Země příběhů - Kouzelné přání vás odnese z říše lidí do pohádky

Země příběhů - Kouzelné přání vás odnese z říše lidí do pohádky - titulní obrázek

Zazvonil zvonec a pohádky je konec… Ale jak to vlastně bylo dál? Když kouzelná kniha přenese dvojčata Alex a Connera na záhadné místo, netuší, že se jim právě splnil sen všech dětí. Ocitli se v zemi pohádkových příběhů! Brána do světa lidí se ale uzavřela a vypadá to, že není cesty zpět.

Tragická událost a kouzelný dárek

Čeká je neuvěřitelné dobrodružství plné překvapení, kouzel a setkání s postavami, které znají z pohádek. Nepůjde však jen o setkání milá a příjemná. Boj dobra se zlem totiž nikdy neskončil

Bylo nebylo, žily byly dvě děti, které ještě donedávna měly perfektní a šťastný život. Milující rodiče i úžasné zázemí. Poté jim však do cesty přišla tragická událost, a od té doby nic nebylo jako dřív. Zrovna v té nejtěžší chvíli je překvapí něco nemožného.

Velká kniha, již dvojčatům darovala jejich babička, je přenese do Země všech dětských příběhů a pohádek a v této jiné dimenzi je uvězní. Mezi hrdiny i zlými padouchy, kteří stále vedou nekonečný boj o svůj šťastný konec, je těžké ochránit vlastní život, tím spíše dokázat najít tu správnou cestu domů.

Výprava do pohádky

Země příběhů není jen tak obyčejná kniha. Každou chvílí se totiž rozzáří ostrým světlem a začnou z ní vycházet nevysvětlitelné zvuky, jako třeba zpěv ptáků či šum listí. Navíc, když se na její stránky položí jakýkoli předmět, propadne se skrz knihu kdovíkam. Ten den, kdy se Alex knihu snaží prozkoumat trochu víc dopodrobna, omylem i s Connerem do knihy spadnou a najednou se ocitnou v hlubokém lese daleko od svého domova, od celé říše lidí.

Jedinou možností na návrat do rodné země je nalezení osmi předmětů, které jsou potřebné na velmi těžké zaklínadlo, Kouzlo splněných přání. Vítanou pomocí ke Kouzlu splněných přání je deník neznámého muže, jenž si cestou za těmito přísadami již prošel.

Před nimi leží výprava za nejdůležitějšími artefakty celé pohádkové říše, na níž se budou muset setkat například s královnami Locikou, Popelkou nebo Sněhurkou. Po Kouzlu splněných přání ale netouží jenom Alex a Conner, je tu ještě někdo, kdo je schopný opravdu čehokoli, aby se i jeho přání splnila.

 

 

A jak to bylo dál?

Mnoho autorů literatury pro děti, mládež i dospělé se často pro své vlastní knižní výtvory nechá inspirovat třeba i pohádkami, které nám vždy vyprávěli naši rodiče a prarodiče, nebo na jejichž filmovou podobu jsme se pořád dokolečka koukali a doteď koukáme. A vlastně se není čemu divit.

Všechny dětské příběhy se dají vyprávět i jinými způsoby a v každém vyprávění se nachází tolik odboček, které by se daly dále vyvíjet. A tak vznikl žánr zvaný retelling, tedy převyprávění různých pohádek. A pak jsou také spisovatelé, jež se zaobírají tím, co se dělo po tom klasickém "žili šťastně až navěky". A právě toto téma zpracovává první díl ze série Země příběhů - Kouzelné přání.

Knížka zpočátku popisuje smutky a trápení Alex a Connera v lidském světě. Tahle část je až příliš natahovaná, dala by se o něco zkrátit. To nádherné pohádkové okouzlení, které jsem očekával celou tu dobu, se pořád ne a ne dostavit. Ale naštěstí když se dvojčata konečně dostala skrz stránky knihy do Země příběhů, začal příběh dostávat spád a nabírat ty správné, úžasné obrátky.

Tak jako tak je styl psaní Chrise Colfera velice čtivý. I v oněch částech, v nichž akce zrovna akci nestřídá, stránky pod rukama jen ubíhají, a oči skoro nedostávají možnost sledovat každičké slovíčko. Mimoto je knížka velmi vtipná a nachází se v ní mnoho narážek, které jsou určené zvláště pro dospělejší publikum, protože by je podle mě děti nemusely úplně pochopit.

Postavy se mění

S postavami je to v knize Kouzelné přání tak trochu jako na kolotoči. Dám příklad na Connerovi. Na jednu stranu především kvůli němu můžeme v příběhu najít takovou spoustu humoru, má na triku tolik skvělých hlášek. V mnoha momentech jsem se s ním dokonce i dokázal ztotožnit. Na druhou stranu bych mu často nejradši uštědřil několik výchovných pohlavků. Dokázal být tak nehorázně otravný!

A podobně je to s naprostou většinou postav. Nejdříve se ukáží v nějakém určitém světle, ale pak jako by to ani nebyly ony, i když od nás stále mají nějaké ty sympatie. Doufám, že v tomhle se Chris Colfer do dalších pokračování zlepší. Jsem zvědavý, jak se popasuje s pár nedořešenými otázkami.

Odpočinek s dávkou humoru

Titul Kouzelné přání od známého zahraničního herce a spisovatele Chrise Colfera je báječným návratem do dětských let a velmi mě bavil. Sice se velké dávce naivity a předvídatelnosti nevyhnul, ale i přesto je tento jednoduchý a kouzelný příběh přímo stvořený pro volné dny, kdy si chcete trochu oddychnout a odpočinout si od velkého přemýšlení.

I s tou jednoduchostí to měl Colfer krásně vymyšlené, a do knihy zakomponoval přímo dokonalý humor. Trochu mě mrzí, že se autor trochu víc nevěnoval osudům pohádkových postav po jejich šťastném konci. Doufám, že si jenom nechal trochu té rezervy, a že se v dalších dílech pětidílné série Země příběhů dozvíme víc.

Mohlo by vás zajímat

Kouzelné přání - Chris Colfer Nedostupné

4.7 z 5 hvězdiček

pevná vazba

První díl fascinujícího příběhu ze země pohádek si získal srdce milionů dětí i dospělých po celém světě. Zazvonil zvonec a pohádky je...

Líbil se vám článek? Sdílejte ho s přáteli!

Sdílet 0 Sdílet

Nejnovější články