Hellboy 9, temné příběhy s hororovým nádechem

Už po desáté přichází nekorunovaný kníže pekel, rudokožec Hellboy, aby potřel zlo trápící zbožné smrtelníky. Tentokrát si posvítí na čarodějnice Apalačských hor Severní Ameriky. Dožene ho nejen zloba strašlivého Paskřivce, ale i vlastní minulost.

Komiksové dobrodružství

A aby desátý díl byl tak trochu výjimečným, zasedl ke kreslícímu stolu společně s ostatními zvučnými jmény i sám duchovní otec Hellboye Mignola. Vydavatelství Darkhorse dokázalo, že komiksové dobrodružství může být nejen zábavné, ale i patřičně temné a prošpikované příběhy, které vás vtáhnou do děje a nepustí.

Přesně takový byl odjakživa Hellboy. Je jedno, jestli v závěru všem pěkně naloží, přetrhne záporáka vedví, rozseká ho bájnou relikvií a vykoupe obludné monstrum v tratolišti krve. Nejednou tak dopadli i nacističtí vojáci v čele s Rasputinem.

Vydařené ilustrace s hororovým nádechem

To se ale stalo už dávno. Rasputin je definitivně mrtvý, okovy, které Hellboyovi ustavičně oplétal kolem kamenné ruky, jsou přetrhány a náš hrdina hledá sám sebe. Odmítl stanout v čele pekelných hord a zničit lidstvo. Rozhodne se ho naopak chránit.

A tak se dostává při svém putování světem až na zapadlý sever Ameriky, kde bohužel lišky dobrou noc nedávají. Místo nich tu černou oblohu brázdí lidožravé čarodějnice, ve vykotlaných dubech číhá smrt a magie vám sebere duši. Napořád. Abych věci uvedl na pravou míru, komiksová kniha je sbírka povídek, přičemž hlavním příběhovým tahounem je Paskřivec.

Hellboy Paskřivec a další příběhy Hellboy Paskřivec a další…

Mike Mignola

599 s DPH

Nedostupné

Kresby se zhostil Richard Corben, který se nám předvedl v nejlepším světle v opomíjeném komiksu Ragemoor. Právě jeho styl dodává hrůzným bytostem, jako je právě Paskřivec, příjemně hororový nádech. Jak pravil v popisku Mike Mignola, nikdo nenakreslí pokřivené stromy, větve a kostely na spadnutí lépe než on.

Není to jen Corbenova zásluha, že kresba vypadá pěkně. Jsou tu i další, kteří prokázali svým umem Hellboyovi čest. V příběhu Ti, kteří se vydávají v lodích na moře oživí J. S. Alexander starou legendu o Černovousovi a vtiskne jí atmosféru anglických duchařských vyprávění.

Komiks, který bude ozdobou knihovničky

Duncan Fegredo zase zahrál na odlehčenou notu v povídce Mateřské znaménko, které vám názorně předvede opravdovou noční můru. Fegredo tu v krátké jednohubce potvrzuje, že pokud má mít Mignolův styl nějakého nástupce, je jím právě on. Což už dokázal famózní kresbou v předchozím svazku Temnota vábí.

To nejlepší jsem si ale nechal nakonec. Samotnému Mignolovi se zastesklo po starých časech těžkých začátků a jejich styl vymodeloval V kapli Molochově. Proč vymodeloval? Protože k příběhu si autor vlastnoručně vyrobil malou sošku Molocha. Z jakého důvodu? Nechte se překvapit. Prozradím jen to, že Mignola vůbec nevypadl ze cviku a svou kresbou nostalgicky pootevřel zapomenutá vrátka kamsi do minulosti, kdy Hellboy teprve začínal.

Garantuji vám, že po přečtení Mignolovy povídky dostanete chuť přečíst si jeho starší díla, popřípadě je horlivě shánět. Nakladatelství Comicscentrum vydává svoje komiksy s láskou. Byť vás cena nepotěší, získáte kvalitně zpracovanou knihu v pevné vazbě, která se ve vaší knihovničce určitě neztratí.

Díky povídkovému souboru může naskočit do rozjetého vlaku i člověk, který o Hellboyovi nikdy neslyšel. Stejně tak se bude bavit jeho pravidelný čtenář. Pokud hledáte odlehčený a svižný komiksový počin, bude právě pro vás nový Hellboy osvěžením v horkých letních dnech.

Mohlo by vás zajímat

Hellboy Paskřivec a další příběhy - Mike Mignola Nedostupné

0.0 z 5 hvězdiček

pevná vazba

V jubilejní desáté knize „Paskřivec“ se Hellboy musí vypořádat s ďábelským případem čarodějnictví, bezhlavým pirátem, posedlým malířem i...

Líbil se vám článek? Sdílejte ho s přáteli!

Sdílet 0 Sdílet

Nejnovější články