Detektivka Kůže přináší napětí i znechucení

Detektivka Kůže přináší napětí i znechucení - titulní obrázek

Mo Hayder napsala už šest detektivních příběhů, ve kterých figuruje Jack Caffery jako hlavní vyšetřovatel. Kůže patří mezi ně. Jednotlivá díla na sebe ale nijak nenavazují, a tak nevadí, když sáhnete po Kůži jako po první.

Na policejním vyšetřovatelství v Bristolu mají plné ruce práce. Sotva dokončili jeden těžký případ, už se jim na stůl dostává hlášení o pohřešované Lucy Mahoneyové a Misty Kitsonové. První z žen je po několika dnech nalezena mrtvá a případ se uzavírá jako sebevražda. Jen Jack Caffery, který se ještě nesmířil s výsledkem předchozí vyšetřovací akce, nevěří, že si Lucy vzala život sama.

 

 

Jeho domněnka se potvrdí, když se nedlouho poté objeví mrtvá Susan Hopkinsová se stejnou příčinou smrti. A tak je jisté, že se v okolí pohybuje sériový vrah. Zatímco se Jack snaží přijít na kloub záhadnému případu, zbytek policejního týmu pátrá po mediálně známé Misty Kitsonové. Průběh vyšetřování bedlivě pozoruje Blecha Marleyová, policejní potápěčka, která skrývá velké tajemství.

Detektivka s prvky hororu

Jack Caffery a Blecha Marleyová tvoří ústřední postavy detektivky. V jednotlivých kapitolách se střídají různé úhly pohledu. Čtenář se seznámí s myšlenkovými pochody obou detektivů a snaží se případy vyšetřovat spolu s nimi. Ani jedna z postav není žádným géniem. Také se občas spletou nebo na problém jednoduše nestačí. Podléhají fyzickým a psychickým potřebám. Nejde proto o výjimečné postavy, ale o reálné protagonisty a právě to dodává příběhu na věrohodnosti.

Příběh se postupně vyvíjí. Nejde tedy o retrospektivu, která je u detektivních příběhů poměrně běžná. Samotné vyšetřování sledujeme až od chvíle, kdy se ženy již pohřešují, takže samotný akt vraždy není vyjeven a čeká na odhalení detektivy i čtenářem. Některé otázky se zodpoví téměř ihned, jiné se táhnou celou knihou a odpověď se odhalí až na konci. Objevilo se ale i několik záležitostí, které v knize nejsou dořešené a jsou ponechané na čtenářově fantazii. 

Dramatické prvky

Napětí a znechucení. To jsou věci, které už od první strany doprovází čtenáře celým příběhem. Kratší kapitoly často končí v dramatické chvíli. Ač je poměrně brzy vyřešeno, proč se vraždy dějí, skutečný motiv zůstává nepoznán. Zmíněné odhalení spíš působí jako předzvěst něčeho, co se teprve chystá.

A důvod se potvrdí až na konci, kdy do sebe zapadnou jednotlivé kousky skládačky. Knihu Kůže mi nezbývá než doporučit. Na své si přijdou milovníci detektivních příběhů i čtenáři hororů, protože děsivých prvků je v knize více než dost. Takže jestli toužíte po napětí, víte, po čem sáhnout.

Mohlo by vás zajímat

Kůže - Mo Hayder Nedostupné

4.6 z 5 hvězdiček

pevná vazba

Mo Hayder nás znovu vtahuje do děsivého, temného světa. Natolik děsivého, že tentokrát se začne bát i detektiv Caffery. Na odlehlém místě...

Líbil se vám článek? Sdílejte ho s přáteli!

Sdílet 0 Sdílet

Nejnovější články