Don Quijot de La Mancha, slavný román v dětské verzi

Don Quijot de La Mancha, slavný román v dětské verzi - titulní obrázek

Kdo nečetl román Don Quijote de la Mancha, nezná jedno z nejdůležitějších děl světové literatury. Tento nejslavnější španělský titul bývá uváděn na ne příliš populárním seznamu povinné četby.

Nyní máte možnost předložit svým potomkům tuto knihu v upravené verzi pro mládež. Troufnu si napsat, že skoro každý zná rčení „boj s větrnými mlýny“ a mnoho lidí ví i to, kdo s větrnými mlýny marně soupeřil. Ne každý ale slavný román o Donu Quijotovi přečetl. Kompletní obrázek o slavném rytíři si mohou vytvořit pouze ti, kdo knihu o jeho trampotách znají celou.

Humorné historky jednoho snílka

Na čtenáře čekají úsměvné historky o chudém šlechtici, který měl zálibu v četbě rytířských románů a rozhodl se sám stát potulným rytířem a zrealizovat své sny. Neméně slavným je i Quijotův kůň – vyzáblá herka, kterou pojmenoval Rosinanta.

 

 

V knize jsou u některých slov poznámky, můžete se tedy dočíst, že Rosinanta je ze španělského slova Rocinante – nepřeložitelná slovní hříčka. Rocin – herka, antes – něco, co má přednost před jinými téhož druhu. Jméno tak má označovat nejen obyčejného koně, kterým Rocinanta do té doby byla, ale také ušlechtilého, kterým se stala.

Důležité dílo literární historie

Román napsal španělský spisovatel Miguel de Cervantes Saavedra na přelomu šestnáctého a sedmnáctého století. Tento fakt je třeba mít na zřeteli během čtení knihy. I přesto, že je text upraven tak, aby byl srozumitelný mládeži, zůstal zachován jeho původní ráz i slovní obraty. Ty přibližují čtenářům život, mravy i způsob vyjadřování v tehdejší společnosti.

„Hned po večeři si Don Quijote zavolal hospodského a zavřel se s ním ve stáji. Tam před ním poklekl a pravil: „Nevstanu, statečný rytíři, dokud nesplníte mou prosbu pro svou slávu i slávu celého člověčenstva.“ Když to hostinský slyšel, užasl a marně se snažil jej pozdvihnout, takže nakonec rytíři slíbil, že splní, oč ho požádá.“ (úryvek z knihy)

Knihu bych doporučila mládeži na druhém stupni základních škol a středoškolákům, kteří nechtějí být ochuzeni o jedno z nejdůležitějších děl světové beletrie. Verze knihy, kterou v tomto roce vydalo nakladatelství Omega, předkládá román v upravené formě. Ta obsahuje jen minimum archaismů a je čtivá jak pro dospělé, tak pro dospívající mládež.

Zaujmout může také propracovanými černobílými ilustracemi i s popisky. Zkrátka klasika, která by neměla chybět v žádné knihovně.

Mohlo by vás zajímat

Don Quiote de La Mancha - Miguel de Cervantes y Saavedra Nedostupné

4.0 z 5 hvězdiček

pevná vazba

V malé španělské vesnici na náhorní plošině La Mancha žil chudý šlechtic, který se nazýval Quijana. Měl dvě velké vášně - lov a četbu...

Líbil se vám článek? Sdílejte ho s přáteli!

Sdílet 0 Sdílet

Nejnovější články