V rodinném psychothrilleru Farma ožívají dávná tajemství

V rodinném psychothrilleru Farma ožívají dávná tajemství - titulní obrázek

Tom Rob Smith, autor světového bestselleru Dítě číslo 44, je zpět v plné síle! Z příběhu, který s sebou přináší, vás zamrazí až do morku kostí.

„Volám kvůli matce... Není v pořádku... Fantazíruje – vidí hrozné, hrozné věci.“ Daniela otcův naléhavý telefonát vyděsí a okamžitě si rezervuje letenku do Švédska, kam se jeho rodiče přestěhovali na odlehlou farmu za splněným snem. Záhy ale zvoní mobil podruhé: „Tvůj otec s tebou už určitě mluvil,“ ozve se matčin hlas. „Všechno, co ti ten člověk řekl, je lež... Počkej na mě na letišti Heathrow.“

 Za zdmi zchátralé farmy

Daniel prožil dětství jako z pohádky. Rodiče mu poskytli bezpečný domov plný lásky a pochopení. Nikdy se nehádali, nikdy nezvyšovali hlas. Problémy a starosti jako by se jeho rodině celá ta dlouhá léta vyhýbaly.

Vše se dramaticky změní ve chvíli, kdy matka opravdu přilétá do Londýna a synovi postupně odkrývá hrůzy, které se měly na malé švédské farmě odehrát. Vyděšená a viditelně otřesená matka popisuje zločiny tak ohavné a závažné, že šokovaný Daniel silně pochybuje o tom, že své rodiče někdy skutečně znal.

Žili snad všichni celou tu dobu ve lži a přeludu? Jaká odporná tajemství se skrývají za zdmi zchátralé farmy a jakých ohavností se to měl otec dopustit? Daniel sám již několik let úzkostlivě skrývá pravdu o vlastním životě a představa, že i rodiče by mohli mít vlastní tíživá tajemství, začíná působit čím dál reálněji...

 

Mrazení do morku kostí

Farma jednoznačně patří mezi ty nejvíce šokující knihy, jaké se mi kdy dostaly pod ruku. Zatímco Dítě číslo 44 se mi líbilo, novinková Farma mě úplně pohltila. Bez nadsázky si troufám tvrdit, že málokdo dokáže šokovat čtenáře tolik jako Tom Rob Smith. Titul osobně považuji za jeden z nejpoutavějších thrillerů posledních měsíců, a to hned z několika důvodů.
 
Tím nejlákavějším na celé knize je bezpochyby samotný příběh. Ačkoliv jsem se do Farmy začetla na zahrádce a sluníčko krásně hřálo, přesto mi po celém těle neustále naskakovala husí kůže. Částečně to jistě bylo dokonale popsanou švédskou přírodou, ovšem mrazení do morku kostí způsobilo především Smithovo vyprávění.
 
Když jsem kamarádce v kostce vylíčila děj Farmy, mrazení neunikla ani ona. Pokud toužíte po silném, dokonale propracovaném a šokujícím příběhu, jste na správné adrese.

Švédsko na dosah ruky

Líbit se vám jistě bude i zvláštní propojení čistokrevného thrilleru se švédskými lidovými obyčeji a bájemi. Celá kniha je doslova napěchována úžasnými popisy nespoutané švédské krajiny a pro mne osobně i velmi zajímavými odkazy na švédské legendy, které se mezi místními předávají z generace na generaci.
 
Rovněž se blíže seznámíte i se zvyklostmi, jenž na švédských farmách přetrvaly až do dnešních dnů. Na první pohled se může mylně jevit, že se mrazivý thriller a švédské pohádky nedají nijak zkombinovat v smysluplnější celek. Tom Rob Smith vás ale rychle vyvede z omylu a dokáže, že ono neobyčejné spojení tvoří ve výsledku podmanivě originální kombinaci.
 
Originalitu autor předvedl i neobvykle zvolenou formou vyprávění celé knihy. Daniel se tu o slovo střídá se svou matkou. Díky tomu chvílemi za hlavního hrdinu považujete matku, chvílemi pak mladého Daniela. Zajímavý vypravěčský styl určitě nepřehlédnete a pevně věřím, že si jej brzy oblíbíte.

Psychologický thriller pro náročné čtenáře

Pokud jste milovníky kvalitních psychologických thrillerů, nesmí novinka Toma Roba Smithe chybět na vašem seznamu přečtených knih. Farmu bych rozhodně doporučila všem čtenářům, kteří touží po originálním, šokujícím a neopakovatelném knižním zážitku.
 
Těch momentů, kdy jen nevěřícně zakroutíte hlavou a zkusíte vstřebat neočekávaný zlom ve vyprávění, bude několik. Až konečně odkryjete veškerá tajemství Farmy, věřím, že vám ještě dlouho nedají spát...

 

Mohlo by vás zajímat

Farma - Tom Rob Smith Nedostupné

4.3 z 5 hvězdiček

pevná vazba

Autor celosvětového a oceňovaného bestselleru Dítě číslo 44 se tentokrát ponořil do temných vod rodinného psychothrilleru. Daniel je...

Líbil se vám článek? Sdílejte ho s přáteli!

Sdílet 0 Sdílet

Nejnovější články