Dívka, která si říkala Tuesday se mstí z londýnského podsvětí

Dívka, která si říkala Tuesday se mstí z londýnského podsvětí - titulní obrázek

Dlouho před tím, než se Dívka, která si říkala Tuesday objevila na pultech českých knihkupectví, jsme si mohli na četných zahraničních internetových stránkách přečíst nadšené ohlasy čtenářů.

Ti na účet thrilleru z pera Stephena Williamse rozhodně nešetřili superlativy. Hlavní hrdinku Tuesday recenzenti poměrně často srovnávali se samotnou Liz Salanderovou. Hodnocení na známém knižním serveru Goodreads se u Dívky, která si říkala Tuesday, vyšplhalo ještě o něco výše než v případě bestselleru posledních měsíců, Dívky ve vlaku. Proč čtenáři po celém světě z Tuesday doslova šílí? Pojďme se jí podívat na zoubek.

Podsvětí se otřásá v základech

Zatímco si Londýn žije svým každodenním životem, hluboko v nekonečném labyrintu podzemních chodeb žije mladá dívka, jež přišla naprosto o vše. Skryta před zraky celého světa, mimo dosah těch, kteří jí krutě ublížili, plánuje svůj velkolepý návrat na povrch. Tuesday s nimi nehodlá mít slitování a věřte, že známý výrok „pomsta bude sladká“ v podání naší hlavní hrdinky získává zcela nový rozměr. Tři roky pro vytvoření plánu na odplatu totiž bohatě stačí a z gangsterů, kteří se volně prohání ulicemi, se záhy stává lovná zvěř. Londýnské podsvětí se otřásá v základech a zlí hoši netuší, kdy si Tuesday přijde zrovna pro ně. 

Dívka, která si říkala Tuesday Dívka, která si říkala Tuesday

Williams Stephen

149 s DPH

Nedostupné

K případu několikanásobných vražd mladíků z opačné strany zákona je povolán detektiv Losse. Ačkoliv je to celkem ostřílený policajt, nad záznamy z kamer, které zachycují brutální běsnění malé a křehce vypadající emo dívky, tuhne krev v žilách dokonce i jemu.

Losse ke všemu ještě pronásleduje neobjasněná vražda dcery, z níž se nikdy doopravdy nevzpamatoval. Když se záhy ukáže, že by události posledních dnů mohly do případu smrti detektivovy dcery vnést světlo, vyšetřovatel Losse pocítí po letech malý záblesk naděje...

Charisma na rozdávání

K velkým plusům Dívky, která si říkala Tuesday, patří beze sporu samotná hlavní postava. Jen těžko byste hledali charismatičtější hrdinku. Téměř ještě jako dítě si prošla peklem, a tak předčasně dospěla. Brzy zjistíte, že ke svému konání má zcela reálné důvody. Nemstí se pouze za sebe, ale za všechny zmučené duše balancující na okraji propasti.

Nezná strach, spravedlnost nastoluje bez mrknutí oka, nezalekne se ničeho a nikoho. Nejvíce na ní ale oceňuji její pronikavou inteligenci, díky níž si na malou dívku nepřijde ani nájemný vrah. Nikdy netušíte, kde se Tuesday objeví příště a jaký husarský kousek od ní tentokrát lze očekávat. Zkrátka vás nenechá vydechnout. Taková hlavní postava čtenáře musí bavit, ať chce nebo ne.

Knižní událost roku je tady

Dívku, která si říkala Tuesday, považuji za jednu z největších knižních událostí letošního roku. Na základě ohlasů ze zahraničí jsem od Tuesday očekávala řízný akční thriller a veškerá má očekávání byla mnohonásobně předčena. Kniha je promyšlená do toho nejmenšího detailu, má neuvěřitelný spád. Napětí střídá napětí a osobně jsem ji nedokázala odložit. Ráno jsem se do knížky začetla a odpoledne už jsem vstřebávala dojmy. Autor vám orientaci v ději ještě ulehčí zajímavou volbou řazení textu. V knize totiž naleznete velké množství krátkých úderných kapitol, a tak se lehce přistihnete, že s Tuesday stále zůstáváte, ačkoliv jste původně zamýšleli věnovat se alespoň chvilku jiným záležitostem.

Stephen Williams svým čtenářům naservíruje příběh plný lidské bolesti a utrpení, zatáhne vás do neprobádaných koutů Londýna, vžene do spárů tamějších gangů, ukáže ta nejzkorumpovanější patra naší společnosti. Spolu s Tuesday budete prahnout po pomstě a sledovat, jaký chaos na povrchu rozpoutá. Díky uvěřitelným postavám, neustálé akci a překvapivému vývoji v ději, Tuesday z hlavy jistě dlouho nedostanete. Pokud se vám líbila Dívka v pavoučí síti, Dívka ve vlaku nebo jen hledáte originální příběh, novinková Dívka, která si říkala Tuesday, je bezpochyby jasná volba.

Mohlo by vás zajímat

Dívka, která si říkala Tuesday - Williams Stephen Nedostupné

4.6 z 5 hvězdiček

pevná vazba

Hluboko pod ulicemi Londýna žije Tuesday. Labyrint opuštěných tunelů se stal jejím domovem i útočištěm. Sem se uchýlila, aby se schovala...

Líbil se vám článek? Sdílejte ho s přáteli!

Sdílet 0 Sdílet

Nejnovější články