Podivuhodné a krásné soužení Avy Lavender, dívky s křídly

Podivuhodné a krásné soužení Avy Lavender, dívky s křídly - titulní obrázek

Kniha patřící do kategorie fantasy new adult upoutá nejen dlouhým titulem, ale hlavně obálkou, na níž je zlaté peříčko. Šestnáctiletá Ava je normální holka. Až na jednu zvláštnost – má na zádech křídla.

Dívka s křídly

Kniha postupně odhaluje osudy tří žen – Avy, její matky Vivien a babičky Emilienne. Příběh začíná ve Francii na počátku 20. století, kdy se Emiliene se svými rodiči a sourozenci stěhuje na Manhattan. Rodina je poněkud zvláštní, a proto se po jistých událostech Emilienne vydává hledat jiné místo pro život. Poznává svého budoucího muže Connora Lavendera a spolu se přestěhují do Pinnacle Lane.

Podivuhodné a krásné soužení Avy Lavender Podivuhodné a krásné soužení…

Leslye Waltonová

79 s DPH

Nedostupné

V okolí není příliš oblíbená, lidé ji mají za čarodějnici, přestože nikomu nic zlého neprovedla. Když se jí narodí dcera a zemře manžel, převezme po něm malou pekárnu. Zpočátku nemá vzhledem ke své pověsti skoro žádné zákazníky, později však nastává obrat a její podnik se stane vyhledávaným.

Sledujeme také Vivien – její první lásku s Jackem, zklamání i očekávání dítěte, z něhož se nakonec vyklubou dvojčata – Ava a Henry. Vivien ví, jací lidé dokážou být a snaží se okřídlenou dceru i syna – který ani v pozdějším věku nemluví – před nimi chránit. Jednoho dne však Ava zatouží po společnosti svých vrstevníků a vydává se nocí k vodní nádrži. Cestou si jí všimne zbožný Nathaniel a považujíc ji za anděla, snaží se k ní dostat blíž. Dívka nemá příliš zkušeností s lidmi a je důvěřivá, což se jí stane osudným...

Síla ženských hrdinek

Kniha mě zaujala již od začátku a rychle jsem se do ní začetla. Pro lepší orientaci je vepředu Emiliennin rodokmen. Prvky magického realismu pro mě byly zprvu rušivé, než jsem si na ně zvykla, myslím si ale, že kromě ozvláštnění textu nehrají zásadní roli. Postavy byly dobře vykresleny, kromě již zmíněných poznáme velice dobře i dobráka Gaba, který se Emilliene stará o dům, pomocnici Wilhelminu, nebo některé sousedy.

Mužský element je v rámci rodiny zatlačen do pozadí (muži jsou prezentováni spíše jako záporní hrdinové), zatímco všechny hrdinky jsou silné ženy připravené nést si svůj osud a neslevit ze svých názorů. Jakoby žily ve vlastním světě bez potřeby ho s někým sdílet.

Jak jsem již psala výše, kniha je velmi čtivá a je těžké se od ní odtrhnout, od poloviny se však stala těžkopádnou, nečetla se tak lehce; jako by autorce došel dech. Paradoxně to začalo někdy ve chvíli, kdy přišla na svět Ava. Ačkoli měl námět velký potenciál, jeho využití pokulhávalo a našly se i jisté rezervy.

Magická atmosféra

Osudy Emilliene a Vivien mě opravdu bavily, od půlky nadšení opadávalo a už to byla trochu nuda. Avin život mě příliš nezaujal; její křídla neskýtají žádné výrazné plus a vlastně slouží jen jako nástroj pomsty v závěru.

Vypuštěním magických částí by ale příběh ztratil poetiku, což by byla škoda. Knížka je primárně určena dospívajícím dívkám, svým neobyčejným příběhem však určitě zaujme i starší čtenáře. Hodně mi připomínala film Čokoláda, kdy hlavní hrdinka také nebyla přijata okolím, ale přesto si šla za svým, aby nakonec zapadla.

Kniha nebyla špatná, ale něco jí chybělo. Šlo poznat, že jde o prvotinu. Líbil se mi ovšem autorčin styl psaní a ráda si počkám na její další dílo, nejen pro porovnání se Soužením Avy Lavender, ale i kvůli dalšímu jistě zajímavému a neotřelému námětu.

Mohlo by vás zajímat

Podivuhodné a krásné soužení Avy Lavender - Leslye Waltonová Nedostupné

4.3 z 5 hvězdiček

pevná vazba

Rodina Rouxova má pošetilou lásku ve vínku, což nevěští nic dobrého pro jejínejmladší členku, Avu Lavenderovou. Ava – skoro ve všech...

Líbil se vám článek? Sdílejte ho s přáteli!

Sdílet 0 Sdílet

Nejnovější články