Stephenie Meyerová

Stephenie Meyerová

Stephenie Meyerová je americká spisovatelka, scénáristka, producentka a jednoznačná královna upírské tematiky poslední doby. Proslavila se romantickou fantasy ságou Stmívání, jejíž stejnojmenný první díl vyšel v roce 2005. Tehdy román obdržel cenu Nejlepší kniha roku od časopisu Publishers Weekly a uhájil 5. místo v žebříčku nejprodávanější knihy pro děti podle New York Times. Následující díly tetralogie vycházely vždy po roce v pořadí StmíváníNový měsíc, Zatmění a Rozbřesk, který ságu uzavřel roku 2008. Poslední díl sérii ozvláštňuje tím, že je rozdělen z pohledu dvou hlavních postav, zatímco první díly vypráví pouze hlavní ženská hrdinka.

 

 

Meyerová pochází z velké rodiny z Phoenixu v Arizoně, kde vyrůstala mezi pěti sourozenci a dodnes tam žije. Phoenix se stal také částečně dějištěm její Twilight ságy a všechna jména jejích sourozenců se objevila v příběhu. Vystudovala Brigham Young University a v roce 1995 získala titul bakaláře svobodných umění. Od roku 1994 je šťastně vdaná za Christiana přezdívaného „Pancho“, se kterým má tři syny. Původně chtěla studovat práva a kariéře spisovatelky příliš nevěřila, začala psát až po narození nejstaršího syna a to jen „do šuplíku“, než ji sestra podnítila k rozeslání rukopisu Stmívání nakladatelům. Po několika odmítnutích byl rukopis přijat a následoval raketový vzestup její spisovatelské dráhy.

Její tetralogie plná nadpřirozených příšer se stala naprostou klasikou pro dospívající dívky, jež mají rády trochu romantické fantazie. Klíčovou linii tvoří milostný trojúhelník s hlavní hrdinkou Bellou Swanovou, která je okouzlena tajemným Edwardem Cullenem ze zvláštní rodiny pohledných cizinců, a zároveň se opět shledává s Jacobem Blackem, kamarádem z dětství, jenž má také jedno temné rodinné tajemství. Isabella tak kromě nové střední školy v maloměstě objevuje po rozvodu rodičů navíc i starodávné záhady, které jí obrátí život doslova naruby, a záhy se ocitá mezi dvěma znepřátelenými světy upírů a vlkodlaků, mezi nimiž si nakonec bude muset zvolit jen jeden. Kterou dívku by to netěšilo?

 

 

Námět pro svůj debut Stmívání našla Meyerová ve snu, hodně ji také inspirovala hudba příznačné skupiny Muse, a román dokončila v průběhu úctyhodných tří měsíců. Po uzavření celé série se rozhodla napsat první díl také z pohledu Edwarda Cullena a vydat pod názvem Půlnoční slunce, ale kvůli porušení práv a zveřejnění soukromých textů na internetu z toho nakonec bohužel sešlo. Nicméně, v současnosti na svém webu avizuje vydání dokončeného románu v srpnu 2020, a tak se časem snad i my dočkáme českého překladu.

První díl Stmívání si můžete dopřát rovněž v grafické knižní podobě a kompletní sérii také ve filmové pětidílné adaptaci, kde svou hlavní hrdinku Meyerová v malé vedlejší roli symbolicky doprovází až na konec jejího příběhu. Nebo k novému začátku.

Čtyřdílným bestsellerem to ale zdaleka nekončí. Kromě samotné ságy vyšla také spousta doplňkových průvodců a rovněž menší dodatek ke třetímu dílu s titulem Krátký druhý život Bree Tannerové. Ti, co mají Meyerovou možná zaškatulkovanou jako královnu třpytivých upírů, budou překvapeni rozsahem její tvorby.

Z oblasti fantasy překročila k sousednímu sci-fi svým napínavým románem Hostitel z roku 2009. V něm mají čtenáři možnost zažít ovládnutí planety mimozemským společenstvím parazitů a ve zdánlivě apokalyptickém příběhu časem odhalit překvapivá rozuzlení. Zatím posledními pracemi z její dílny jsou náhled do života tajné agentky v románu Specialistka (2016) a příspěvek v kolektivní sbírce démonických povídek Prokletý maturiťák (2009).

Seřadit:

Co hledáte?

  • Zajímá vás

    • + Ukázat více
    • Ukázat méně

    Stav

    Dostupnost

    Vazba

    Formát audioknihy

    Míra poškození

  • Nakladatelé

  • Interpreti

  • Série

  • Jazyk

    Hodnocení

    Knihy autora

    Seřadit:

    Co hledáte?

  • Zajímá vás

    • + Ukázat více
    • Ukázat méně

    Stav

    Dostupnost

    Vazba

    Formát audioknihy

    Míra poškození

  • Nakladatelé

  • Interpreti

  • Série

  • Jazyk

    Hodnocení