Ve Válce s mloky Čapek předpověděl budoucnost

Ve Válce s mloky Čapek předpověděl budoucnost - titulní obrázek

V jižním Pacifiku člověk nikdy neví, na co narazí. Kapitán J. van Toch fascinovaný místními legendami o podivných ďáblech se rozhodne zjistit, co je na pověstech pravdy. Objeví zvláštní druh inteligentních obojživelníků.

Předzvěst budoucnosti

Tak začíná Válka s mloky, která bezesporu patří mezi nejlepší vědeckofantastická díla, jaká kdy byla napsána. Karel Čapek svým neopakovatelným stylem dokázal čtenáře varovat nejen před nadcházejícími hrůzami druhé světové války, ale zároveň upozornil i na aktuální ekologický problém industrializace a s ním související narušování přírodní rovnováhy.

Válka s mloky Válka s mloky

Karel Čapek

159 s DPH

Nedostupné

Opravdu jen hrstka lidí dokáže předvídat běh událostí a skutečně tvrdou realitu. Čapek se bezpochyby mezi tyto lidi počítal. Výborný pozorovatel a znalec slabé lidské povahy dokázal předpovědět a vykřičet do světa své poselství ještě před začátkem světové války. O to smutnější je fakt, že ho nikdo nevyslyšel.

Karel Čapek po právu patří mezi naše nejvýznamnější autory. Český prozaik, dramatik, novinář a překladatel jako jeden z prvních získal opravdovou oblibu i u zahraničních čtenářů. Byl blízkým přítelem prezidenta Masaryka, se kterým sdílel spoustu společných názorů. Norským tiskem byl dokonce nominován na Nobelovu cenu a jako jeden z prvních si uvědomil skutečnou hrozbu nacistického Německa a nebál se proti němu veřejně vystupovat.

Novodobí otroci

Tato upozornění jsou cítit z celé řady jeho knih, nejhlasitěji ovšem právě z Války s mloky. Mnoho velkých tragédií bylo původně dlážděno dobrými úmysly. Kapitán obchodní lodi J. van Toch zjistí, že na jednom zaostalém ostrůvku v Indonésii žije velmi zvláštní, učenlivý a inteligentní druh ještěrů. S pomocí boháče Bondyho začínají zakládat Mločí farmy a využívají je k lovu perel, stavbě hrází a k mnoha dalším pracím, o které lidstvo nemá velký zájem.

Lidstvo se tak začíná radovat z nového věku, kdy je všude dostatek práce a i nejchudší si mohou leccos dovolit. Nastává věk utopie, po které toužilo mnoho a mnoho lidí. Co záleží na tom, že za tímto blahobytem stojí novodobí otroci – mloci. Na pozadí tohoto blahobytu ovšem začíná být mločí otázka neudržitelná a spěje nezadržitelně k neradostnému konci.

Nebezpečí nacismu

Samotná kniha je rozdělena do tří oddělených částí. Každá z nich seznamuje čtenáře s novými fakty. Od objevení mloků přes jejich populační růst a využití ve světovém průmyslu až po nevyhnutelnou válku, která dostane lidstvo až na pokraj zániku. A právě v tomto uspořádání je nádherně vidět alegorie s nacistickým Německem.

Je až zarážející s jakou lehkostí se Čapkovi povedlo nastínit blížící se hrozbu války, jelikož sám autor zemřel ještě před jejím vypuknutím. Dost často se žáci ve školách setkávají s pojmem, že tato kniha je Čapkovou kritikou nacismu. Je to samozřejmě pravda, i když jen z části. Protože autor nezůstává pouze u nacistů, ale nebojí se opřít do všech.

Díky tomu je toto dílo i v dnešní době stále aktuální a neztrácí nic ze své naléhavosti. Protože největší hrozbou pro lidi je právě lidstvo samo. O tom jsme se mohli již přesvědčit několikrát a moc dobře to věděl i Čapek. Pro fanoušky filmových adaptací se navíc objevila výborná zpráva. Po komiksové a divadelní adaptaci se tak chystá i ta filmová. Mezi herci by se navíc mělo objevit i několik hollywoodských hvězd.

Mohlo by vás zajímat

Válka s mloky - Karel Čapek Nedostupné

4.2 z 5 hvězdiček

pevná vazba

Slavná antiutopická sci-fi z roku 1936 pojednává o rase inteligentních mloků, kteří se napřed nechají využívat jako levná pracovní síla,...

Líbil se vám článek? Sdílejte ho s přáteli!

Sdílet 0 Sdílet

Nejnovější články