Jaké tajemství skrývá Obětina s vyříznutým srdcem?

Jaké tajemství skrývá Obětina s vyříznutým srdcem? - titulní obrázek

Strhující thriller Obětina vás zaujme už od samého začátku. Autorka Sharon J. Bolton se jím zařadila do vybrané společnosti britských autorů detektivního žánru, ve které figurují Peter May, Mo Hayder či Ken McClure.

Brutální vražda zahalená tajemstvím

Představte si, že na svém pozemku vykopete mrtvolu člověka. Postupným oklepáváním se z drastického šoku a oznámením celé věci příslušným úřadům to však pro vás nekončí. Právě naopak. Dostanete se do víru událostí, ve kterém se zběsile točí vaše pochybnosti o korektním policejním vyšetřování i stále sílící přesvědčení, že se vás někdo snaží odradit od zdárného rozpletení všech nejasností panujících okolo mrtvého těla. A do toho všeho se navíc zdá, jako by v celém temném případu hrála svoji nezanedbatelnou roli i středověká mytologie.

Doktorka Tora Hamiltonová, žijící s manželem Duncanem v usedlosti na Shetlandských ostrovech, se po úmrtí svého milovaného koně rozhodne – i přes zákonem daný zákaz – pohřbít ho na svém rozsáhlém pozemku. Místo toho však vyhloubí hrob neznámé mladé ženy. V rašeliništi nalezne dokonale konzervovanou mrtvolu s dírou v hrudi po vyříznutém srdci. Oběť má navíc na zádech vyryté tři podivné znaky podobné vikinským runám. Přestože všechny okolnosti svědčí o brutální vraždě a rovněž se ukáže, že byla mladá žena pohřbena teprve nedávno, postupuje policie při pátrání velmi pomalu.

Obětina Obětina

Sharon J. Bolton

149 s DPH

Nedostupné

Když vyjde při pozdějším ohledání najevo, že žena krátce před svou smrtí porodila, začne se Tora celým případem zabývat na vlastní pěst. Pátrá po původu tajemných run a snaží se nalézt jejich spojitost s mrtvou ženou. Nedají jí spát lékařské záznamy porodů, v nichž u některých dětí objevila podivnou značku KT. A její rozčarovaní zesílí ve chvíli, kdy si uvědomí, že detektivové, šéf v nemocnici a dokonce snad i její manžel všechny nejasnosti bagatelizují a snaží se ji od vyšetřování odradit. Je tomu skutečně tak nebo se jí to jen zdá? Poté, co se Toře přihodí několik děsuplných událostí, už nemá jinou možnost, než si sama odpovědět na všechny otázky, které si položila. Kdo byla ta žena? Co znamenají runy vyryté v její kůži? Stala se snad obětí rituální vraždy? A kam se podělo její dítě?

Podmanivé prostředí

Příběh je vyprávěn v ich­formě a tato skutečnost – totiž Tořin úhel pohledu – je také jednou z předností knihy. Tora je svérázná, trochu prostořeká a velmi paličatá žena, která se nikdy nenechá odradit od svých záměrů. Snad právě pro tyhle povahové vlastnosti není příliš oblíbená u kolegů v práci. Sama si uvědomuje, že „nemá dar drobného klevetění, málo se směje, někdy mívá nemístné poznámky a neumí načasovat vtip". Je však velmi schopná a pracovitá lékařka, která nikoho vědomě neuráží a nesnáší bezpráví. Proto má někdy chuť zakřičet na ostatní, aby se začali chovat jako dospělí. Jen proto, že „neoplývá povrchním šarmem, je odsouzena zůstat ostatními neoblíbená. K čertu s tím vším!“.

Jde o sympatickou hrdinku, kterou si jistě oblíbíte. Připravte se, že s ní budete sdílet velmi širokou škálu jejích pocitů i emocí: frustraci z neschopnosti otěhotnět, hořké sebesmíření se svou neoblíbeností v kolektivech, něhu při projížďkách na koni, poetické okouzlení shetlandskou přírodou, erotické touhy, materiální úvahy i zarputile precizní přístup v záležitostech medicíny. Do této pestré palety vnitřních barev její duše se pochopitelně namíchá i strach, rozhořčení, zvědavost a spravedlivý hněv. Tora umí být schopna ironie i sebeironie, stejně tak lítosti i sebelítosti. Je upřímná k sobě i ke všem ostatním. Je prostě lidská. 

Jak už bývá pro autory ze severu Evropy typické, významnou roli v příběhu hraje životní prostředí. Jako by příroda svou podmanivou působností apelovala na lidské úvahy i činy a promlouvala k nim svým všeobjímajícím hlasem. V tomto případě jde tedy o Shetlandské ostrovy, které obklopeny chladnými vodami Severního moře a Atlantiku s mnoha útesy a stromů prostou krajinou, často zužované prudkými dešti a silným větrem, vytvářejí vhodné kulisy pro mrazivý příběh.

Z hlediska genetiky jsou obyvatelé Shetlandského souostroví napůl Skandinávci, napůl Britové, s čímž souvisí bohatá folklórní historie plná severských mýtů a legend, které v lidském vědomí přežívají i v 21. století. V našem příběhu se výrazněji zrcadlí především jistá děsivá legenda o trollu Kuvalovi, jehož přičiněním mizeli živí lidé a místo nich se objevovaly stejně vypadající přízraky. Rovněž ony runové znaky, nalezené na těle mrtvoly, nejsou na Shetlandech nic neobvyklého. Tato tajemná vyřezávaná znamení se vyskytují po celých ostrovech, dokonce i na krbové římse v domě Tořina tchána.

Hororové prvky

Co se týče samotného plynutí příběhu, pak si buďte jisti, že Sarah J. Bolton nenudí. V knize není žádná prodleva, která by vás vytrhla z okamžiku, ve kterém se právě nalézáte, ani žádná pomalejší pasáž dovolující vašim myšlenkám opustit rámec příběhu. A to ani v situacích, kdy se Tora přehrabuje v nemocničních záznamech o porodech či listuje knihami a přiřazuje runám své významy. Díky poutavě přímočarému stylu vyprávění a již zmíněnému zábavnému, velmi výživnému úhlu pohledu hlavní postavy vám bude text rychle utíkat.

Děj má spád a dobře graduje. Celý případ postupně nabývá větších a obludnějších parametrů a v jisté chvíli nebudete společně s Torou vědět, na čem jste. Přestane být zřejmé, komu se dá vlastně věřit a komu ne. Rozplétání spletitého příběhu, ve kterém se prolínají legendy dávného věku s lidskou zvráceností věku současného, je navíc velmi dovedně zabaleno do působivé atmosféry s hororovými prvky, což ocení obzvláště milovníci napětí a nečekaných zvratů. A nejen ti.

Román zaujme i čtenáře klasických detektivek a příběhů opředených mytologií či duchařskými prvky. Vše je ovšem podáno racionální formou, bez jakýchkoliv přesahů do žánru fantasy. Sarah J. Bolton byla za svoji literární tvorbu nominovaná na celou řadu cen a čtenářské recenze nešetří chválou. Všeobecně je považovaná za největší britský literární objev posledních let a tento román vám může zodpovědět otázku, proč tomu tak je.

Mohlo by vás zajímat

Obětina - Sharon J. Bolton Nedostupné

4.8 z 5 hvězdiček

pevná vazba

Narodila ses a budeš žít. Zemřou oni.Pro Toru Hamiltonovou bylo už samotné přestěhování do shetlandských končin dosti skličující. Nemohla...

Líbil se vám článek? Sdílejte ho s přáteli!

Sdílet 0 Sdílet

Nejnovější články