Poslední nádech před rozloučením s minulostí

Poslední nádech před rozloučením s minulostí - titulní obrázek

Poslední nádech je teprve druhým románem z pera britské spisovatelky Lucy Clarkeové. Zároveň je autorčiným prvním dílem přeloženým do českého jazyka.

Těžká životní rána

Ústřední postava románu Eva právě prožívá nejlepší roky svého života. Potkala báječného Jacksona, bláznivě se zamilovala a vdala se. Zdá se, že její život bude dokonalý. Jenže jednoho deštivého rána smete Jacksona během rybaření vlna do moře a on už z něj nevyjde. Eva odmítá uvěřit, že je její manžel navždy pryč. Když na ni po týdnech dopadne tvrdá realita, potřebuje společnost lidí, kteří po Jacksonovi truchlí stejně hluboce jako ona.

Poslední nádech Poslední nádech

Lucy Clarkeová

99 s DPH

Nedostupné

Vydá se proto do daleké Tasmánie, odkud Jackson pocházel, aby se konečně seznámila s jeho rodinou. Avšak Evu přívětivě nepřijme ani Jacksonův otec, ani jeho mladší bratr Saul. Snad by zhrzeně odjela, nenarazit na několik nesrovnalostí mezi tím, co znala od svého manžela, a Saulovým vyprávěním. Eva tak postupně odhaluje, že se provdala za muže, který jí lhal od jejich prvního setkání.

Plno lží 

Samotný příběh začíná Jacksonovým utopením a během pár stránek se dostane z anglického nevlídného pobřeží do Tasmánie. Její krajina je tak barvitě a kouzelně popsána, že byste se nejradši okamžitě sbalili a cestovali tam za Evou. Popisy jsou do příběhu nenásilně začleněny, střídají se s vypravováním i vzpomínkami na minulost, ve kterých se vybarvují Jacksonovy lži.

Na konci některých kapitol se objevují i Jacksonova marná ospravedlňování a doznání, které se mohly klidně vypustit. Ruší totiž celistvost příběhu a ve fázi, kdy Evina manžela nenávidíte zhruba stejně jako ona, nesmírně rozčilují. Eva je skromnou postavou. Nepotřebuje toho k bytí mnoho; těší se ze své práce porodní asistentky a oceňuje drobné radosti, které jí Jackson a život chystá.

Čelit neštěstí se vztyčenou hlavou

Když pak přijde neštěstí, zdá se sice zdrcená, ale doufá, že nalezne sílu, jež jí pomůže jít dál. Poté, co Eva odhalí pravdu, nalézá v sobě odvahu čelit nejen jí, ale i nově rýsujícímu se vztahu. Saul, jenž v příběhu dostane také značný prostor, je Evě v mnohém podoben. Nejvíce svou skromností. Zpočátku se zdá být mrzutým a zbytečně odtažitým, ale postupně se odkryje jeho citlivá povaha.

Poslední nádech je i přes nenáročný a místy předvídatelný obsah velmi čtivou a poutavou knihou vhodnou k oddychu. Ač ve vás leckde vyvolá různorodé emoce, její konec vás smířlivě a nadějně uklidní.

Mohlo by vás zajímat

Poslední nádech - Lucy Clarkeová Nedostupné

4.3 z 5 hvězdiček

měkká vazba

Anotace Devětadvacetiletá Eva několik měsíců po svatbě zjišťuje, že její manžel Jackson nebyl tím, kým tvrdil, že je, a uvědomuje si, že...

Líbil se vám článek? Sdílejte ho s přáteli!

Sdílet 0 Sdílet

Nejnovější články