Epochální výlety pana Broučka jsou plné kritické satiry

Epochální výlety pana Broučka jsou plné kritické satiry - titulní obrázek

Epochální výlety pana Broučka tentokrát do patnáctého století, do Měsíce, Matěj Brouček na výstavě – to je celý název nového souborného vydání výletů pana Broučka od Svatopluka Čecha, o který se postaralo nakladatelství Omega.

Při vyslovení tohoto krkolomného názvu zabloudí mysl nejednoho z vás do žákovských let, kdy v hodinách českého jazyka paní učitelka rozebírala dobrodružství tohoto svérázného hrdiny. Pojďme společně s panem Broučkem zavzpomínat na dětská léta.

Tři výlety s panem Broučkem

Epochální výlety pana Broučka Epochální výlety pana Broučka

Svatopluk Čech

299 s DPH

Nedostupné

Svatopluk Čech patřil mezi významné české spisovatele a básníky. Na svém kontě má velkou řadu básní a několik knih a povídek. Přesto zůstává jeho nejznámější postavou svérázný majitel pražského činžovního domu pan Matěj Brouček. Jeho dobrodružství přitahují i po více než sto letech stále nové čtenáře. Mimo jiné i díky tomu, že dnes patří Čechovo dílo mezi povinnou školní četbu.

Nejznámějším z trojice příběhů je bezpochyby Nový epochální výlet pana Broučka, tentokrát do XV. století. S tímto příběhem se setkaly snad všechny děti školou povinné. Matěj Brouček se v něm ocitá při jedné z cest ze své oblíbené hospody Na Vikárce v patnáctém století. V dalším příběhu historii vystřídá cesta na Měsíc a Broučkovo setkání s mimozemskými bytostmi překypujícími bujnou fantazií.

Poslední příběh je i nejméně známý. Svatopluk Čech zde naplno využil dobovou výstavní akci konající se v Praze (obdoba dnešního EXPA). Tato „trilogie“ byla původně určena pro zábavné časopisy. Účel však měla už tehdy stejný – sloužit k pobavení a kritice měšťáků. Ve všech třech příbězích si autor zdařile bere na paškál mimo jiné zbabělost, dobrovolné poněmčování a nestřídmost, prezentovanou samotným panem Broučkem. Ta exceluje právě v posledním příběhu ze světové výstavy.

Kritika měšťanstva a otázka vlastenectví

A právě kritikou zde autor vůbec nešetří a poukazuje na tehdejší běžné problémy, mezi které patřila bezcharakternost a falešné vlastenectví. A právě vlastenectví se Svatopluka Čecha dotýkalo nejvíce, jelikož sám patřil mezi velké vlastence a angažoval se v řadě vlasteneckých listů tehdejší doby. A tak všechny možné nejhorší vlastnosti převtělil do osoby Matěje Broučka.

Autor ukazuje kontrast mezi statečnými a odhodlanými zastánci národa, oproti hamižné a snobské verbeži vtělené do pana Broučka. Nevědomost a zbabělost pana Broučka je místy úsměvná natolik, že mu přesto držíte palce. Smutnější ale je, kolik „hrdinů“ se objevuje i v dnešní době, hlavně po hospodách a v internetových diskuzích.

Myšlenka knihy tedy bohužel přežívá dodnes. A právě díky své nadčasovosti si bude Svatopluk Čech získávat příznivce i nadále. Navíc kombinace fantazie, historie a satirického humoru dokáže pobavit opravdu velké množství čtenářů. Tak proč si toto kouzelné dílko nepřipomenout právě novým vydáním od nakladatelství Omega.

Mohlo by vás zajímat

Epochální výlety pana Broučka - Svatopluk Čech Nedostupné

3.5 z 5 hvězdiček

pevná vazba

Pan Matěj Brouček, majitel pražského činžovního domu, se ne vlastním přičiněním vydává na podivné cesty časem a prostorem. Měšťák, který...

Líbil se vám článek? Sdílejte ho s přáteli!

Sdílet 0 Sdílet

Nejnovější články