Nesbo se Synem opět potvrzuje své kvality

Nesbo se Synem opět potvrzuje své kvality - titulní obrázek

Král severské krimi je opět na scéně. I když tentokrát bez proslulého Harry Hola, laťka je stále nasazena velmi vysoko. Zástupy fandů po celém světě mohou děkovat Bohu, že Jo nezůstal u toho proklatého fotbalu.

Nová kniha Joa Nesboho (Wikipedie vás ochotně poučí, jak jeho jméno skloňovat) Syn je balzámem na duši pro všechny jeho příznivce. Téměř pětisetstránkový thriller zhltnete jako malinu a u poslední věty si řeknete: „Teda, to byla jízda!“

Zpovědník a feťák v jedné osobě

Syn Syn

Jo Nesbø

399 s DPH

Nedostupné

Ve vaší knihovně může odpočívat mnoho rudých hřbetů knih tohoto autora, ale stejně budete touto literární novinkou překvapeni. I přes počet mrtvol je méně drsná. Kromě korupce a drog se autor zaměří i na křehké rodinné vztahy.

Mladý Sonny je za mřížemi již od svých 18 let. Závislost na drogách mu nebrání zastávat ve věznici Staten neobvyklou roli zpovědníka. Jednoho dne ovšem vyslechne šokující přiznání, kvůli kterému z vězení uprchne a převezme spravedlnost do vlastních rukou.

Jeho postava je vykreslena bravurně. Laskavý a zdvořilý feťák, to tu ještě nebylo. Sonnyho otec spáchal před lety sebevraždu. Údajně kvůli braní úplatků při své policejní profesi. Talentovaného Sonnyho tato rodinná tragédie přivede na heroinovou cestu. Všechny ideály jsou pošlapány, hodnoty rozboženy. Ovšem nic nemusí být tak jak se zdá.

Sebevražda, nebo vražda

V knize se objevuje mnoho osob, jejichž prostřednictvím můžeme nahlížet na děj z rozličných úhlů. O každé z nich se dozvídáme velmi osobní informace. Díky spisovatelově umu ale není pro čtenáře děj nepřehledný. Mezi klíčovými postavami příběhu samozřejmě nechybí policejní vyšetřovatelé.

Komisař Šimon Kéfas byl velmi dobrým přítelem a kolegou Sonnyho otce. Spolu se svojí kolegyní Kari velmi záhy vypátrají, že mrtvý kněz, jehož tělo našli v řece, nespáchal sebevraždu. Vyšetřování je dovede až do moderní věznice uprostřed Osla.

Kvalitní dílo

Zjištění, že se pár hodin před smrtí setkal se Sonnym a Sonnyho následný útěk nás doslova vhodí do víru událostí, ze kterého se vypotácíme až v epilogu. Autor si se čtenáři promyšleně pohrává, ale rozhodně nepřekračuje hranici únosnosti.

Mám velkou slabost pro knihy z nakladatelství Kniha Zlín. Jsou tolik přitažlivé. Člověk má nutkavý pocit jimi listovat, číst je a mít je v knihovně. Kvalitní nakladatelství v kooperaci s talentovaným autorem je zárukou výjimečného čtenářského zážitku. Syn je oprávněně jednou z nejprodávanějších knih a e-knih roku 2015. 

Mohlo by vás zajímat

Syn - Jo Nesbø Nedostupné

Syn

4.6 z 5 hvězdiček

kniha

Sonny je ideální vězeň. V moderní, přísně střežené věznici Staten se těší značné oblibě, neboť slouží ostatním vězňům jako zpovědník –...

Líbil se vám článek? Sdílejte ho s přáteli!

Sdílet 0 Sdílet

Nejnovější články