Příběh poutníka aneb Nesmrtelná túra do Compostely

Příběh poutníka aneb Nesmrtelná túra do Compostely - titulní obrázek

Aneb moderní poutnictví v praxi očima francouzského velvyslance. Konec romantickým představám! Vydejte se spolu s Jeanem‐Christophem Rufinem na Cestu, kterou prošlo miliony poutníků od dávného středověku po dnešek.

Santiago de Compostela, poutní místo, kde se nachází hrob sv. Jakuba, zažívá v posledních letech velkou oblibu u poutníků všech druhů, ras a dokonce i náboženství. Čím to je, že tolik lidí 21. století je ochotno jít trasu dlouhou sto a více kilometrů (od sta kilometrů dostává poutník svého průvodce – credenciál a dostává u cíle pamětní listinu) v náročném terénu a v nepohodlí, spí v ubytovnách s několika lidmi v pokoji, aby nakonec došel ke hrobu svatého, jehož dobu ani život už nemůžeme pochopit?

Proč se vydat na pouť

Jean – Jacques Rufin, velvyslanec v Senegalu a autor knihy Červený obojek se vydává na tuto cestu ve francouzském městě Saint Jean de Pied – volí tedy nejstarší cestu a má před sebou osm set kilometrů do cíle. V knize nenajdeme vyloženě křesťanské motivy. Cesta je zde i cílem, poutníci jsou různí a často úplně nevěřící, hledající cosi, jdou do Compostely, ale neptají se proč. Protože v otázce je přítomná odpověď.

Není právě tohle odpověď na dnešní hlad po spiritualitě? Rufin putuje. A musí dát vale svým představám, svému nadšení. Vždyť co zbyde z nadšení po sto kilometrech cesty? A navíc trasa vede často po asfaltu, podél rušných silnic, předměstími měst, ne vždy se člověk může usebrat a kochat se krásami přírody.

Najdi si svou cestu

Jak se člověk z města za krátký čas změní v poutníka? Jak uvažuje, jak se chová a jaký je rozdíl mezi poutníkem a turistou? Rufin svoji cestu i tu vnitřní popisuje velmi lehce a srozumitelně. Předkládá čtenáři paletu různých lidí se kterými se setká, přístupů k cestě samotné, způsobu putování a taky uvažování. Jak se člověk cítí po sto kilometrech a co v polovině? Nemá někdy náladu to zabalit a vrátit se domů? Co nakonec nachází v Compostele?

Jak přiznává autor, je tolik cest, kolik je poutníků. Každý si sebou nese svoje nitro, představy o cestě i celkově o životě. Nikoho ale nenechá beze změny. Knihu moc doporučuji všem, kdo se na cestu chystají nebo se zajímají o tuhle problematiku. Čte se jedním dechem. Někdy je rovná a přehledná, jindy se klikatí a nevíme, co bude za zatáčkou. Rozhodně z ní ale nebudete mít puchýře a četby nebudete litovat.

Mohlo by vás zajímat

Nesmrtelná túra do Compostely - Jean-Christophe Rufin Nedostupné

4.3 z 5 hvězdiček

měkká vazba

Co se stane s duší, když nohy ujdou osm set kilometrů současným Španělskem po cestě s tisíciletou tradicí? Rufinova odpověď, jak mu ji...

Líbil se vám článek? Sdílejte ho s přáteli!

Sdílet 0 Sdílet

Nejnovější články