Richard Pogoda*Olomouc, 1944

Richard Pogoda je český herec, zpěvák, pianista, autor jazzových pořadů a muzikálů, hudební skladatel a spoluautor sbírky humorných povídek Hoď se do pogody (2019). Se svou dcerou Sandrou Pogodovou vzpomínají na bujaré olomoucké zážitky, které působí neskutečně absurdně, ale opravdu se staly.

Narodil se v Olomouci. Vystudoval Slovanské gymnázium a typografickou školu. Následně se věnoval studiu klavíru a dirigování na konzervatoři v Olomouci pod vedením prof. Františka Preislera. Jeho otec byl řadu let ředitelem Divadla hudby a Filmového klubu v Olomouci.

Od roku 1965 byl členem Amatérského studia při olomouckém Divadle Oldřicha Stibora. Vystupoval tam s kolegy Janem Kanyzou či Hanou Maciuchovou. Poté krátce působil v DEX-klubu společně s Pavlem Dostálem (zde zahájil kariéru např. také nezapomenutelný Karel Kryl). V období normalizace pracoval jako diskžokej, psal jazzové pořady pro Divadlo hudby a hrál na klavír v kapele Falešní hráči s Karlem Plíhalem.

Byl blízkým přítelem Miroslava Horníčka, složil hudbu k jedné z jeho her Tvrďák a podílel se na úpravě jeho hry Dva na smetišti. Koncem 80. let začal doprovázet na piano představení Hovory H o Voskovci & Werichovi. V 90. letech krátce působil jako hudební redaktor Českého rozhlasu Olomouc.

Je spoluautorem deseti muzikálů, které se hrají dodnes – například Výtečníci, Gaudeamus Igitur či Princ a chuďas. Složil řadu písní k textům Jiřího Žáčka. Odnepaměti se věnuje pořadům pro mládež, uváděl mimo jiné koncerty Moravské filharmonie pro mládež. V letech 1997-2013 vysílal svůj pořad Jazzoviny.

Jeho prvotina vytvořená s dcerou Sandrou se těší nebývalému úspěchu u čtenářů, kteří doslova slzí smíchy. Pohodové (tedy pogodové) čtení je přesně to, čeho nikdy nebude příliš! Hoď se do pogody se zcela zaslouženě řadí mezi bestsellery, a tak bylo jen otázkou času, než vznikne pokračování. Úderem roku 2021 přichází díl druhý, ještě nepravděpodobnější, žertovnější a intenzivnější s názvem Buď v pogodě. Tady se není nad čím rozmýšlet!

Sandra o svém otci říká:

Já jsem si vybrala rodinu, která je komplet tak nádherně uhozená, že do ní se svojí nemožností zapadám jak brambora do řádku. Této přehlídce potrhlých jedinců však vládne jeden, který je nepsaným králem nás všech. A sice můj tata. Je to opravdový mistr nepravděpodobnosti a držet s ním krok není vůbec lehké.

Seřadit:

Co hledáte?

  • Zajímá vás

    Stav

    Dostupnost

    Vazba

    Formát audioknihy

    Míra poškození

  • Nakladatelé

  • Interpreti

  • Jazyk

    Hodnocení

    Knihy autora

    Seřadit:

    Co hledáte?

  • Zajímá vás

    Stav

    Dostupnost

    Vazba

    Formát audioknihy

    Míra poškození

  • Nakladatelé

  • Interpreti

  • Jazyk

    Hodnocení