Josef Laufer*Sables d´Olonne, Francie, 1939

Zda-li pak víte, že se populární český zpěvák, herec, scénárista, režisér, tlumočník, moderátor, textař a autor Josef Laufer ve skutečnosti jmenuje Don José Francisco Pérez Rodriguez de Montagnes de Laufer? Takového exotického jména se mu dostalo díky španělské mamince, kterou jeho otec-lékař potkal za občanské války ve Španělsku.

Josef Laufer od svých začátků v ochotnickém divadle ušel dlouhou cestu k úspěchům. Během ní stačil vystudovat herectví na DAMU, působit v divadle ABC a založit divadelní soubor RADAR. Vystupoval v muzikálech, vyučoval pantomimu, hrál a zpíval v televizi i ve filmech. Se svou skupinou Golem profesionálně koncertoval jako zpěvák populární hudby. Kromě toho, díky svým jazykovým znalostem (angličtina, španělština, němčina) pracoval jako tlumočník, ale i moderátor, scénárista a režisér televizních pořadů v zahraničí. Herecky se Josef Laufer uplatnil ve filmech Kameňák, či v roli reportéra Egona Ervína Kische.

Málokdo možná ví, že Josef Laufer je také talentovaným autorem humorných povídek.

Sbírka příběhů Pro srandu králíkům, Roura od kamen a jiné povídky a Příbalový leták a další povídky jsou útlé knížky, všechny doplněné výstižnými ilustracemi v perokresbách Víta Haderky, jsou vlastně glosami současné doby. Jeho ironické pojetí jak společnosti, tak partnerských vztahů a všedního života poteší každého čtenáře.

"…Jednou jsem jednu z mých minulých knížek zahlédl na opuštěné lavičce v parku. Nikdo se k ní neměl a navíc hustě pršelo. Stál jsem pod deštníkem a pozoroval zkázu mé snahy o čtenářovu přízeň. Písmena se rozmáčela a knížka se poroučela, jako kdyby to byl můj vlastní osud. Pak mi došlo, že se říká: „ Do třetice všeho dobrého.“ Ovšem také někdy: „Třikrát a dost!“ V každém případě, je tu můj třetí pokus zaujmout čtenáře dalšími jedenácti příběhy. A kdyby měly opět skončit někde pohozené v dešti, tak si alespoň předem vystřihněte obrázky od Víta Haderky, protože ty o všech těch příbězích vypovídají daleko lépe, než všechny moje písmenka…."

Seřadit:

Co hledáte?

  • Zajímá vás

    Stav

    Dostupnost

    Vazba

    Formát audioknihy

    Míra poškození

  • Nakladatelé

  • Jazyk

    Hodnocení

    Knihy autora

    Seřadit:

    Co hledáte?

  • Zajímá vás

    Stav

    Dostupnost

    Vazba

    Formát audioknihy

    Míra poškození

  • Nakladatelé

  • Jazyk

    Hodnocení