Čas odejít o hledání ztracené matky

Čas odejít o hledání ztracené matky - titulní obrázek

Jodi Picoultová není na českém knižním trhu žádným nováčkem. Čtenáře si získala už knihou Je to i můj život nebo Vypravěčkou. Její knihy jsou označovány jako bestsellery a po přečtení lahůdky Čas odejít mohu potvrdit, že právem.

Maminko, opustila jsi mě? Tato otázka trápí Jennu již deset let. Právě před touto dobou se stala ve sloní rezervaci osudová událost, která změnila navždy život celé její rodiny. Jenninu matku, Alici, našli v bezvědomí na území rezervace. Asi kilometr a půl od ní leželo mrtvé tělo její spolupracovnice. Odvezli ji do nemocnice.

Před úsvitem Alice nabrala vědomí a z nemocnice zmizela, aniž ji někdo viděl odcházet. Jenna už ji nikdy nespatřila a žila s babičkou. Je jí 13 let a pokouší se zjistit, co se tehdy vlastně stalo. Šetří kapesné, aby si mohla dovolit zaplatit vyšetřování, které by jí pomohlo přijít na kloub zmizení její matky

Pátrání po ztracené ženě

Čas odejít Čas odejít

Jodi Picoultová

399 s DPH

Nedostupné

Virgil měl prostě smůlu. Když spolupracoval na případu ve sloní rezervaci, jeho kolega se právě chystal do důchodu a neměl náladu ukončit kariéru ani o den později. Takže místo aby pořádně prošetřili případ úmrtí, nesrovnalosti zametli pod koberec.

Od té doby zahání Virgil nespavost a špatné svědomí alkoholem. Když se Jenna objeví na prahu jeho dveří, zjistí, že může dostat novou šanci. Vrací se k případu, který ho celé roky pronásledoval.

Serenity měla pohádkový život. Díky svému věšteckému nadání pomáhala politikům, televizním hvězdám a dokonce policii, než jí sláva stoupla do hlavy. Což se nelíbilo jejím duchovním rádcům a přestali s ní komunikovat. Předpovědi jí přestaly vycházet. Svět celebrit se k ní otočil zády.

Nezbylo jí nic jiného, než se uchýlit do ústraní a živit se jako věštkyně v zapadlém městečku. Než se objevila Jenna a převrátila Serenity život vzhůru nohama. Právě ve Virgilovi a Serenity najde Jenna nečekané spojence, kteří se jí snaží pomoct při pátrání po její matce. Nesourodá trojice postupně zjišťuje, že spolu mají dost společného a že ne vše je takové, jaké se na první pohled zdálo.

Napětí do poslední stránky

Alici celý život zajímali sloni, a tak není divu, že se o nich v knize také hodně dočteme. Autorka si dala opravdu záležet a vypracovala krásnou studii o slonech, která se prolíná s každodenním životem lidí v rezervaci. Víme, že sloni mají obrovskou paměť, ale také se dočteme spoustu zajímavých informací a souvislostí, které jsme si ani nedokázali představit.

Slonímu truchlení je věnován speciální prostor, který se prolíná s příběhem Alice a Jenny. My zjišťujeme, že sloní a lidský osud se moc neliší. Každé mládě miluje svou mámu a každá máma je nešťastná, když se dítěti stane něco špatného. Autorka si bravurně hraje se střídáním jednotlivých kapitol. Hlavní vypravěči jsou zde čtyři a skvěle se doplňují.

Prvky nadpřirozena

Jejich kapitoly jsou psány různým typem písma, takže jste neustále v obraze, přestože každý vypráví příběh z vlastního pohledu. A když zvědavě otáčíte stránky, abyste věděli, jak to bude s Jennou dále, najednou se příběh stočí k Alici. Nebo k Virgilovi. Nebo k Serenity. A stále dokola. Takže nezbývá nic jiného, než číst stále dál a dál, načež zjistíte, že vás má autorka v hrsti a vy knihu neodložíte, dokud ji nedočtete.

Osobně nevyhledávám příběhy s mystickou zápletkou. Takže pokud ani vy nejste příznivci nadpřirozena, nejspíš bych vám měla říct, že se do knihy vůbec nemáte pouštět. Duchovna tam i na mě bylo trochu moc. Ovšem na druhou stranu ráda zkouším tak trochu jiné věci. A v této knize mě čekal nejen prvotřídní příběh o slonech, ale také jsem nahlédla za oponu života na druhém břehu každodenní reality. A vážně to stálo za to!

Mohlo by vás zajímat

Čas odejít - Jodi Picoultová Nedostupné

4.7 z 5 hvězdiček

pevná vazba

Jenna se nikdy nevzdala naděje, že jednou najde svoji mámu Alici. Ta totiž zmizela, když její kolegyni v rezervaci udupal slon. Anebo to...

Líbil se vám článek? Sdílejte ho s přáteli!

Sdílet 0 Sdílet

Nejnovější články