7 z 5 hvězdiček

pevná vazba

Historička a čarodějnice Diana Bishopová celý svůj život odmítala své nadpřirozené nadání. Očarovaný alchymistický rukopis však do jejího...

Líbil se vám článek? Sdílejte ho s přáteli!

Sdílet 0 Sdílet

Nejnovější články