Vladimíra Staňková
Markéta Zahradníková, dcera známého hudebního skladatele Jiřího Zmožka, se proslavila na literární scéně před třemi lety, když její prvotina Postel, hospoda, kostel, rozhovor s knězem Zbigniewem Czendlikem, vyhrála v Magnesii Liteře cenu čtenářů a stala se bestsellerem.
O tři roky a jednu dětskou knihu později přináší autorka další titul ze „série“: knižní rozhovor s kuchařem Jaroslavem Sapíkem s názvem Od hospody k hospodě. V úvodu knihy se dozvíte podrobnosti o Sapíkově rodinné historii, jeho přerodu z „venkovského balíka“ v nejmladšího šéfkuchaře Ambassadoru v historii celého podniku. Podíváte se společně s ním do vídeňských, francouzských, španělských i indických provozů, pod pokličku příprav náročných zahraničních a domácích akcí, ale i na „obyčejné věci“: jaké to je, když vám cestu zkříží vůl nebo práskač, jak může jedno špatně přeložené slovo v nařízení Evropské unie vyjít podnik na desetitisíce nebo proč je těžké si dneska získat dobrého zaměstnance.
Markéta Zahradníková
pevná vazba
Autorka bestselleru Postel hospoda kostel, knihy, jež v Magnesii Liteře získala Kosmas cenu čtenářů, tentokrát zpovídá oblíbeného českého kuchaře. Jaroslav Sapík žil vždycky naplno a mockrát riskoval…
312 Kč
349 Kč
Četl(a) jsem
Celá kniha je protkaná místy až neuvěřitelnými Jardovými historkami a útlocitný čtenář by mohl být občas pohoršen, jak drsné to v kuchyních bývá. Když jsme v Knihy Dobrovský s Markétou Zahradníkovou knížku připravovaly, občas probíhaly diskuze o tom, zda některé historky (například tu o tom, jak kuchaře po kolapsu ve Španělsku hnal rovnou zpátky k plotně) raději nevynechat. Většina z nich pro dobro autentičnosti zůstala – doufáme, že si je užijete.
S trochou nadsázky by se dalo říct, že Od hospody k hospodě vyhoví čtenářům všech žánrů: najdete v ní lovestory o nejedné celoživotní lásce, cestování, historii, příběhy, které nezasvěceným mohou připadat jako sci-fi nebo fantasy, a dokonce i vraždu a pokus o loupežné přepadení. Knihu doplňuje výběr z Jardových oblíbených receptů, pokud byste to měli na Klokočnou k Sapíkům příliš daleko a rádi byste si dopřáli podobný kulinářský zážitek.
Přejeme příjemné počtení a dobrou chuť!
Kniha vychází na konci října. Do té doby si ji můžete předobjednat a těšit se na skvělé čtení!