Šťastní a veselé, předvánoční dávka romantiky

Šťastní a veselé, předvánoční dávka romantiky - titulní obrázek

Jsou Vánoce skutečně svátky klidu a pohody? Své o tom jistě ví Petra Zhřívalová, jejíž druhá kniha Šťastní a veselé dorazila na knižní trh.

Jak název napovídá, děj se odehrává v předvánočním čase, v době, kdy se snažíme stihnout nemyslitelné. Děti píšou dopisy Ježíškovi, uspěchaní dospělí zápasí s časem a nadcházejícími úkoly. Pojďme tedy jako hlavní hrdinka románu napsat dopis Ježíškovi, pohodlně se usadit s knihou a mrknout se, co se bude dít.

Zázraky se dějí

Helena, na první dojem nijak výrazná, avšak zásadová, s výbornými organizačními schopnostmi, bydlí na okraji Prahy spolu se svým manželem Hynkem a dvěma pubertálními dětmi. Co když se ale karty pořádně zamíchají, a to jak v pracovním, tak v osobním životě?

V zoufalé situaci si vzpomene, jaké to bylo před pár lety. Neměla každodenní povinnosti, svět jí ležel u nohou, mohla cestovat, byla nezávislá a mohla si splnit jakékoliv přání, které měla. Petra Zhřívalová s lehkostí naráží na stereotyp života a jistoty, do kterých rádi spadáváme a neradi je opouštíme.

Blíží se Vánoce, skutečně se plní sny a tajná přání? Nebo vše záleží na nás a ne na závěrečném období v roce? Jedním z letošních zázraků je právě kniha Šťastní a veselé, plná romantiky, naděje, lásky i napětí. Snad má i něco navíc.

Důvěrně známé prostředí

Pro mne konečně oddychový román z českého prostředí, z matičky Prahy. Bylo až osvobozující číst o známých místech, znát názvy ulic a podniků, kde se děj odehrává. Není mnoho takových českých romantických příběhů, kde se čtenářky mohou ztotožnit s dějovým prostředím i s hlavními hrdiny.

Petře Zhřívalové se snad také povede, aby čtenářky myslely více na sebe, na vlastní pocit svobody a štěstí. Někdy stačí vyběhnout ze zajetých kolejí a změnit věci k lepšímu, i za cenu bolesti. Změny bolí, i Helenu bolí. Pomoct si může jedině ona sama. Nikdo jiný za ni konečná rozhodnutí neudělá.

Nejen pro čtyřicátnice

Podnázev knihy napovídá, že se ve čtyřiceti můžete probudit vedle muže, o kterém ve dvaceti sníte. Jistě, v životě se může stát cokoliv. Neznamená však, že román Šťastní a veselé je určen pouze vrstevnicím hlavní hrdinky Heleny. Tento napínavý příběh okořeněný nutnou dávkou romantiky je určený všem ženám a dívkám milujícím strhující příběhy plné lásky, odhodlání, přátelství. 

Jestli jste milovnice Jojo Moyesové, Daniely Steelové či Alexandry Potter, kniha Šťastní a veselé vás určitě nezklame. Rozesmát, rozplakat, rozjímat, zastavit se v každodennosti a snít. To vše a mnohem víc Helenin příběh dokáže. A kdo ví, možná po přečtení knihy zatoužíte po masce čerta nebo si pořídíte pejska.

Mohlo by vás zajímat

Šťastní a veselé - Petra Zhřívalová Nedostupné

4.0 z 5 hvězdiček

kniha

Je pondělí dopoledne a Helenin život se hroutí jako domeček z karet... A za měsíc tu ještě ke všemu budou Vánoce. Je tedy ideální čas...

Líbil se vám článek? Sdílejte ho s přáteli!

Sdílet 0 Sdílet

Nejnovější články