Tufova dobrodružství pohnou celým vesmírem

Tufova dobrodružství pohnou celým vesmírem - titulní obrázek

Když ještě neexistovalo šílenství kolem George R. R. Martina a jeho Písně ledu a ohně, oblíbený autor se vznášel v daleké budoucnosti, kam umístil jednoho z nejsympatičtějších hrdinů. Nezdravě bledého obra, který létá po planetách a řeší jejich problémy.

Čistokrevná sci-fi

Pro mnohé to bude asi šok, ale George R. R. Martin je především spisovatel sci-fi povídek. Na nich si udělal jméno a až časem se rozhodl, že by mohl zabrousit do vod fantasy… A vytvořit jednu z nejúspěšnějších fantasy sérií, jakou kdy svět poznal. Ale ačkoli nad jeho vypravěčským talentem mnozí slintají blahem, musíme si přiznat, že mírně ztratil dech.

Skutečně, pokud jste nikdy nečetli některou jeho povídku, tak asi neuvěříte, ale především v nich byl tento autor schopný takových čar a kouzel, až zůstával rozum stát. A díky všem bohům na Olympu za to, že se k nám dostala právě kompletní verze Tufových dobrodružství. Dle mého názoru nejlepší knihy tohoto mistra.

 

 

Hlavní hrdina této povídkové knihy se jmenuje Haviland Tuf. Je to velice vysoký muž, albín a asexuál, který se štítí jakéhokoli kontaktu s lidmi – mezi což počítá i podání ruky. Nade vše miluje kočky, dobré pivo a sarkasmus takové jakosti, až jsem se párkrát neudržel a vyděsil některé spolucestující v tramvaji svým hlasitým smíchem.

Díky jeho schopnostem, inteligenci a štěstí se mu podaří získat prastarou klonoloď, kterou v dávných časech používali lidé k boji s nepřítelem celého lidstva. A vzhledem k tomu, že se mu příliš nedaří jako obchodníkovi, rozhodne se změnit své současné povolání na genového inženýra a vydělávat peníze tím, že bude řešit celoplanetární problémy.

Vesmír plný podivných bytostí

Nejdůležitější pro celou knihu je povídka Chléb a ryby. Pomineme-li kratičký Prolog, jedná se o druhý příběh. Haviland Tuf se dostane na planetu S'uthlam, jehož obyvatelé jako jediní dokáží udělat potřebné opravy na jeho gigantické arše. Problém nastane ve chvíli, kdy se místní vláda rozhodne jeho loď zrekvírovat, aby vyřešili místní populační problém.

Tuf se díky tomu dostane do svízelné situace, kterou se pokusí vyřešit svým rozumem. Někdy ovšem rozum nestačí. Tento příběh je pro celou knihu nejdůležitější, neboť se kvůli opravám na lodi Tuf zadluží a jeho čest mu přikazuje tento dluh splatit. Následně létá z planety na planetu, aby řešil jejich problémy a účtoval si částky, jež mu pomohou zbavit se toho nepříjemného břemene.

Tufova dobrodružství jsou nejlepší ukázkou Martinova vypravěčského talentu. Geniálně zde skloubil humor a vážnost, čímž vytvořil nezapomenutelnou kombinaci těchto prvků. Má neuvěřitelnou schopnost popsat velezajímavý vesmír plný roztodivných tvorů a civilizací a člověk si jen více přeje dozvědět se, na co všechno může v tomto světě ještě narazit. Doporučuji tuto knihu všem příznivcům George R. R. Martina a každému, kdo má rád kvalitní sci-fi.

Mohlo by vás zajímat

Tufova dobrodružství - George R.R. Martin Nedostupné

5.0 z 5 hvězdiček

pevná vazba

George R. R. Martin se bravurně pohybuje ve všech žánrech literární fantastiky. Jeho fantasy ságu Píseň ledu a ohně znají miliony...

Líbil se vám článek? Sdílejte ho s přáteli!

Sdílet 0 Sdílet

Nejnovější články