Rybí krev E-kniha

E-kniha

  • Ihned ke stažení

Románem Rybí krev pokračuje Jiří Hájíček ve své linii venkovských próz (povídkový soubor Dřevěný nůž, romány Zloději zelených koní a Selský baroko) a zavádí nás tentokrát na jihočeský venkov přelomu osmdesátých a devadesátých let dvacátého století. Po patnácti letech strávených v cizině se Hana v roce… Přejít na celý popis

J. T. Geissinger: Nádherně krutý Pocit bezpečí může být pouhou iluzí. A že ne každý zachránce je hrdina... Více informací

K tomuto produktu zákazníci kupují

Popis

Románem Rybí krev pokračuje Jiří Hájíček ve své linii venkovských próz (povídkový soubor Dřevěný nůž, romány Zloději zelených koní a Selský baroko) a zavádí nás tentokrát na jihočeský venkov přelomu osmdesátých a devadesátých let dvacátého století.

Po patnácti letech strávených v cizině se Hana v roce 2008 vrací do polozatopené vesničky na břehu Vltavy, kde vyrůstala, chtěla se vdát a být učitelkou ve zdejší jednotřídce. Ale všechno je jinak — na vylidněné návsi stojí sama. Má však odvahu podívat se zpátky, má odhodlání ptát se sama sebe i lidí, kteří pro ni kdysi mnoho znamenali. Člověk po čtyřicítce si chce udělat pořádek sám v sobě, uzavřít konečně staré záležitosti a bolesti, říká Hana, když se po dlouhých letech setkává s otcem, bratrem a kamarádkami z dětství.

Po úspěšném románu Selský baroko (Magnesia Litera 2006 za prózu), který tematizoval rozpad tradičního venkova v padesátých letech minulého století, zkoumá autor dál českou vesnici. Rybí krev je především příběhem rozpadu jedné rodiny a vesnice za již zcela jiných společenských okolností. Téma vysídlování a bourání obcí, aby na jejich místě mohla stát jaderná elektrárna, se zdá veskrze současné, nevyhnutelné i dnes, kdy je nejistý osud dalších vesnic, například kvůli těžebním limitům v hnědouhelné oblasti severních Čech.

Rybí krev však není nějakým „zeleným románem“, je to především poutavý lidský příběh tří kamarádek z malé vesnice, které osud rozprášil do světa, příběh, v němž se silně ozývá touha po rodinné soudržnosti, a také příběh o síle lásky a odpuštění.

Trailer ke knize:

Jiří Hájíček (nar. 1967) se narodil a žije v Českých Budějovicích. Debutoval sbírkou povídek Snídaně na refýži (1998), v roce 2001 vyšla jeho novela Zloději zelených koní. Je autorem románu Dobrodruzi hlavního proudu (2002). Na povídkovou tvorbu navázal roku 2004 souborem dvanácti kratších próz Dřevěný nůž. Za román Selský baroko (2005) získal cenu Magnesia Litera za nejlepší prózu. Hájíčkovy prózy vzbudily pozornost také v zahraničí. V Budapešti vyšel překlad jeho novely o hledačích vltavínů Zloději zelených koní, román Selský baroko vyšel v italštině, chorvatštině a maďarštině. Je kmenovým autorem Hosta.

Více na http://www.hajicek.info/

 

Sdílet 0

série
Venkovská trilogie morálního neklidu 2. díl z 3
Další ze série
1. Selský baroko
2. Rybí krev
3. Dešťová hůl
kategorie
E-knihy » Beletrie » Česká a slovenská beletrie
Nakladatel
Host
jazyk
čeština
Počet stran
360
datum vydání
1.01.2012

Hodnocení a recenze čtenářů Nápověda

4.7 z 5 30 hodnocení čtenářů

23× 5 hvězdiček 4 hvězdičky 3 hvězdičky 2 hvězdičky 1 hvezdička

Přidejte své hodnocení produktu

  • 5 z 5 hvězdiček Jarmila Krahulcová registrovaný uživatel

    Je to text, který s něžnou poetikou vypovídá o době, kdy socialismus utvářel svět, krajinu i lidské osudy. Smutné chvíle a pocity bezmoci hrdinů v té pekelné totalitní době mi intenzivně připomněly, zač být dnes vděčná. Škoda jen, že se tak rychle čte .o))

