Štěstí ve stínech je fantasy plné temné magie

Štěstí ve stínech je fantasy plné temné magie - titulní obrázek

Příběh dvou lidí, kteří se setkají na špatném místě ve správný čas. A tak se stanou přáteli, aby spolu zažili dobrodružství, která vydají na několik životů. To vše a mnohem víc je Štěstí ve stínech, první kniha ze série Noční běžci.

Uniknout smrti

Alek si je jistý, že to nemůže být horší. Nedávno přišel o otce, matku nikdy nepoznal a uvěznili jej vojáci, kteří ho týrají a vyslýchají – myslí si, že je špion. Navíc mu sebrali jeho věci, mezi nimi i luk, zdroj jeho obživy, a kůže. Je si celkem jistý, že ho čeká jen smrt.

Nečekaně se k němu ale v jeho utrpení přidá podezřelý bard, ze kterého se vyklube onen špion. V nestřežené chvíli se jim podaří uniknout a Alek si myslí, že bude všechno jako dřív. Špionovi z cizí země, který se představí jako Seregil, se ale Alek zalíbí a nabízí mu, že s ním může cestovat. Alek už nemá co ztratit, a tak přijme.

Skvěle propracovaný příběh

Noční běžci 1 - Štěstí ve stínech Noční běžci 1 - Štěstí ve…

Lynn Flewelling

259 s DPH

Nedostupné

Společně přichází na stopu spiknutí proti Seregilově královně a všem je jasné, že se schyluje k válce… Lynn Flewellingová, autorka série, se s námi vydává do středověku na území Tří zemí, kde se to jen hemží politikařením a intrikami, což je pro naše hrdiny živná půda. Lynn skvěle vystihuje práci špionů, kteří byli tehdy velmi žádaní, a nebojí se ani práce s magií všeho druhu.

Přestože má první kniha trošku pomalejší rozjezd, na jejích stránkách se skrývá dobře propracovaný příběh, který má vše, co má mít každá správná fantasy – dobrou zápletku, silný příběh, napětí a humor. Někoho možná překvapí, že naši přátelé špioni dělají práci všeho druhu – společenským pletichařením počínaje a návštěvou středověké márnice konče.

Hrdinové na útěku

Na knize se podle mého názoru dobře promítl pestrý život Lynn, která během své profesní kariéry vystřídala například zaměstnání učitele, editora, dělníka a technika na pitevně. Její obliba ve studiu starořečtiny pravděpodobně vyústila ve vytvoření několika dobře propracovaných jazyků, které se v knize velmi často používají. V současnosti pracuje jako psychoterapeut a pohrává si s představou, že napíše další knihu.

Štěstí ve stínech je jakožto i další díly Nočních běžců velmi bohaté na postavy. Budeme mít co do činění se Seregilovými práteli i nepřáteli, s královskou rodinou a osazenstvem hlavního města, s čaroději a i se služebnictvem. Přesto není těžké si postavy zapamatovat, příběh je postupně odhaluje a vy si na ně zvyknete.

Většinu hlavních hrdinů tvoří silné a složité charaktery – sázím na to, že Seregila a Aleka si oblíbíte už na prvních stránkách. U některých dalších postav si nebudete jisti, jestli je máte rádi, nebo ne. Záporáci jsou opravdu černí a nezastaví se před ničím.

Jak se dostat z nesnází

Hned zpočátku se seznámíme s Alekem – mladým vesničanem, který nikdy nepoznal svou matku a kterému právě zemřel otec. A aby toho nebylo málo, nějací vojáci ho uvěznili a pokládají ho za špióna. Alek už se pomalu smiřuje s tím, že je to jeho konec, když se najednou zjeví Seregil a zachrání ho. Oba jsou na útěku a ani pro jednoho to není jednoduché.

Alek je plachý a uzavřený chlapec, který zprvu neví, co si o Seregilovi má myslet, i kdy mu zachránil život. Seregil je zase zvyklý starat se jen o sebe, ale Alek se mu zalíbí, a tak mu nabídne spolupráci. Na útěku oba objeví podezřelé cizince a bližší čmuchání odhalí, že se jedná o nepřátele Seregilova státu. Rozhodnou se tedy nepřátele okrást a uprchnout, Seregila ale po cestě potkává záhadná nemoc a nikdo neví, jak to vlastně skončí. 

Štěstí ve stínech patří mezi mé nejoblíbenější kousky, protože má rozhodně co nabídnout. Bohatý příběh plný zvratů a nových postav, špionáž a intriky, minulost hlavních hrdinů, která chtě nechtě postupně vyplouvá na povrch a mnohem víc. Pokud jste tedy fanouškem kouzelných fantasy a bohatě rozvitých příběhů, po knize určitě sáhněte.

Mohlo by vás zajímat

Noční běžci 1 - Štěstí ve stínech - Lynn Flewelling Nedostupné

5.0 z 5 hvězdiček

pevná vazba

Bude válka. Vše nasvědčuje tomu, že po dlouhé době míru Plenimar připravuje mohutné válečné tažení proti svým sousedům – Skale a Myceně....

Líbil se vám článek? Sdílejte ho s přáteli!

Sdílet 0 Sdílet

Nejnovější články