Syn, záporák, který vám přiroste k srdci

Syn, záporák, který vám přiroste k srdci - titulní obrázek

Po povídkovém dílku Krev na sněhu přichází severský krimi král Jo Nesbo s novou detektivkou Syn. Jaká kniha je?

Herák s posvěcením kněze

Sonny je trestanec věznice v Oslu. Výměnou za drogy na sebe bere hříchy jiných. Tedy do té doby, než si vyslechne jednu šokující zpověď. Rozhodne se vzít spravedlnost do svých rukou a vydává se na cestu - soudit živé i mrtvé. Minulost. Žili byli tři studenti policejní akademie. A jedna žena. Tušíte správně. Tady problém začíná. Všichni ji milovali. Jenže dneska je mrtvá. Stejně jako její manžel Ab Lofthus, údajný levák v policejních řadách. Policejní inspektor Šimon Kéfas a jeho šéf Parr stále žijí. I když to vypadá, že každý si musí nést svůj kus viny.

Syn Syn

Jo Nesbø

399 s DPH

Nedostupné

Současnost. Sonny Lofthus sedí už přes deset let v statenské věznici, kde si v poklidu fetuje. Ano, dokonce za posvěcení kněze, který mu nosí herák za to, že se přiznává k vraždám, které nespáchal. A tak to vypadá, že si tady v rauši odžije dalších deset let, a pak nejspíš bude konec. Jenže jednoho dne si vyslechne šokující odhalení, které se týká jeho otce. A od té doby není nic, co by ho ve vězení udrželo.

„Proč jste se přiznal?” Muž pokrčil rameny. „Stopy DNA na místě činu.” „Jak víte, že se tam našly?” Muž zvedl ruku k dlouhým hustým vlasům. Teoreticky by mu vedení věznice mohlo nařídit, aby si je z hygienických důvodů ostříhal. „Padají mi vlasy. Vedlejší účinek dlouholeté drogové závislosti. Můžu už jít?” Westad si povzdechl. „Výslech podezřelého Sonnyho Lofhtuse ukončen ve třináct nula čtyři.” (úryvek z knihy)

Agatha Christie v kalhotách

Sonny by neměl být kladný hrdina knihy. Je to veskrze záporák. Vždyť bručí a láduje se drogama. Jenže tak nějak vám od začátku přiroste k srdci. Prostě mu musíte fandit. Tohle má většina Nesboho hrdinů společného. Jo Nesbo opět vyrukoval s těžkým kalibrem. Vražda střídá vraždu. I když jsou konány s dobrým úmyslem (všichni zavraždění mají na účtě těžké prohřešky), není to vůbec pěkná podívaná.

Čeká na konci cesty rozhřešení na každého? Kdo miluje detektivní klasiku, musí mít rád královnu zločinu Agathu Christie. Jo Nesbo je takový její nástupce pro 21. století. Akorát v kalhotách.

Nesbovská mánie

Pokud máte (ve stínu posledních olomouckých novinek) depresi z toho, že je Česko zemí, kde korupční pšenka jen kvete, buďte v klidu. Stačí otevřít jakoukoli knihu Joa Nesboho, nejinak je tomu u Syna, a nabudete dojmu, že proti Norsku jsme na tom fakt dobře. Proč si to aspoň nepředstavovat, že?

Podle spisovatele je země fjordů místo, aspoň tedy její hlavní město, kde se potulují zombie feťáků, dealerské gangy si účty vyřizují osobně, farář ke svým ovečkám chodí s biblí nacpanou herákem, kde potkáte deset prostitutek na každém rohu. A nad tím vším bdí zainteresovaní úředníci a politici s posvěcením samotné policie.

Pokud jste popadli nesbovské mánii, Syn nezklame. A jestli vás doteď autor míjel, klidně začněte touto knihou. Ale bacha, Jo Nesbo je silně návykový, takže je dost možné, že po dočtení budete potřebovat ještě větší porci jeho příběhů.

Mohlo by vás zajímat

Syn - Jo Nesbø Nedostupné

Syn

4.6 z 5 hvězdiček

pevná vazba

Sonny je ideální vězeň. V moderní, přísně střežené věznici Staten se těší značné oblibě, neboť slouží ostatním vězňům jako zpovědník –...

Líbil se vám článek? Sdílejte ho s přáteli!

Sdílet 0 Sdílet

Nejnovější články