Hodná holka, psychothriller s nečekaným rozuzlením

Hodná holka, psychothriller s nečekaným rozuzlením - titulní obrázek

Mia Dennettová je nová Zmizelá! Přestože pochází z vlivné rodiny prominentního soudce, nikdy se necítila být výjimečná. Pracuje ve státní škole a vede obyčejný život. To se změní v okamžiku, kdy se v baru seznámí s pohledným mužem.

Colin Thatcher je však najatý jako únosce, jehož zaměstnavatel chce po Miině rodině vymáhat výkupné. Na smluvené místo ovšem Colin Miu nepřiveze a oba beze stopy zmizí. Kolotoč psychologické manipulace a nečekaných zvratů se začíná roztáčet!

Tři vypravěči, dvě časové osy

Hodná holka Hodná holka

Mary Kubica

359 s DPH

Nedostupné

Na příběhu je zajímavý především styl vyprávění ze stanoviska tří osob, navíc časově rozdělený do linek „předtím" a „potom". Ovšem nejpozoruhodnější je fakt, že ani jeden pohled na události neposkytuje čtenáři Mia, nýbrž její matka Eve, vyšetřující detektiv Gabe a únosce Colin. Mia nasadí pomyslnou třešničku na dort až v epilogu, kdy se dostane ke slovu a odpoví na otázky, které jste si dosud kladli. 

Dvě časové linie nejsou příběhu v žádném případě na škodu. Naopak se vyprávění stává o to originálnějším. V kapitolách „předtím" se dozvíme, co se dělo, zatímco byla Mia unesená. Gabe nás nechává nahlížet do vyšetřování, Eve zase do rodinných záležitostí. Colin nám poskytuje informace o únosu z první ruky. Z kapitol „potom" je patrné, že se Mia vrátila domů, avšak trpí traumatem a nic si nepamatuje.

Tyto časové roviny se prolínají tak přirozeně, že čtenář nemá pocit vyzrazení pointy předem, ač by se tak mohlo na první pohled zdát. Protože očekávané finále není v momentě, kdy se dozvídáme o návratu Mii domů, ale opravdu až na samém konci knihy.

Nečekaně dobrý debut

Přestože je tato kniha prvním románem dosud neznámé spisovatelky, je laťka nasazena hodně vysoko. Mary Kubica umí pracovat s dialogy i popisem prostředí, ve kterém se daný děj i postavy nachází, a vše je naprosto přirozené. Obě časové linie prolíná tak automaticky, jako by byla samozřejmost skákat ze začátku na konec a zase zpátky, z jedné postavy na druhou a nevyzradit přitom nic ze složité zápletky.

Takže než aby čtenář dumal nad tím, kam celý příběh směřuje a jak dopadne, raději se nechává unášet proudem barvitého líčení událostí a užívá si vypravěčského talentu debutující autorky. Na začátku recenze jsem Hodnou holku přirovnala ke Zmizelé, nedá se to však chápat tak doslova. Určité společné rysy tyto příběhy mají, ale osobně se mi tato kniha líbila o krapet více.

Výborný psychothriller 

Autorka dokázala udělat z nedostatku přednost, když vyzradila Miin návrat domů, avšak napětí kouskovala postupně přes celou knihu, až dospěla k závěrečnému velkému odhalení. Za to má u mě velké plus, protože hned na začátku knihu jakoby uzavřít a pak dosáhnout ještě většího překvapení, když si čtenář myslí, že ví vše, to neumí jen tak někdo.

Tato kniha pro mě byla vítanou změnou v záplavě severských krváků, kterými se to na současném knižním trhu jen hemží. Občas je třeba si od kriminálek odpočinout u dobrého psychothrilleru a Hodná holka byla pro toto odklonění velmi dobrou volbou. Pokud vás, stejně jako mě, zaujme poutavá obálka a napínavá anotace, neváhejte a tuto knihu si přečtěte. Nebudete litovat!

 

Mohlo by vás zajímat

Hodná holka - Mary Kubica Nedostupné

4.6 z 5 hvězdiček

pevná vazba

Mia Dennettová, „hodná holka“ z rodiny prominentního soudce, se v baru seznámí se tajuplným cizím mužem. Colin Thatcher jí zpočátku...

Líbil se vám článek? Sdílejte ho s přáteli!

Sdílet 0 Sdílet

Nejnovější články