S knihou Kostnice u svatého Jakuba nahlédnete do brněnského podzemí

S knihou Kostnice u svatého Jakuba nahlédnete do brněnského podzemí - titulní obrázek

Na střední škole jsem byla posedlá pořizováním knížek s cestovatelskou tematikou. Nevím, zda za to mohl fakt, že jsem studovala hotelnictví a turismus, nebo to, že jsem byla knihomolka, která si musela pořídit každou zajímavou knížku.

Nejspíše za to mohlo obojí dohromady. Za čtyři roky studia jsem si nashromáždila pěknou knihovničku s různými cestovatelskými příručkami. Ačkoliv jsem se během následujících let zaměřila spíše na díla beletristická, na svou středoškolskou vášeň jsem nezanevřela.

Brněnské podzemí

Kostnice DOBRÁ CENA Kostnice

Aleš Svoboda

99 s DPH

Nedostupné

A proto jsem si musela pořídit knihu s názvem Kostnice u sv. Jakuba, kterou na počátku července vydalo nakladatelství Omega. Autor knihy Aleš Svoboda (narozen roku 1959) vystudoval Fakultu stavební Vysokého učení technického v Brně. Je autorem několika knih o brněnském podzemí, jehož výzkumem se zabývá. Na toto téma také přednáší a publikuje, podílí se na projektech týkajících se průzkumů brněnského podzemí.

Ačkoliv jsem do současné doby Kostnici u svatého Jakuba nenavštívila, mnohé jsem o ní slyšela a dost jsem si o ní přečetla. Díky Svobodově knize jsem se s ní mohla seznámit ještě podrobněji. Titul vás nenáročným způsobem seznámí například se stručnou historií kostela sv. Jakuba. Prozradí nám více o pohřebních rituálech v minulosti a o tom, jak se téma smrti během let vyvíjelo.

Ale to nejdůležitější – kniha popisuje hlavně chronologii objevení podzemních prostor v roce 2001 a jeho postupné úpravy. Ty vedly k tomu, že se roku 2012 celý komplex zpřístupnil pro veřejnost. Kostely ve mně vyvolávají zvláštní kouzlo, i když jsem ateistka. O kostelu svatého Jakuba v Brně jsem už mnohé slyšela, nejvíce od své prababičky, která žila poblíž Brna.

Krásné fotografie

Co jsem však netušila, je fakt, že kostel byl vystavěn již na počátku 13. století. Od té doby uplynula spousta času, kostel byl několikrát opravován a jednou ho dokonce pohltily plameny, které po sobě zanechaly pouze nosné zdi. Takovýchto zajímavých informací obsahuje publikace mnohem více.

Pokud vás ovšem nezajímají historické podrobnosti a zajímavosti, přijdou si na své vaše oči. A to díky nádherným fotografiím Petra Barana a Petra Francána. Kromě fotografií od těchto dvou pánů je publikace doplněna o archivní fotografie, které jsou naprosto dokonalé. A pak že cestování v čase nazpět není možné!

Pozůstatky v Kostnici jsou postaveny do zajímavých tvarů, až z toho běhá mráz po zádech. A to jsou pouze fotografie. Prohlédnout si Kostnici naživo musí být opravdový zážitek. Kostnice u svatého Jakuba zaujme nejen každého, kdo se chce dozvědět něco o tomto tajemném místě, ale i kdejakého cestovatele, který buď již Kostnici navštívil, nebo se tam teprve chystá.

Mohlo by vás zajímat

Kostnice - Aleš Svoboda Nedostupné

5.0 z 5 hvězdiček

pevná vazba

Kniha Kostnice u sv. Jakuba popisuje chronologii objevení podzemních prostor historického osária v roce 2001 a jeho postupné úpravy,...

Líbil se vám článek? Sdílejte ho s přáteli!

Sdílet 0 Sdílet

Nejnovější články