Promlčení jde po stopách dávného zločinu

Promlčení jde po stopách dávného zločinu - titulní obrázek

Jiří Březina patří v tuzemsku k nejvýraznějším mladým autorům, kteří se věnují detektivní literatuře. Na kontě má prozatím knihy Na Kopci a Promlčení. Za druhou zmíněnou v tomto roce získal ocenění nejlepší česká detektivka.

Žádný polda se supervlastnostmi

Mladý podplukovník Tomáš Volf, poté, co byl suspendován za nezdárné řešení případu Polednice, se probírá policejními archivy. Tady narazí na Bohem zapomenutý případ, který se stal na začátku devadesátých let v jihočeském pohraničí. A nebo možná ještě dřív? Tomášovi ve spisech něco nehraje, a tak se vydává po stopách dávno vybledlého zločinu.

Pozor. Není to další polda se supervlastnostmi. Tomáš je téměř rachitické postavy, poslouchá říznou hudbu a kouří jednu za druhou. Jiří Novotný, úspěšný, avšak kontroverzní politik, má s případem co do činění. Jako mladý policista se jej osobně účastnil. Tomáš se tedy vydává za Novotným do Prahy, aby zjistil, co se vlastně stalo…Něco tady ale nehraje. Mluví ministerský kandidát pravdu, nebo se před kriminalistou snaží něco zatajit? Kolo vyšetřování se roztáčí. Nasedejte.

 

 

Závěr ve velkém stylu

S čím jsem měla trochu problém je silná polarizace hlavních hrdinů. Mladý polda Tomáš je ztělesněním všeho dobra, ruky zákona, spravedlnosti, kdežto politik a pochybný podnikatel (už toto spojení je plné klišé) je ten zlý, prohnilý a zkorumpovaný. Jako by nic jiného mezi tím nebylo. 

Nakladatel a autor udělali vůči čtenářům sympatické gesto. Na konci knihy najdete ukázku z nové připravované knihy, druhého případu podporučíka Tomáše Volfa. Na české poměry si Promlčení může vést slušně. Ve srovnání s novinkami ze světových detektivek už tak hladce neobstojí.

Bolestivá témata české historie

Kniha se čte dobře, navíc se svými 242 stránkami patří k těm kratším. I tak se děj rozbíhá celkem těžkopádně. Tři čtvrtiny se toho moc neděje, aby to pak autor rozjel ve velkém stylu v samotném závěru. Nabízí se pak otázka, jestli by knize neslušel kratší povídkový formát.

Když tedy budete trpěliví a počkáte si, budete odměněni zajímavou detektivní zápletkou, která vám po dočtení bude ještě nějakou tu chvíli vrtat hlavou. Je dobře, že se mladí autoři pouštějí do diskutabilních a bolestivých témat české historie a že je vlastně vůbec zajímají. Knihu bych, po drobném váhání, fandům detektivek doporučila. Myslím, že Jiří Březina má potenciál s dalšími knihami zrát jako víno.

 

Mohlo by vás zajímat

Promlčení - Jiří Březina Nedostupné

4.8 z 5 hvězdiček

pevná vazba

Detektivní román o zločinech, které dlouho spaly za hraničním pásmem. Když se k jedné složce s podezřelou smrtí připojí druhá, rozhodne...

Líbil se vám článek? Sdílejte ho s přáteli!

Sdílet 0 Sdílet

Nejnovější články