Valčík s Bašírem
Valčík s Bašírem - David Polonsky,Ari Folman Nedostupné

Kniha ( pevná vazba )

    • Produkt je vyprodaný.
E-shopové listy

Při zaslání zboží balíčkem

K nákupu nad 99 Kč dárek zdarma v hodnotě 19 Kč

E-shopové listy

Dobrá záložka 80 - Princovo rozjímání

Při zaslání zboží balíčkem

K nákupu nad 499 Kč dárek zdarma v hodnotě 19 Kč

Dobrá záložka 80 - Princovo rozjímání

Začalo to psy. Těch bestií je šestadvacet, každou noc se přeženou městem a štěkají Boazovi pod okny. Alespoň v jeho snu. Boaz se nakonec s touhle noční můrou i s událostmi, které za ní stojí, svěří svému spolubojovníku z libanonské války Arimu Folmanovi. A protože si Ari válku už nijak nevybavuje, rozhodne se svoje vzpomínky s pomocí kolegů… Přejít na celý popis

Romány od RED a mangy od GATE pouze za 1 Kč! Ke každému nákupu nad 499 Kč v našich knikupectvích si můžete vybrat jednu knihu od značky RED či GATE za pouhou 1 Kč! Více informací

K tomuto produktu zákazníci kupují

Popis

Začalo to psy. Těch bestií je šestadvacet, každou noc se přeženou městem a štěkají Boazovi pod okny. Alespoň v jeho snu. Boaz se nakonec s touhle noční můrou i s událostmi, které za ní stojí, svěří svému spolubojovníku z libanonské války Arimu Folmanovi. A protože si Ari válku už nijak nevybavuje, rozhodne se svoje vzpomínky s pomocí kolegů veteránů poctivě rekonstruovat… a dostat se až úplně na dno, k masakru v táborech Sabra a Šatíla. Převést tuto zkušenost na filmové plátno bylo jistě náročné (stejnojmenný animovaný dokumentární film získal Zlatý glóbus a nominaci na Oskara), ovšem převod z filmu do komiksové podoby je zcela bezchybný.


Jedné noci v září 1982 v Bejrútu obsazeném izraelskými vojáky příslušníci křesťanských milicí vtrhli do uprchlických táborů Sabra a Šatíla a začali masakrovat stovky Palestinců. Ari Folman byl jedním z těch izraelských vojáků, ale víc než dvacet let poté si nepamatoval vůbec nic z té noci ani z týdnů, které jí předcházely. Pak přišel znepokojivý sen jeho kamaráda a s ním i Ariho potřeba odkrýt pravdu o válce v Libanonu a odpovědět na klíčovou otázku: co dělal během vraždění?
Folman se kolektivní amnézii přátel i druhů ve zbrani vzepře a bolestivě, upřímně skládá dohromady střípky války a snaží se přijít na kloub tomu, jakou roli v ní sehrál on sám. Prázdný prostor postupně zaplňuje scénami z boje a z hlídek, utrpením a krveprolitím i sny a halucinacemi. Vojáky pronásledují nevysvětlitelné noční můry a záblesky minulosti – chňapající, vrčící rafani s vyceněnými zuby a oranžově žhnoucíma očima; opakovaný výjev s třemi mladíky, kteří nazí vstávají z moře a kráčejí na bejrútské bojiště. Tanky s vražednou lhostejností drtí auta i domy, snajpři odstřelují muže na oslech, muže v autech, muže popíjející kávu; voják tančí deštěm kulek; vzduchem zní rockové písničky a pak se noční obloha rozsvítí světlicemi. Vzpomínky se hromadí, až nakonec Ari Folman dorazí do Sabry a Šatíly a jeho pátrání dospěje k děsivému konci.
Výsledkem je strhující rekonstrukce, sonda do nespolehlivé paměti a především působivé odsouzení nesmyslnosti všech válek. Valčík s Bašírem je skutečně originální svou formou i obsahem a zaujme nepominutelné místo mezi velkými svědectvími o válce.

1982 v Bejrútu obsazeném izraelskými vojáky příslušníci křesťanských milicí vtrhli do uprchlických táborů Sabra a Šatíla a začali masakrovat stovky Palestinců. Ari Folman byl jedním z těch izraelských vojáků, ale víc než dvacet let poté si nepamatoval vůbec nic z té noci ani z týdnů, které jí předcházely. Pak přišel znepokojivý sen jeho kamaráda a s ním i Ariho potřeba odkrýt pravdu o válce v Libanonu a odpovědět na klíčovou otázku: co dělal během vraždění? Folman se kolektivní amnézii přátel i druhů ve zbrani vzepře a bolestivě, upřímně skládá dohromady střípky války a snaží se přijít na kloub tomu, jakou roli v ní sehrál on sám. Prázdný prostor postupně zaplňuje scénami z boje a z hlídek, utrpením a krveprolitím i sny a halucinacemi. Vojáky pronásledují nevysvětlitelné noční můry a záblesky minulosti – chňapající, vrčící rafani s vyceněnými zuby a oranžově žhnoucíma očima; opakovaný výjev s třemi mladíky, kteří nazí vstávají z moře a kráčejí na bejrútské bojiště. Tanky s vražednou lhostejností drtí auta i domy, snajpři odstřelují muže na oslech, muže v autech, muže popíjející kávu; voják tančí deštěm kulek; vzduchem zní rockové písničky a pak se noční obloha rozsvítí světlicemi. Vzpomínky se hromadí, až nakonec Ari Folman dorazí do Sabry a Šatíly a jeho pátrání dospěje k děsivému konci.

Sdílet 0

Nakladatel
BB art
Rozměr
168 x 258 x 13
isbn
978-80-7381-694-0
Počet stran
120
datum vydání
4.03.2010
ean
9788073816940
Vazba
pevná vazba
jazyk
čeština

Hodnocení a recenze čtenářů Nápověda

0.0 z 5 0 hodnocení čtenářů

5 hvězdiček 4 hvězdičky 3 hvězdičky 2 hvězdičky 1 hvezdička

Přidejte své hodnocení knihy

Vývoj ceny

Vývoj ceny Nápověda

Získejte přehled o vývoji ceny za posledních 60 dní.

Maloobchodní cena Minimální prodejní cena: 0 Kč Nápověda