Levhart aneb Harry Hole znovu nabírá síly

Levhart aneb Harry Hole znovu nabírá síly - titulní obrázek

Hongkong. V temném pokoji leží opiem omámený kriminalista Harry Hole. Po dopadení sériového vraha se zde schovává před přízraky z minulosti a tíživými vzpomínkami. Ale ani na druhém konci světa se před temnou realitou neukryje.

Z víru alkoholových večírků, drog a nelegálních sázek je Harry vytržen mladou vyšetřovatelkou Kajou Solnessovou. Ta je vyslána z Osloského oddělení vražd do Hongkongu, aby ho přivedla zpět. Po nálezu dvou ženských těl se Hole jeví jako jediná naděje, jak tyto záhadné vraždy vyšetřit. Ženy totiž následkem četných bodných ran v ústech utonuly ve vlastní krvi.

Riskující pátrání po vrahovi

Levhart Levhart

Jo Nesbø

399 s DPH

Nedostupné

Příběh začíná ve chvíli, kdy je Harry Hole v Hongkongu složitě vypátrán a vykoupen z dluhů. Do Norska se vrací pod podmínkou, že se ujme zapeklitého případu dvou vražd. Ovšem přesvědčit zdrceného vyšetřovatele, aby zapomněl na minulost, není snadné. Jeho kolegyně Katrine Brattová skončila v psychiatrické léčebně a Harry téměř rezignoval na svůj osobní život. Kaja Solnessová je tedy nucena Harrymu prozradit informaci, která se jeho osoby silně dotýká.

V Levhartovi se ještě více než v předchozích dílech série profiluje osobnost nejen hlavní postavy Harryho Holea, ale i těch vedlejších. Postavy se přirozeně vyvíjí. Pro lepší pochopení jejich jednání a vzájemných vztahů je tedy nejlepší začít číst celou sérii od začátku. Zejména kniha nesoucí název Sněhulák se totiž s Levhartem doplňuje a dějové linky na sebe volně navazují.

Harry během vyšetřování používá i nadále velmi nekonvenční metody, kdy se během pátrání po vrahovi nebojí riskovat vlastní život. Je stále tím tvrdohlavým, zarytým policistou, který se nenechá zastrašit ani mocenským bojem v samotném nitru policejního oddělení. Tato dějová linka je výborným zpestřením celého příběhu.

Hrůzy, při kterých ztratíte dech

Levhart překvapuje svou syrovostí, i realisticky popisovaným mučením a vraždami. Je možné, že se při čtení mnohdy neubráníte pocitu, že autor této knihy, Jo Nesbo, je zřejmě šílenec. Ovšem jeho vybroušený styl psaní baví a zároveň děsí až do morku kostí.

Hrozba smrti tentokrát nehrozí jen ze strany pachatele. Do případu se zapojí i síla samotné přírody. Je tak mocným živlem, že v určitých okamžicích prožíváte spolu s hlavní postavou nepopsatelnou hrůzu, při které ztrácíte dech.

Výrazným prvkem v této knize je prolínání odlišných krajin a zemí. V jedné chvíli tedy pocítíte horko ze sálající sopky v Africe a poté vás obklopí chlad zasněžených hor a opuštěných plání. Popis těchto míst je tak realistický, že nerozptyluje pozornost, ba naopak, přímo vtahuje do děje.

Čtenář spolu s Harrym Holem během pátrání po dalším sériovém vrahovi tedy vše cítí téměř na vlastní kůži. Levhart je další mistrně napsanou knihou z pera Joa Nesboho, výrazné osobnosti na poli severské krimi. Dokud nedočtete poslední stránku, nedovolí vám vydechnout.

Mohlo by vás zajímat

Levhart - Jo Nesbø Nedostupné

4.7 z 5 hvězdiček

pevná vazba

8. díl krimi série o detektivu Harrym Holeovi. Norským hlavním městem otřásl nález dvou ženských těl i způsob jejich smrti. Obě totiž...

Líbil se vám článek? Sdílejte ho s přáteli!

Sdílet 0 Sdílet

Nejnovější články