    Kniha, Host, 2012, 9788072946396

  • 5 z 5 hvězdiček Pett registrovaný uživatel

    Bála jsem se venkovské prózy, prostoduchých dialogů na odpoledních čajích... a pak na popud Magnesie jsem si řekla, že je čas si udělat názor a zkusit zase jednou něco českého... Jelikož jsem si zatím nějak nenašla tu správnou cestu k české literatuře, i když se v poslední době snad už blýská na lepší časy... nakonec se konalo velké překvapení... příběh vyvolal spousty emocí a vzpomínek, ze kterých bylo a je stále sakra ouzko... a pokud se mnou něco takhle zamává a navíc je to české, tak mohu jen smeknout a doporučit!

    Kniha, Host, 2012, 9788072946396

  • 5 z 5 hvězdiček Eva Věrná registrovaný uživatel

    Knihu bych určitě doporučila každému, koho lákají nejen neobvyklé lidské osudy, ale současně má zájem se dozvědět alespoň něco málo z naší poměrně nedávné historie, byť se to týká pouze oblasti kolem Temelína. Abych ale tímto neodradila případně zájemce o tuto knihu, musím zdůraznit, že se dle mého názoru určitě nejedná o žádnou litraturu faktu, pouze se spolu s osudem hlavní hrdinky, či hrdinů, dozvídá i něco navíc.

    Kniha, Host, 2014, 9788074911330

  • 5 z 5 hvězdiček Pavla Pitálková registrovaný uživatel

    Příběh z jihočeského prostředí za doby kdy se stavěl Temelín a lidé museli opouštět své domovy.. Zaslouženě oceněná kniha. Všechny knihy od českobudějovického autora Jiřího Hájíčka hltám a doporučuji.

    Kniha, Host, 2014, 9788074911330

  • 5 z 5 hvězdiček Markéta Němcová registrovaný uživatel

    Knihu jsem si koupila poté, co jsem se dozvěděla, že získala cenu Magnesia Litera, aniž bych věděla o čem je. To jsem se dozvěděla až později a trochu se zděsila. Nicméně musím říct, že kniha je moc pěkně, čtivě napsaná a zachycuje dění v malé vesnici, v oblasti, kde se má stavět Temelín. Myslím, že rozhodně stojí za přečtení.

    Kniha, Host, 2014, 9788074911330

  • 5 z 5 hvězdiček Eva Šamánková registrovaný uživatel

    Výborná kniha. Úplně na mě dýchla nostalgie nedávných a přitom už tak odlišných let minulých. A stejně tak i beznaděj ze ztráty domova i zpřetrhaných rodinných vztahů. Velmi působivá a smutná kniha.

    Kniha, Host, 2012, 9788072946396

  • 3 z 5 hvězdiček Anonym registrovaný uživatel

    Znám od něj i lepší knihy

    Kniha, Host, 2014, 9788074911330

  • 5 z 5 hvězdiček Tereza Jeřábková registrovaný uživatel

    Téma této knihy mi přijde nevšední, ale prosté. Nečekala bych, že toto mě zaujme, ale dokázala jsem se dokonale vcítit do postav i děje a příběh jsem prožívala s nimi. Kniha mi přijde napsaná prostým jazykem, ale je napsaná lidsky a vlídně.

    Kniha, Host, 2014, 9788074911330

  • 5 z 5 hvězdiček Eva Šamánková registrovaný uživatel

    Výborná kniha. Úplně na mě dýchla nostalgie nedávných a přitom už tak odlišných let minulých. A stejně tak i beznaděj ze ztráty domova i zpřetrhaných rodinných vztahů. Velmi působivá a smutná kniha.

    Kniha, Host, 2014, 9788074911330

  • 3 z 5 hvězdiček Veronika registrovaný uživatel

    Fantasticky popisane charaktery a pocity postav. Skratila by som vsak tak o 50 stran aby to bolo v zavere sviznejsie. Inak skvela.

    Kniha, Host, 2012, 9788072946396

Vývoj ceny

Vývoj ceny Nápověda

Získejte přehled o vývoji ceny za posledních 60 dní.

Maloobchodní cena Minimální prodejní cena: 179 Kč Nápověda
Další knihy autora

Další knihy autora

Všechny knihy autora

Všechny knihy autora