Pod sněhem se skrývají staré rodinné křivdy

Pod sněhem se skrývají staré rodinné křivdy - titulní obrázek

Nejnovější kniha Petry Soukupové byla hlavním lákadlem březnového Velkého knižního čtvrtka. Autorka knih Zmizet nebo K moři nabídla psychologický román, jehož rodinné téma bude blízké většině z nás.

Tři sestry, tři různé životní cesty

Běžná situace – tři sestry nasedají jednoho zimního dopoledne společně do auta a odjíždějí k rodičům na otcovu oslavu narozenin. Řídí Blanka, prostřední z nich, zodpovědná matka dvou dcer a čerstvě narozeného syna Filípka. Přibírá svou starší sestru Olinu, právničku a matku samoživitelku, se synem Oliverem.

Nejmladší Kristýna děti nemá, má ale kocovinu a v hlavě myšlenky na ženatého přítele. Ani jedna z nich není ze společné cesty zrovna nadšená, vztahy jsou mezi nimi dost napjaté. Během nedlouhé cesty se stihnou několikrát pohádat, málem ztratit Blančina psa a rozejít se v názorech na výchovu. A to netuší, jaké překvapení je čeká u rodičů...

Pod sněhem Pod sněhem

Petra Soukupová

329 s DPH

Nedostupné

Na knize jde vidět lehkost vyprávění, skoro jako by to autorka sama zažila a psala z osobní zkušenosti. Složité rodinné vztahy jsou nosným námětem, a když jsou navíc zajímavě a čtivě podány, dělá to i z obyčejného tématu dobrou knihu. Charaktery postav jsou dobře prokresleny a jsou opravdu uvěřitelné, po dočtení jsem je ještě nějakou dobu nemohla dostat z hlavy.

Neschopnost sdělit své pocity

Kapitoly jsou psány z pohledu jednotlivých sester, včetně vzpomínek na dětství, které v nich vyvolávají aktuální situace; doplněk k nim tvoří vzpomínky a myšlenkové pochody jejich matky Marie. Otec v knize nedostal místo pro vyjádření, muži jsou zde zobrazeni spíš negativně, jako zdroj problémů a trápení hrdinek. Co mi trochu vadilo, byla absence přímé řeči. Promluvy nejsou uvedeny uvozovkami, takže čtenář někdy může mít problém se zorientovat, co si postava jen myslí a co opravdu řekla.

Drama je zde velice koncentrované. Děj se odehrává během jediného dne v autě a v domě rodičů, a přesto se zde stane tolik drobných rozepří, rozporů a rozčarování, že to ve výsledku způsobuje slušnou „depku". Čtenář zjišťuje, že hrdinky spolu neumí komunikovat; kdyby uměly, spoustu problémů by si mohly ušetřit. Jenže Olina je tvrdohlavá a nemíní ustoupit, Blanka se nechce hádat a Kristýna to tak nějak vůbec neřeší. Jejich matka si zas nikdy neuměla prosadit svůj názor a žila ve stínu svého muže. Ani jedna z nich není šťastná, a i když by v hloubi duše chtěly rodinné problémy urovnat, neumí to. Neumí se semknout a řešit věci společně.

Knížka se mi líbila, ukazuje, že vzpomínky a traumata skrytá hluboko (pod sněhem) pak člověka ovlivní v pozdějším životě. Neschopnost komunikace je v dnešní době vysoce aktuální téma stejně jako potřeba rodinné vzájemnosti. Pod sněhem je výborný psychologický román, který se dobře čte a přitom nutí k zamyšlení.

Mohlo by vás zajímat

Pod sněhem - Petra Soukupová Nedostupné

4.2 z 5 hvězdiček

pevná vazba

Zdánlivě běžná situace: Tři sestry nasedají jednoho dne do auta a vyrážejí k rodičům na oslavu otcových narozenin. Blanka se dvěma...

Líbil se vám článek? Sdílejte ho s přáteli!

Sdílet 0 Sdílet

Nejnovější články