Robin Cook

Robin Cook*New York, USA, 1940

Robin Cook je americký lékař a spisovatel vyhlášený právě svým rozsáhlým dílem z oblasti medicíny. Jeho strhující thrillery vystřídaly už všechny barvy na obálce, a především všechny odstíny znepokojivých, mnohdy až sci-fi zápletek, které jsou velmi kladně hodnocené a nadčasové. Medicínské názvy vám snadno poradí – mezi jeho debutové práce patří raketový bestseller Kóma (1977), dále například Nákaza (1987), Slepota (1992), Osudná léčba (1993) nebo Chromozom 6 (1997).

Narodil se v New Yorku. Vyrůstal v Queens, než se s rodiči přestěhovali do New Jersey. Má staršího bratra a mladší sestru. Vystudoval medicínu na Kolumbijské univerzitě v roce 1966 a následně postgraduál na Harvardu. Poté působil jako chirurg v Queenské nemocnici v Honolulu. Sloužil v americkém námořnictvu, kde se vypracoval až na poručíka. Mezi lety 1971-1975 pracoval na oční klinice v Massachusetts a otevřel si rovněž soukromou praxi na severu Bostonu. A to chtěl být původně archeologem!

Velmi se zajímal o žánr sci-fi a nakonec začal také psát. Po prvotním neúspěchu se nevzdal, hledal inspiraci v seznamu bestsellerů New York Times a přemýšlel, jak psát atraktivně, aby zaujal. Což se mu zcela jasně povedlo. Řada jeho děl se dočkala i filmové podoby, mezi nimi i zmiňované Kóma či Únosné riziko (1996). Jeho kniha Foreign body (2008) dokonce posloužila jako předloha pro americký webový seriál s rozpočtem 50 dílů.

Píše o tématech současné medicíny a těch, která ovlivňují veřejné zdraví. Vytváří velmi realistické příběhy a je proslulý svým rychlopsaním – například Kóma vzniklo za pouhých 6 týdnů. Většina jeho knih vznikla v Bostonu. Dokáže až znepokojivě přesně odhadnout budoucnost medicíny s předstihem několika let, prý kvůli ekonomickým důvodům. Říká, že se z medicíny stal tak trochu „byznys“, že se vzdaluje svým kořenům, a právě na to se snaží poukázat svou prací. Ve svých knihách zachycuje řadu velkolepých témat jako genová modifikace, civilizační choroby či sdílení dat na internetu. Několikrát zavítal i do Evropy, dokonce v rámci veletrhu Svět knihy navštívil Prahu.

Osvědčené lékařské prostředí opustil prakticky jen v jediném díle, kterým je Sfinga (1979). Tam se možná projevilo jeho nadšení archeologií. Cook (i přes pokročilý věk) rozdává radost všem fanouškům napětí a dramatu dodnes - jako poslední si z celkem 38 česky dostupných knih můžete přečíst Genezi (2019), Šarlatány (2017) a ti nejotrlejší třeba i Pandemii (2018). Za své knihy získal mnohá ocenění.

Přibližně třetinu svých titulů zahrnul do společné série s ústřední dvojicí Jack Stapleton a Laurie Montgomeryová. Dvanáctičlennou řadu zahajuje právě Slepota a uzavírá ji Geneze (česky 2021). Jack i Laurie jsou patologové a náhoda je svede dohromady. Jack přijde o všechno, mění obor a stěhuje se do New Yorku, kde žije Laurie. Řeší sérii úmrtí mladých, zdravých a dobře situovaných lidí, zdánlivě to zavání příliš velkou dávkou kokainu. Laurie hledá pomoc od známých i médií a balancuje těsně na hraně s podsvětím… Tahle a mnoho dalších záhad i děsivých krutostí se rozprostírají před tímto skvěle se doplňujícím dvoučlenným týmem a s každým dalším nevysvětlitelným případem zjišťují, že jsou si blíž.

Cook v současnosti cestuje mezi Floridou, New Hampshire a Bostonem v Massachusetts, kde žije se svou ženou Jean. Mezi jeho zájmy patří architektura, atletika a jízda na kole.

Seřadit:

Co hledáte?

  • Zajímá vás

    • + Ukázat více
    • Ukázat méně

    Stav

    Dostupnost

    Vazba

    Formát audioknihy

    Míra poškození

  • Nakladatelé

  • Interpreti

  • Série

  • Jazyk

    Hodnocení

    Knihy autora

    Seřadit:

    Co hledáte?

  • Zajímá vás

    • + Ukázat více
    • Ukázat méně

    Stav

    Dostupnost

    Vazba

    Formát audioknihy

    Míra poškození

  • Nakladatelé

  • Interpreti

  • Série

  • Jazyk

    Hodnocení