RECENZE: Převorství u pomerančovníku

RECENZE: Převorství u pomerančovníku - titulní obrázek

Samantha Shannonová není v knižním světě žádný nováček, naopak, na kontě má již jednu úspěšnou a mezinárodně uznávanou dystopickou sérii Kostičas. Nyní u nás vychází Převorství u pomerančovníku, komplexní high fantasy román, který slibuje nadchnout každého, kdo si ve svých knihách užívá střet kultur a historie.

Že se na vás řítí román enormních rozměrů, zjistíte již z prvních řádků. Kapitoly se dělí na Východ a Západ, perspektivy tu máme čtyři. Na východě máme Tané, která chce svůj život zasvětit vodním drakům a Niclayse, vyhoštěného alchymistu. Západ zabírá Ead, dvorní dáma, jež svou královnu Sabran hodlá uchránit za každou cenu, a to i kdyby měla využít zakázané magie, posledním ze čtveřice je pak královnin nejbližší přítel Loth. Pestrobarevnost provází nejen hlavní hrdiny, ale rovněž lokace. Ty vás pevně svážou s vaším věrným kamarádem a pomocníkem – mapou.

 

 

Co byste měli vědět předtím, než se do knihy pustíte, je, že se nejedná o žádnou jednohubku. Samantha Shannonová si vystavěla velmi bohatý a různorodý svět, který se nebála zabrat hned z několika úhlů a pozic, na detailech přitom nešetřila. Inspirací jí byla historie, nespočet kultur a mytologií. Tato cesta, kterou si autorka při psaní knihy zvolila, má však svá pozitiva i negativa.

Když to vezmeme z lepší stránky, díky množství rozličných prvků se nám otevírá mnohem přátelštější prostředí pro manipulaci s dějem, v průběhu čtení se ani nemusíme soustředit na dějové zvraty a stále jsme množstvím detailů ohromeni. Objevování něčeho nového je přeci jen to nejlepší, čeho se nám ve fantasy literatuře může dostat. Aby toto soukolí ale fungovalo, je zapotřebí jisté kontroly, tu na některých místech autorka bohužel ztrácí.

V tomto případě se nutně nejedná o celou knihu, jsou však úseky, které se vlečou a čtenář si přeje, aby se alespoň takových sto stránek informací seškrtalo. Obzvláště ze začátku to chce silnou vůli se přes rizikové části prokousat a dostat se k pointě příběhu. Samozřejmě, není to taková katastrofa jako u některých jiných autorů, pořád máme silné, ale přitom lidské postavy, které nám nahuštěnější úseky zpříjemňují, romantické linky (tady může být bonusem i zastoupení LGBT komunity) a ano, také milované draky – vodní stvoření, i ještěry chrlící oheň.

Ani postavy se neomezují na malý hlouček, ale pořádný dav. Nejsou perfektní, ani božské, mají své vlastní démony a často zápolí se zlem sami v sobě. Nejedná se o klasické hrdiny, a právě to je činí lépe dosažitelnými. V tak obrovském světě si každý navíc najde to, co chce. Jednotlivé krajiny a kultury jsou zde tak rozličné, že se prostředí Východu a Západu mohou jevit jako dva úplně odlišné světy, o to víc je pak zajímavější střet mezi nimi.

Převorství u pomerančovníku není kniha, která by se rodila každý den. Je obsáhlá, nešetří smrtí a pyšní se dnes ne tak běžným označením stand alone, tedy nálepkou, jež značí samostatnou knihou, která nebude mít další pokračování. Nejedná se o lehké čtení, román vás bude nutit přemýšlet a leckdy také kalkulovat s mapou, protože Samantha Shannon na vás rozhodně nepůjde zlehka. A pokud je vám žánr high fantasy vlastní, nebo jednoduše hledáte hodnotné rozptýlení před dalším dílem Kostičasu, nemůžete s Převorstvím u pomerančovníku šlápnout vedle.

 

Hodnocení 80 %

Mohlo by vás zajímat

Co se skrývá v lesích - Katya de Becerra Nedostupné

3.5 z 5 hvězdiček

pevná vazba

V den svých osmnáctých narozenin Hayden zjistí, že zdědila panské sídlo v lesích u městečka Promise, kde bydlela jako malá. Kousek od...

Líbil se vám článek? Sdílejte ho s přáteli!

Sdílet 0 Sdílet

Nejnovější články