Paměti hraběte d'Artagnana vyznívají jen jako fiktivní zpověď

Paměti hraběte d'Artagnana vyznívají jen jako fiktivní zpověď - titulní obrázek

Kdo by neznal hraběte d’Artagnana a příběh tří mušketýrů? Přeci jen jejich činy byly sepsány mistrem Alexandrem Dumasem. A poté nespočetněkrát převedeny do filmových či seriálových adaptací.

Jenže už málokdo zná verzi sepsanou pánem jménem Gatiaz Courtilz de Sandras, ze které Alexandre Dumas čerpal.

Umělé paměti

Není nutné vypisovat děj Pamětí hraběte d’Artagnana, jelikož je známý ze Tří mušketýrů. Je sice pravda, že zde jsou některé věci úplně jiné než v románu z pera Alexandra Dumase, ale základ zůstává prakticky stejný. Vše důležité a zajímavé, co se objeví ve Třech mušketýrech, líčí i de Sandras. Tudíž čtenář není ochuzen o nic velkého.

Paměti hraběte D´Artagnana Paměti hraběte D´Artagnana

G.C. De Sandras

199 s DPH

Nedostupné

Avšak Paměti hraběte d’Artagnana lze doporučit každému, kdo se o mušketýrskou dobu zajímá a už měl co dočinění s Alexandrovými mušketýry. Kniha tak alespoň v mnohém doplní ono pověstné dílo. A navíc ukáže příběh zase v jiném světle.

V některých chvílích si jsou obě dvě knihy rovnocennými partnery, ale mnohdy jsou naopak diametrálně odlišné. Je tedy dobré, že člověk čte o stejném tématu z jiných úhlů pohledu. Ale špatný je de Sandrasův styl, to, jak příběh podává. Ano, vypráví jej věrohodně, ale nedokáže čtenáře dostatečně zaujmout.

Nezklame, nenadchne

První polovina se nese v duchu toho nejlepšího, co autor dokáže nabídnout. Ve druhé polovině ta interesantnost opadá a člověk drží v ruce schematický příběh, kolem nějž je vytvořena jakási omáčka. Paměti hraběte d’Artagnana tak zhruba od poloviny působí uměle, jako kdyby byla napsaná s mírnou křečovitostí a nedostatkem představivosti.

Hrabě d’Artagnan pak z příběhu vychází jako solidní děvkař. Autor se snaží a mnohdy dokonce dokáže utahaný příběh protknout akcí či neočekávaným zvratem, ale daří se mu to pouze napůl. Gatien Courtilz de Sandras vytvořil dílo, o němž by se dalo říct, že není ryba ani rak.

Námět tří mušketýrů je dozajista zajímavý, leč autor zejména u dnešních čtenářů narazí. Pro milovníky Tří mušketýrů jsou Paměti hraběte d’Artagnana dobrou volbou, jak si zpestřit poličku své knihovny. Ale také pro všechny, kteří chtějí jednoduše vědět, jak moc se tímto dílem Alexandre Dumas inspiroval, a co všechno ve svém slavném díle pozměnil.

Mohlo by vás zajímat

Paměti hraběte D´Artagnana - G.C. De Sandras Nedostupné

2.0 z 5 hvězdiček

kniha

Fiktivní paměti skutečné historické osobnosti, Charlese de Batz-Castelmore, hraběte d´Artagnana, sepsal roku 1700 Gatien de Courtilz de...

Líbil se vám článek? Sdílejte ho s přáteli!

Sdílet 0 Sdílet

Nejnovější články