Sněhulák. Kdo stojí za případy pohřešovaných žen?

Sněhulák. Kdo stojí za případy pohřešovaných žen? - titulní obrázek

Je listopad. Oslo zasypal první sníh a v zahradě rodiny Beckerových stojí osamělý sněhulák, kterého nikdo z nich nepostavil. Je obrácen směrem k domu a černé oči z uhlíků hledí přímo do oken.

Stopy vedou do lesa, jinak je okolí netknuté. Ráno se sejde u snídaně pouze otec se synem, Birte Beckerová zmizela. Beze stopy. A sněhulák má kolem krku omotanou její šálu.

Detaily, které dohromady dají celek

Kriminalista Harry Hole obdrží anonymní dopis s podpisem „Sněhulák“. A jeho nová kolegyně Katrine Brattová je pro něj také neméně záhadnou postavou. Případů pohřešovaných žen přibývá a všechny mají společný rys. Ženy byly vdané a když napadl první sníh, zmizely.

Sněhulák Sněhulák

Jo Nesbø

399 s DPH

Nedostupné

Jo Nesbo vystavěl tento příběh na rozdílných dějových a časových linkách, které spolu zdánlivě nesouvisí, avšak postupně se prolínají a doplňují v detailech. S blížícím se finále vytvářejí ucelený obraz. Příběh graduje v takovém tempu, že knihu je prakticky nemožné odložit.

Dokonale vykreslená psychologie postav

Stejně jako v předchozích dílech celé série i nadále Harryho pronásleduje temný stín v podobě alkoholu. Zdánlivý obraz rozervaného člověka utápěného v depresích nikterak neubírá na kvalitě jeho specifických vyšetřovacích metod.

Vydává se po stopách sériového vraha, což je jeho noční můrou a zároveň neodolatelnou výzvou. Tento případ se ho navíc osobně dotýká. To ho žene dopředu a zároveň svírá jako ledová náruč sněhové laviny.

Dedukce, které Harryho Holea nejednou svedou na špatnou stopu a vrací jej zpět na začátek, přirozeně stupňují napětí a udržují čtenáře ve střehu. Jo Nesbo zde dokonale vykresluje psychologii všech postav. Jejich rozdílné povahové rysy jsou tak bravurně popsané, že i ty vedlejší utkví v paměti.

Nepředvídatelné dějové zvraty

Sněhulák je výjimečně napsaný thriller, který vás pohltí svižným tempem a nepředvídatelnými dějovými zvraty. Příběh odehrávající se v různých časových pásmech je obtížné udržet v jedné linii tak, aby se v něm čtenář neztratil. Jo Nesbo však dokázal tuto hranici nepřekročit a vytvořit tak dokonale ucelený celek příběhu.

Až napadne první sníh a v zahradách domů se objeví sněhulák, po přečtení této knihy už se na něj nikdy nebude dívat tak jako dřív.

Mohlo by vás zajímat

Sněhulák - Jo Nesbø Nedostupné

4.8 z 5 hvězdiček

kniha

7. díl krimi série o detektivu Harrym Holeovi. Je listopad. V Oslu napadl první sníh. Birte Beckerová přichází domů z práce a chválí...

Líbil se vám článek? Sdílejte ho s přáteli!

Sdílet 0 Sdílet

Nejnovější články