Světlo mezi oceány o rodičovství a těžkých volbách

Světlo mezi oceány M. L. Stedmanové je nenápadná knížka, kterou byste při náhodném procházení regálů v knihkupectví nejspíš minuli. Ač má pěknou obálku s majákem obklopeným hvězdnou oblohou, zaujala mě ještě víc obsahem.

Touha být rodičem

Světlo mezi oceány Světlo mezi oceány

M. L. Stedmanová

369 s DPH

Nedostupné

Skončila první světová válka a Tom Sherbourne se vrací ze západní fronty. Protože ho však doma nikdo nečeká a on chce po prožitých hrůzách být sám, nastupuje na místo správce majáku na Janusově ostrově u pobřeží Austrálie. Práce to není těžká, je však třeba mít disciplínu, protože práce s sebou nese velkou zodpovědnost.

Když Tom potká na pevnině Izabelu, ani ve snu by ho nenapadlo, že si ji za pár měsíců vezme a ona s ním odjede na Janus. Zpočátku je Tom proti, bojí se, že Izabele bude osamělý život na ostrově vadit. Ona je tam ale spokojená a nadšeně buduje rodinný život. Ke štěstí jim chybí jediné – dítě. Po několika prodělaných potratech už to Izabela začíná vzdávat.

„Dobro a zlo mohou být jako dva hadi zapletení do sebe tak, že je od sebe nerozeznáš, dokud je oba nezastřelíš. A pak je už pozdě." (úryvek z knihy)

Dvě matky a jedno dítě

Když se však jednoho dne u břehu objeví loďka s mrtvým mužem a plačícím miminkem, považuje to za zázrak. Přemluví manžela, aby událost nehlásil a nakonec si holčičku, které dají jméno Lucy, nechají. Následující roky je všechno v pořádku, Sherbournovi jsou šťastní a zdá se, že jejich rodinné štěstí nemůže nic pokazit. Dokud se nedozví, že na pevnině žije biologická matka malé Lucy, která se už léta trápí ztrátou manžela a malé dcery...

Téma je opravdu zajímavé. Kontroverzní. Na čí straně je pravda? Kdo má nárok na dítě? Ti, kdo jej vychovali, nebo jeho pravá matka? Tato otázka je natolik komplikovaná, že na ni nelze uspokojivě odpovědět. Pokaždé bude někdo, komu se ublíží. Kniha se četla sama, místy byla velmi emotivní. Je těžké fandit jedné nebo druhé straně, tak dobře jsou postavy vykresleny.

Psychologický námět

Realisticky, se spoustou chyb a negativních vlastností. Při čtení se zamyslíte, jak byste se zachovali vy, být v takové situaci, načež si oddychnete, že je to jen vymyšlený příběh... Knihu bych zařadila mezi psychologické romány, protože po tomhle příběhu ve vás něco zůstane.

Zasáhne vás, zahraje na citlivou strunu a bude nějaký čas rezonovat. Zaujme spíš rodiče a starší čtenáře (maminky se jistě vžijí do situace obou matek), ovšem doporučit ji lze všem věkovým kategoriím. Světlo mezi oceány je krásná kniha, ve které nic není dobře nebo špatně. Stojí za to si ji přečíst.

Mohlo by vás zajímat

Světlo mezi oceány - M. L. Stedmanová Nedostupné

4.9 z 5 hvězdiček

pevná vazba

Válečný hrdina Tom Sherbourne se vydává na Janusovu skálu, aby se zde stal správcem majáku. Když v Partageuse neplánovaně pozná Izabelu a...

Líbil se vám článek? Sdílejte ho s přáteli!

Sdílet 0 Sdílet

Nejnovější články